eurodesk-colour_205px

Erasmus+

Äänekoski aktivoi nuoria aktivoimaan nuoria

Pienistä kipinöistä voi syttyä innostuksen kokko. Kun nuori oivaltaa olevansa keskellä hauskaa Youth in Action -hanketta, hän voi oivaltaa myös, että tällaista ja vielä paljon hauskempaakin on tarjolla lisää kun vain pyytää. Äänekosken nuorisotoimi aktivoi nuoria kuljettamaan Youth in Action -soihtua yhä useampien nuorten iloksi.

Youth in Action -kalenteri 2013-2014 syyskuu 2013

Aktiivisuus on tulta. Tarvitaan vain kipinä, jotta se syttyy. Sen kipinän voi aikuinen sinkauttaa lapseensa, nuori toiseen nuoreen. Nuorisotyöntekijä voi sytyttää loputtomasti nuoria.

Erään nuoren suomalaismiehen kiinnostus roihahti Slovakiassa, paikkaa paperin päältä etsiessä. Ikätovereita oli kuudesta maasta, paperit hupenivat kierros kierrokselta, kunnes kaikkien oli pakko uskaltautua lähelle muita.

Miten äänekoskelainen Samuli Laatu päätyi Slovakiaan opiskelemaan tutustumisleikkejä? Tietenkin Youth in Actionin siivin. Miltei kuka tahansa nuori voi osallistua ryhmätapaamiseen tai demokratiahankkeeseen toisessa maassa – tai olla mukana isännöimässä tai emännöimässä omaa tapahtumaa.

Äänekosken nuorisotoimen lähettiläs Samuli Laatu toi Slovakiasta työkaluja, joilla rikkoa jää vastaisuudessa, kun tuntemattomat ja erilaiset ihmiset pitäisi saada tekemään yhdessä töitä. Organisointitaitoja Samuli oppi myöhemmin järjestäessään Äänekosken nuorisovaltuuston kanssa Youth in Action -nuorisoaloitteena Nuorten viikon.

Nuorten viikko valtasi kaupungintalon, järjesti useita konsertteja, nuorten taidenäyttelyn, sählyturnauksen, sekä lainattavia ihmisiä kirjastoon. "Eiköhän vanhemmillekin äänekoskelaisille tullut selväksi, etteivät kaikki nuoret vain kuljeskele passiivisina K-kaupan nurkilla. Nuoretkin voivat saada aikaan", Samuli miettii kokonaisvaikutuksia. Nuorisoaloite on mikä tahansa hyvä idea, joka kannustaa paikkakunnan nuoria vastuun aktiivisuuteen, vastuun ottamiseen ja aloitteiden tekoon. Äänekosken Nuorten viikolla nuoret aktivoivat nuoria.

Kaikkia nuoria ei ihan heti kiinnosta lähteä järjestämään tapahtumia ja oppimaan uutta, mutta se on luultavasti positiivisten kokemusten puutetta. "Youth in Action -tiedotusta pitäisi viedä sellaisiinkin tapahtumiin, jotka kiinnostavat myös vähemmän aktiivisia nuoria", Samuli Laatu tuumii.

Teksti: Natalia Kisnanen Kuva: Hans Eiskonen