Ei me yksin pärjätä

eli miksi eurooppalainen yhteistyö on tärkeää Suinulassa

Pekka ja Irja Rämö

Pekka ja Irja Rämö

Euroopan komission Euroopan kansalainen -palkinto myönnettiin tänä vuonna kaikkiaan 42 eurooppalaiselle hankkeelle. Palkinnon perusteita olivat kansalaisten keskinäisen ymmärryksen edistäminen ja eurooppalaisen yhteistyön helpottaminen.

Suomalaisia hankkeita löytyi tästä joukosta kaksi, joista toisen toteutti Kuoreveden nuorisoseura Nysä. Nysä pokkasi palkinnon Youth in Action -ohjelman EVS-vapaaehtoishankkeesta, jossa Kuoreveden kesäteatterin avuksi hommattiin joukko portugalilaisia, bulgarialaisia ja unkarilaisia nuoria.

Mistä kaikki alkoi

Mutta miten kymmenkunta EVS-vapaaehtoista alun perin päätyi Suinulan kylään? ”Suomen Nuorisoseurat -liiton Sirja Salminen otti meihin yhteyttä ja kysyi olisimmeko kiinnostuneita”, nuorisoseura Nysän sihteeri Irja Rämö kertoo. Nysähän oli, ja kun Salminen vielä auttoi hakemusbyrokratiassa, niin hanke lähti käyntiin. Eniten työtä vaati vapaaehtoisten päivä- ja viikko-ohjelman laatiminen, etenkin kun nuoret osoittautuivat niin työteliäiksi, että välillä oli jopa ongelmia löytää heille tarpeeksi tekemistä.

Nuoret toivat väriä Suinulaan

Entä miten nuoret sopeutuivat kylään, ja miten kylä otti nuoret vastaan? ”Hyvin nopeasti nuoret sopeutuivat ja hyvin viihtyivät pienessä kylässä”, Pekka Rämö sanoo. Aluksi nuorilla oli tosin vähän ihmettelemistä, varsinkin ilta-aikaan, kun vapaa-ajan rientoja ei 200 asukkaan ikääntyvässä pikkukylässä pahemmin ollut. Mutta lopulta kävi niin, että eräs nuorista olisi jopa halunnut jäädä pysyvästi Suinulaan. Kyläläiset puolestaan ottivat nuoret hyvin vastaan; mukana oli paljon talkooväkeä, ja Kuoreveden Martatkin laittoivat nuorille ruokaa. ”Kyläläiset olivat iloista, että pienelle kylälle saatiin näin vähän väriä”, Irja Rämö sanoo.

Kansainvälinen toiminta piristää pienessä kylässä

Kansainvälinen toiminta piristää Rämöjen mukaan maaseudun pienten kylien elämää. ”Ainakin Suinulassa jossa ei juuri tapahdu mitään, niin varsinkin nuorten järjestämä kansainvälinen ilta kiinnosti ja veti tuvan täyteen kyläläisiä ja vähän kylän ulkopuoleltakin”, Irja Rämö kertoo. ”Ja kyllähän se on pakko myöntää, että Suomi on pieni maa. Ei me yksin pärjätä, yhteistyötä vaaditaan tästä eteenpäin”, Pekka Rämö toteaa. Aasiakin on jo monessa asiassa porhaltamassa Euroopan ohi.

Palkinto antoi viestin ruohonjuuritason työn merkityksestä

Nuorisoseura Nysässä arvostetaan Euroopan kansalainen -palkintoa: ”Näen sen niin, että työmme on huomioitu”, Irja Rämö sanoo. ”Olihan se valtavan hieno asia, että pienen kylän ja pienen nuorisoseuran työ saa arvostusta. Tällä tavalla viemme omalta osaltamme Euroopan yhdentymistä eteenpäin.”

Pekka Rämö on samaa mieltä: ”Kyllä se palkinto on meille tavattoman iso asia.” Brysselissä palkintojenjakotilaisuudessa puhunut Euroopan parlamentin puhemies Martin Schultz painotti sitä, että vaikka palkinnonsaajat edustavat pieniä tahoja, niin heidän ruohonjuuritason toiminnallaan on merkitystä Euroopan yhdentymisen ja jopa maailmarauhan kannalta.

Tästä onkin hyvä jatkaa maaseudun kansainvälistämistä, sillä mikäli mahdollista, aikoo Nysä jälleen kutsua kyläänsä ulkomaalaisia nuoria kylänraittia vilkastuttamaan ja kannustaa muitakin suomalaisia maaseutujen pikkukyliä toimintaan mukaan: ”Jos tämä kiinnostaa, niin ainakin nuorisoseuraliittoon voi ottaa yhteyttä – siellä on nyt tietoa ja taitoa hoitaa se byrokratia”, Irja Rämö kannustaa.

Teksti ja kuva: Aino Kivelä