eurodesk-colour_205px

Erasmus+

Nuorisotyöttömästä kansainvälistyneeksi auttajaksi. Sini oli työtön graafikko, joka kuuli ja innostui Lahden nuorten työpajalla EVS-vapaaehtoiseksi lähtemisestä. Vapaaehtoisena Sloveniassa hän huomasikin nauttivansa kaikista eniten haavoittuvaisten lasten ilosta, kun hän teki luovia juttuja heidän kanssaan. Nyt hän haluaa sosionomiksi.

Youth in Action -kalenteri 2013-2014 huhtikuu 2014

Lahdessa kaikille työpajanuorille tarjotaan EVS-pestiä

Lahtelainen Rebekka Huomo oli ollut jo pitkään työtön. Helpotusta rahattomuuteen ja toimettomuuteen toi kädentaitopaja, jossa Rebekka teki korjausompelua, sisusti, verhoili huonekaluja ja valmisti teatterirekvisiittaa draamapajan näytöksiin.

Lahdessa nuorisopajojen yksilövalmentaja muistaa aina tarjota asiakkailleen myös Youth in Actionia. Rebekka tarttui hanakasti tarjoukseen. "Kun kuulin ensimmäistä kertaa vapaaehtoistyöstä, tiesin heti, että aion osallistua! On tärkeää tutustua toisiin kulttuureihin, nähdä maailmaa monesta näkökulmasta ja tehdä jotain hyvää muille", Rebekka uskoo.

Tarjoukseen tarttui myös aiemmin graafikon töitä tehnyt ja sittemmin mediapajalle julisteitten tekijäksi päätynyt Sini Tuppurainen. Hänen päätökseensä lähteä EVS-vapaaehtoiseksi vaikutti Lahden työpajojen kansainvälisyys. "Pajoilla työskentely oli monikulttuurista, sillä siellä työskenteli myös porukkaa erilaisilla etnisillä taustoilla. Nuorisopalvelut tekevät paljon kansainvälistä yhteistyötä ja pajoilla kävi myös paljon ulkomaalaisia vierailijoita", Sini kertoo.

Ulkomaalaiset EVS-vapaaehtoiset tekevät läsnäolollaan Youth in Actionista tutun ja turvallisen ajatuksen lahtelaisnuorille. "Mielestäni EVS on erittäin ainutlaatuinen kokemus, sillä se antaa monipuolisen sekä aidon kuvan kohdemaasta ja siitä, millaista elämä siellä todella on. Ilman vapaaehtoisjaksoa emme olisi varmaan myöskään oppineet tapoja, joilla he auttavat apua tarvitsevia", Sini tuumii.

Rebekka ja Sini ovat päässeet hyödyntämään luovuuttaan monenlaisissa lasten ja nuorten ryhmissä EVS-paikassaan Sloveniassa. Tulevaisuudensuunnitelmiinkin kokemukset ovat vaikuttaneet. Kaikkein antoisimpia tehtäviä ovat nimittäin yllättäen olleet hetket liikuntarajoitteisten sekä mielenterveysongelmaisten nuorten kanssa, sekä vanhempiensa alkoholismista, narkomaniasta tai väkivallasta kärsineiden lasten kanssa.

"Kun leikimme, pelaamme, askartelemme ja vietämme aikaa heidän kanssaan, heistä huokuu todella voimakkaasti rehellinen ilo", kertoo Sini, joka aikoo EVS-elämänvaiheensa jälkeen opiskella sosionomiksi.

Teksti: Natalia Kisnanen, Kuva: Hans Eiskonen