eurodesk-colour_205px

Erasmus+

Aina oppii ja kasvaa kun osallistuu. Puumalalaiset nuoret voisivat pysyä hiljaa kotona ujostelemassa ja ottamassa vastuuta vain läksyistään. Sen sijaan he ovat kiertäneet ympäri Eurooppaa ja järjestäneet ohjelmaa Puumalan nuorisopalveluiden lukuisissa Youth in Action -hankkeissa - ja kasvaneet ja oppineet uutta joka kerta.

Youth in Action -kalenteri 2013-2014 joulukuu 2014

Tuulalle ja Kaisalle Youth in Action on jo harrastus

Vaihdon aikana kasvaa aina henkisesti

Puumalalaiset Kaisa Tuovinen ja Tuula Penttinen voisivat olla niitä nuoria, jotka eivät ylioppilaskirjoituksiin mennessä olleet koskaan käyneet ulkomailla. Korkeintaan piipahtaneet Tallinnan tai Tukholman risteilyllä. Kun samassa iässä voisi vaikka muistella kiekonheittoharjoituksia Maltan auringon alla.

Onneksi Puumalan nuorisopalvelut kaappasikin heidät Youth in Actioniin! Vaihdot, kuten Tuula kansainvälisiä tapaamisia kutsuu, ovat lennättäneet Maltan lisäksi jo Puolaan, Belgiaan ja Irlantiin. Ohjelmassa on ollut liikuntaa, vapaaehtoistyötä, sukupolvien välistä yhteistyötä ja syrjäytymisen ehkäisyä.
Ihan kotikonnuille Puumalaankin sijoittuvissa vaihdoissa hän on tavannut vaikka ketä vaikka mistä maasta.

Ai miten niin onneksi? Kannattiko vaivautua? Eikö nuorille olisi riittänyt koti ja kylänraitti niin että aikuisilta olisi säästynyt vaivaa? "Vaihdoissa oppii aina jotain uutta itsestään ja ikään kuin kasvaa henkisesti vaihtojen aikana", Tuula vakuuttaa ja tilittää: "Olen huomannut saaneeni enemmän itseluottamusta ja luottamusta omaan kielitaitoon noiden vaihtojen ansiosta. Arvelisin, että en olisi näin avoin ja sosiaalinen persoona, jos en olisi käynyt noita vaihtoja."

"Minusta ryhmätapaamiset ovat tehneet aktiivisen ja innokkaasti uusiin asioihin suhtautuvan nuoren. Tapaamiset ovat saaneet minut myös kiinnostumaan enemmän Euroopan Unionista ja ovat ylipäänsä lisänneet Eurooppa-tietoisuutta", Kaisa tuumii.

Kokeneina Youth in Action -konkareina Tuula ja Kaisa ovat saaneet myös järjestelyvastuuta. "Varsinkin isännöinnin järjestäminen on tuonut vastuuta, koska ohjelmien toteuttaminen on meillä Puumalassa ollut aika lailla nuorten vastuulla. Ohjelman suunnittelu ja sen liittäminen ryhmätapaamisen teemaan vaatii paljon luovaa ajattelua ja hyvän, toimivan ryhmän", Kaisa Tuovinen selittää.

Teksti: Natalia Kisnanen Kuva: Hans Eiskonen