mediatiedotteet_palvelut_sivu260x262px_MH.jpg

Kuva: Merja Hannikainen

Mediatiedotearkisto

Mediatiedotteet

Mediatiedotteet 2012

Tiedotusvälineille 28.7.2011 / julkaisuvapaa

Ulkomailla toimivat Suomen kielen ja kulttuurin opettajat kokoontuvat Kuopioon

Ulkomaisissa yliopistoissa työskentelevien Suomen kielen ja kulttuurin opettajien jokavuotiset opintopäivät järjestetään tänä vuonna Kuopiossa 2.–4.8. Opintopäiville osallistuu noin 60 opettajaa eri puolilta Eurooppaa sekä Japanista, Kiinasta, Kanadasta ja Yhdysvalloista. Ohjelmassa on luentoja mm. Savon murteesta ja savolaisuudesta, kuopiolaisista kirjailijoista ja nykysuomalaisesta elokuvasta.

Opintopäivät tarjoavat ulkomailla työskenteleville yliopistonopettajille mahdollisuuden päivittää tietojaan Suomen kielestä ja kulttuurista sekä tutustua tuoreeseen tutkimukseen ja vaihtaa kokemuksia muiden alalla toimivien kanssa. Opintopäivät pidetään Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella. Järjestelyistä vastaa Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO.

Kirjailija Sirpa Kähkönen vierailee opintopäivillä kertomassa Kuopio-sarjastaan. Päivillä ovat esillä myös Minna Canth ja Juhani Aho, jonka syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta. Torstaina keskitytään mm. nykysuomalaiseen elokuvaan ja sen käyttöön kielen ja kulttuurin opetuksessa.

CIMO edistää suomen opetusta monin tavoin

Suomen kielen ja kulttuurin opetuksella ulkomaisissa yliopistoissa on pitkät perinteet. Vanhin Suomen kielen opetuspiste toimii Tarton yliopistossa Virossa, johon perustettiin lehtoraatti jo vuonna 1803. Tätä nykyä suomea voi opiskella yli 100 yliopistossa 30 maassa eri puolilla maailmaa­. Suomen opettajia on maailmalla lähes 200 ja opiskelijoita noin 4 000.

Opintopäivät ovat tärkeä osa työtä, jota CIMO tekee edistääkseen Suomen kielen ja kulttuurin opintoja ulkomaisissa yliopistoissa. Muita tukimuotoja ovat mm. Suomesta lähetetyt opettajat, suomalaisten tutkijoiden opetusvierailut, kirja- ja lehtilahjoitukset sekä yliopistojen opiskelijoille tarkoitetut kesäkurssit ja apuraha- ja harjoitteluohjelmat.

Opintopäivien ohjelma (pdf)

Lisätietoja

Suomen kielen ja kulttuurin opetuksesta ulkomaisissa yliopistoissa:

PääsihteeriMarjut Vehkanen,
marjut.vehkanen(at)cimo.fi,
p. 0207 868 598

Haastattelupyynnöt:

Ohjelma-asiantuntija Krista Heikkilä
krista.heikkila(at)cimo.fi,
p. 0207 868 514

Suomen kielen ja kulttuurin sivut cimo.fi-verkkopalvelussa:
http://www.cimo.fi/ohjelmat/suomen_kieli_ja_kulttuuri

CIMO on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön asiantuntija- ja palveluorganiaatio. CIMO edistää suomalaisen yhteiskunnan kansainvälistymistä koulutuksen, työelämän ja kulttuurin alueilla sekä nuorison keskuudessa. CIMO toteuttaa vaihto-, harjoittelu- ja apurahaohjelmia ja vastaa Euroopan unionin koulutus- ja nuoriso-ohjelmien kansallisesta toimeenpanosta sekä Kulttuuri- ja Kansalaisten Eurooppa -ohjelmien tiedottamisesta. Lisäksi CIMO edistää Suomen kielen ja kulttuurin opetusta ulkomaisissa yliopistoissa.

Mediatiedotteet 2010