eurodesk-colour_205px

Erasmus+

Heli lähti Oulusta Sloveniaan, Šárka tuli Tsekinmaasta tilalle. EVS (European Voluntary Service) on parhaimmillaan kaksisuuntaista: kun yksi nuori lähtee vapaaehtoiseksi, samalle paikkakunnalle tulee toinen. Oulun nuorisopalveluilla on ollut joka vuosi vähintään yksi EVS-vapaaehtoinen jo kohta 15 vuoden ajan, ja yli 10 nuorta on lähetetty tai välitetty Oulun seudulta vapaaehtoispalveluun Eurooppaan.

Youth in Action -kalenteri 2013-2014 lokakuu 2013

Tsekinmaan Šárka tuli Ouluun kun Heli lähti Oulusta Sloveniaan

Nuoret naiset tekevät paikkakunnasta kuin paikkakunnasta elävän. Oulusta tuli siis vähän kuolleempi paikka, kun Heli Hongisto lähti EVS-vapaaehtoiseksi Sloveniaan.

Vaan ei hätää: Youth in Action on kaksisuuntaista! Ouluun on itse asiassa ollut enemmän nuoria tulijoita kuin Oulusta lähtijöitä. Vuodesta 2000 lähtien kaupungissa on palvellut koko ajan ainakin yksi EVS-nuori.

Helin jättämä aukko paikattiin Šárka Urešoválla, joka tuli Oulun nuorisotoimen EVS-vapaaehtoiseksi Tsekinmaan Opočnosta. Mimminvaihdoksesta ovat riemuissaan erityisesti Ritaharjun koulun lapset, joille Šárka opettaa englantia ja joita hän auttaa läksyissä. Nuorisotalolla Šárka vetää vapaa-ajantoimintaa.

"Suomalaiset suhtautuvat avarakatseisemmin ulkomaalaiseen kuin tsekit, ja kaikki ymmärtävät englantia, joten minun on ollut helppo sopeutua. Olen saanut tavata poroja metsässä ja uida lumisateessa. Kamalaa on ollut vain salmiakki", kiittelee Šárka, joka on erityisen ihastunut Oulun kirpputoreihin, niitä kun ei hänen synnyinseuduillaan tunneta.

Sillä välin Slovenian Ajdovscinassa englantia opettaa lapsosille Heli Hongisto. Hänen EVS-tehtäviinsä kuuluu myös lasten askartelu- ja liikuntapajojen sekä kesäleirien järjestäminen – sekä Suomea esittelevä koulukiertue.
"Esittelyn jälkeen askarrellaan Angry Birdsejä. Se on ollut kova hitti!", Heli virnistää. Vapaa-ajallaan Heli on koukuttunut slovenialaiseen kahvilakulttuuriin ja sujahtanut sikäläisiin urheilupiireihin.

Palaako Ouluun kovinkin erilainen Heli kuin se Heli, joka lähti?
"Olen avoimempi, rohkeampi puhumaan asioista, ja uskallan pyytää apua. Vieraassa maassa tarvitsee herkemmin apua ihan arkipäivän asioissakin. Esimerkiksi kun leipomistarvikkeet eivät löydykään kaupasta tuttuun tapaan - mikä on leivinjauhe sloveeniksi?"

Teksti: Natalia Kisnanen, Kuva: Hans Eiskonen