eurodesk-colour_205px

Erasmus+

Syrjäytyneitä vai syrjäytettyjä? Romanialaisia nuorilla ja Tampereen maahanmuuttajilla on yhteinen ongelma: Euroopan muut asukkaat syrjivät heitä heidän etnisen taustansa perusteella. Youth in Action on antanut syrjäytetyille eväitä entistä tehokkaampaan työnhakuun, sekä uusia ystäviä yli rajojen.

Youth in Action -kalenteri 2013-2014 syyskuu 2014

Tampereen mamupojilla ja romanialaisilla nuorilla on yhteinen huoli

Älkää syrjäyttäkö meitä

Kun Mohammad pakeni 12-vuotiaana Suomeen, hänen oli vaikea löytää kavereita. 21-vuotiaana hänen on vaikea löytää töitä. "Kun työnantaja näkee nimeni, hän ei halua ottaa riskiä vaan ajattelee, että Mohammad ei varmaan tunne systeemiä eikä osaa kieltä. Että suomalainen hakija ymmärtää paremmin."

Romaniassa lähes kaikilla nuorilla on vaikeuksia työpaikan löytämisen kanssa. Moni pakenee syrjäytymistä lähtemällä työnhakuun muihin EU-maihin, joissa romanialaisiin suhtaudutaan usein ylenkatseella.

Afganistanilaisen Mohammadin ainoa ennakkokäsitys romanialaisista oli, että he ovat eurooppalaisia - siis samanlaisia kuin suomalaiset. Pitää tuntea vuoden verran ennen kuin saa hiljaisuuden muurin murskaksi.
Kun Setlementtinuorten Hämeen piiri ja romanialaisen pikkukaupungin Petrosanin nuorisotoiminta järjestivät syrjinnän vastaisen Youth in Action -ryhmätapaamisen Tampereella, nuoret löysivätkin nopeasti yhteisen sävelen. Heistä tuli läheisiä ystäviä. "Ihan pelottaa lähteä jatkotapaamiseen Romaniaan, kun yhteiset hetket menevät taas ohi nopeasti kuin raketit", Mohammad miettii eron tuskaa.

Kölvi-toiminta on reilun kymmenen vuoden ajan tarjonnut murrosikäisinä Suomeen muuttaneille nuorukaisille, erityisesti kovia kokeneille pakolaisille, vähän kaikkea urheiluharrastuksista ja musastudiosta elämän suunnan määrittelyapuun. "Meillä käy vuositasolla 150-200 poikaa, joilla on juuret noin 30 eri maassa. Monista pojista on kasvanut ”isoveljiä”, jotka auttavat nuorempia", kertoo maahanmuuttajapoikatyön johtaja Mervi Suonpää. Youth in Actioniin lähdettiin mukaan, kun isoveljet toivoivat pääsevänsä ulkomaille.

Mervi Suonpää ei pidä sanasta syrjäytynyt. "Meidän poikiemme kohdalla olisi aiheellista kysyä, onko heidät pikemminkin syrjäytetty", hän napauttaa.

Isoveli Mohammadille Kölvi on toinen koti. Ammattikoulussa hän kantaa huolta supisuomalaisista yksinäisistä. "Tiedän, ettei tunnu kivalta olla ryhmässä yksin. Teen parhaani että saan yksinäiset kavereikseni."

"Suomalaiset ovat varautuneita, ihmettelevät, että mitä minä oikein yritän. He eivät puhu mitään ylimääräistä. Mutta kun olen vaan jatkanut ja jatkanut puhumista, olen joskus lopulta onnistunut."

Teksti: Natalia Kisnanen Kuva: Hans Eiskonen