eurodesk-colour_205px

Erasmus+

Sokeat tanssikouluun, näkevät pilkkopimeään kahvilaan. Monista näkövammaisista nuorista on tullut Näkövammaisten keskusliiton Youth in Action -hankkeissa organisaattorikonkareita. He järjestävät näkövammaisia nuoria kiinnostavia tapahtumia - ja näkeville he antavat mieleenpainuvaa tietoa näkövammaisuudesta.

Youth in Action -kalenteri 2013-2014 tammikuu 2014

Näkövammaisten keskusliitto käyttää Youth in Actionia äänitorvenaan

Hän laulaa bändissä, hän loistaa judossa, hän bilettää muiden mukana. On ihan selvää, että hän on mukana myös Youth in Actionissa.

Näkövammaiset nuoret elävät siis pääasiassa samanlaista elämää kuin muutkin nuoret. Ronja Oja on yksi niistä, jotka ovat käyttäneet Youth in Actionia tämän kertomiseen Näkövammaisten keskusliiton siipien suojissa. Pimé Café -kiertueella hän tarjoili pilkkopimeässä näkeville kahvia ja pullaa. "Moni piti sitä jännänä kokemuksena, pelottavanakin. Kun he pääsivät peloistaan yli, he rauhoittuivat ja Pimé Caféssa oleminen alkoi tuntua rentouttavalta", Ronja summaa palautetta.

Seuraavaksi sokea Ronja Oja tarttui tuottajan toimeen ja ryhtyi Youth in Action -elokuvahankkeeseen. Askel kertoo kolmen näkövammaisen nuoren tavallisesta elämästä. "Siinä sivussa elokuvassa esitellään kepin käyttöä ja sitä kuinka sokeaa voi opastaa", Ronja kertoo.

Viimeksi hän oli järjestämässä Harava-viikonloppua yli 18-vuotiaille näkövammaisille. Ohjelma oli osallistujien toiveitten mukaista: tanssinopetusta, asiaa ulkonäöstä ja sosiaalisista kontakteista. "Youth in Actionin ansiosta olen oppinut järjestämään tapahtumia, hallitsemaan projekteja ja delegoimaan tehtäviä myös muille. On ihan kummallista, miten ryhmänjohtajan tehtävät ovatkaan langenneet minulle", Ronja nauraa.

Hän on myös osallistunut erilaisiin Youth in Action -kokoontumisiin eri puolilla Suomea. Parhaiten mieleen jäi tandempyöräily Ahvenanmaalla. "Haaveissani on järjestää seuraavaksi kansainvälinen hanke, tandempyöräily vaikkapa Hollannissa. Sikäläisessä maastossa pääsisi hyvin rullaamaan eteenpäin! Haluaisin myös lähteä vapaaehtoiseksi, jos voisin pitää välivuoden opinnoista. Voisin tehdä melkein mitä vaan, kunhan siinä saisi olla ihmisten kanssa tekemisissä", 20-vuotias Ronja tuumii.

Teksti: Natalia Kisnanen, Kuva: Hans Eiskonen