eurodesk-colour_205px

Erasmus+

Milloin sinulla on vapaata, tule meille vastavierailulle! Youth in Action voi myllertää positiivisesti muittenkin kuin siihen osallistuvien nuorten elämän. Ylivieskalaiselle nuoriso-ohjaaja Elisa Männistölle satelee hää- ja lomakutsuja ihmisiltä, joilla on ollut kivaa EVS:n tai ryhmätapaamisten merkeissä Männistöjen kanssa. Perheen lapsista on kasvanut ihan itsestään maailmankansalaisia.

Youth in Action -kalenteri 2013-2014 joulukuu 2013

Koko Eurooppa kasvattaa Männistön lapsia

Nuoriso-ohjaaja Elisa Männistön lapset eivät ihmettele enää mitään. Niin monesta maasta heillä on vilissyt vieraita, niin monessa maassa he ovat nauttineet perhemajoituksesta. Ja kaikki tämä vain siksi että äiti lähti 1996 mukaan kansainvälistämään Ylivieskan nuorisotoimea!

Elisa Männistö on antanut Youth in Actionin iloisesti häivyttää työ- ja vapaa-ajan, kodin ja työpaikan rajat elämästään. Hänen kotinsa ovet ovat aina auki nykyisille sekä Suomessa lomaileville entisille YiA-vieraille . Ihan tavallinen suomalainen koti-ilta riittää viihdyttämään täysillä:
"Teen suomalaista ruokaa, saunotaan rantasaunassa ja sitten meillä on palju. Sehän on eksoottista, varsinkin talvella."

Ylivieskasta eri puolille Eurooppaa palanneet entiset EVS-vapaaehtoiset eivät puolestaan unohda kutsua ylivieskalaisia häihinsä, tai ihan muuten vaan luokseen. "Olisi ihanaa kiertää kaikkien luona, mutta ei tahdo oikein ehtiä! Pientä lomastressiä on havaittavissa", Elisa Männistö nauraa. Viimeksi Männistöt olivat talvilomalla Itävallassa laskettelua opettelemassa. Paikallinen laskettelunopettaja ahkeroi aikoinaan EVS-vapaaehtoisena Ylivieskassa hänkin.

Espanjan Katalonia on kuitenkin se maailmankolkka, jonka kanssa on tehty ja tehdään eniten yhteistyötä. Siksi Barcelona voi hetkittäin tuntua pikkukylältä! "Barcelonan kaduilla vastaantulijat joskus pysäyttävät ja alkavat muistella ryhmätapaamista, jossa olivat mukana niin paljon nuorempina, etten enää itse tunnistaisi heitä katukuvasta", Elisa päivittelee.

Espanjalaisilta ylivieskalaiset ovat oppineet suun avaamisen jaloa taitoa, vieraallakin kielellä. "Suomalaisnuoret luulevat, etteivät osaa englantia... ja oikeasti melkein kaikki osaavat hyvin. Ehkä suomalaisuus tulee esiin siinä, että suomalainen tapa on olla aikalailla suora ja rehellinen. Jos et jotain ymmärrä, sanot ja pyydät selittämään. Espanjalaisten kanssa käy niin, että aina vastaus jesjesjes... ja oikeasti voi olla, etteivät he ymmärrä ollenkaan", Elisa miettii.

Hän toivoo omien lastensa oppineen euroopanlaajuiselta esikuvaringiltään paitsi sosiaalisia taitoja ja suvaitsevaisuutta, myös kiitollisuutta. Eri maiden nuorten lähtökohdat kun ovat niin kovin erilaiset. Espanjalaisilla toimijoilla ei usein ole rahaa edes ryhmätapaamisten omakustanneosuuteen. Tähän puutteeseen etsittiin ratkaisua viimeksi arpajaisista, joihin eräs entinen EVS-nuori onnistui saamaan pääpalkinnoksi Barcan pelipaidan. Kaikkien pelaajien nimikirjoituksilla! "Kyllä elämä olisi tylsää ilman Youth in Actionia!", vakuuttaa Elisa Männistö.

Teksti: Natalia Kisnanen, Kuva: Hans Eiskonen