eurodesk-colour_205px

Erasmus+

On siitä EU:sta jotain iloakin, myönsi vanhus, kun ryhmätapaaminen herätti pikkukylän eloon. Youth in Action kulkuneuvonaan Pohjois-Pohjanmaan Leaderit ovat aktivoineet paikalliset nuoret ja tuoneet ulkomaalaiset nuoret pikkukyliin ja paikallisyhdistyksiin. EU-kielteisinkään kotiseutuaktivisti ei enää käy väittämään, etteikö se olisi upea juttu.

Youth in Action -kalenteri 2013-2014 kesäkuu 2014

Pohjois-Pohjanmaan Leaderit tuo kotiseudustaan ylpeille lisää aihetta ylpeyteen

Pohjois-Pohjanmaan nuoret tietävät, mitä on kotiseuturakkaus. Heille maalaisuus on ylpeyden aihe ja voimavara, ja pohjoispohjanmaalaisuus tärkeämpi identiteetin rakennuskivi kuin eurooppalaisuus.

Tällaiseen ylpeyteen sisältyy myös pienten piirien ja ahtaiden ajatusten uhka. Siksi sekä nuorisotyöntekijät että nuorten vanhemmat suhtautuvat positiivisesti Keskipiste-Leaderin koordinoimaan kansainväliseen nuorisotoimintaan. Voihan avarakatseisista ja sekä kotikylällä että kansainvälisesti aktiivisista nuorista olla entistäkin ylpeämpiä!

EU-kielteisinkin ihminen on sitä mieltä, että ”kaikki, mitä EU:lta voi saada takaisin”, on hyväksi."Aina löytyy EU-kielteistä väkeä etenkin vanhemmasta polvesta. Luulen sen johtuvan siitä, ettei kaikilla ole tietoa siitä, mitä EU voi tarjota", miettii hankeaktivaattori Johanna Kiviniemi.

Hän auttaa hakemaan EU:lta sekä Youth in Action -rahaa että leader-rahaa kotiseutua hyödyttävään toimintaan. Pohjoispohjanmaalaiset pienyrittäjät sekä koulujen vanhempainyhdistykset ovatkin avun jo kiitollisina ottaneet vastaan. "Nuoretkin voivat meidän avullamme järjestää tapahtumia ja oppia samalla, ettei hakulomakkeiden täyttäminen vaadikaan niin suuria", Kiviniemi selittää.

Youth in Actionin kautta Pohjois-Pohjanmaalle on saatu niin mahtavia ryhmätapaamisia kuin EVS-vapaaehtoisiakin. Leaderit ottavat heidät vastaan, mutta ”antavat heidät adoptioon” paikallisille toimijoille. Saksan Sarah teki kerholaisistaan vieraista kielistä innostuneita kansainvälisiä kirjeenvaihtajia,

Ukrainan Oksana toi uudet valmennusmetodit uintiseura Nivalan Saukoille. "Vapaaehtoiset nuoret antavat ideoita ja luovat ymmärrystä kulttuurien välille usein tavoilla, joita projektia suunnitellessa ei ajateltukaan", Kiviniemi sanoo.

Keskipiste-Leadereilla on kaksi suurta haastetta. Vaati vuosien työn, ennen kuin kotiseudullaan viihtyvien nuorten joukosta löytyivät ensimmäiset EVS-lähtijät. "Monelle on pelottava ajatus, että pitäisi yksin lähteä. Ryhmätapaamisessa on sentään porukka turvana!"

Se toinen haaste on sukupolvikuilujen täyttäminen Youth in Actionin ja Nuoriso Leaderin avulla kyläyhdistyksissä. Nuoret voisivat tehdä niissä vaikka mitä, kuten järjestää tapahtumia ja tehdä kyläyhdistyksille vaikka miten veikeät ja ajankohtaiset nettisivut. Tyypillisen kyläyhdistyksen jäsenistön keski-ikä on kuitenkin korkea, eikä nuorten uskota saavan paljonkaan aikaan. "On ollut loistavaa nähdä vanhempien ihmisten ilmeitä, kun he ovat huomanneet, mihin nuoret ovat pystyneet!", Johanna Kiviniemi iloitsee.

Teksti: Natalia Kisnanen, Kuva: Hans Eiskonen