eurodesk-colour_205px

Erasmus+

Inês ei näprännyt palvelutalossa kännykkäänsä. Sen sijaan ihmisläheinen EVS-vapaaehtoinen Portugalista pelasti Hämeenkyrön vanhusten kesän ja toi elämää moneen paikalliseen yhdistykseen. Hämeenkyrön nuorisoseuran eläkeläiset saivat apua EVS:n kutsumisbyrokratiaan Suomen Nuorisoseuroista.

Youth in Action -kalenteri 2013-2014 heinäkuu 2014

Suomen Nuorisoseurat auttoivat Ritvan byrokratian yli

Porkkana, peruna, lusikka… Muuan mummo, jota Inês Tôco palvelutalossa syötti, alkoi opettaa portugalilaistytölle suomea.

Hämeenkyröläisen palvelutalon henkilökunnan mukaan Inês selvisi kielimuurin ylikin hommistaan paljon paremmin kuin teini-ikäiset suomalaiset kesätyöntekijät. Heillä kun on taipumusta nakutella kiusaantuneina kännyköitään vanhusten huoneissa, eikä kohdata heitä lämpimällä portugalilaisella tavalla. "Nuorisoseuramme päätti hakea EVS-vapaaehtoista, joka olisi kiinnostunut vanhusten kanssa olemisesta", kertoo eläkeläinen Ritva Kujanpää. Hän majoitti Inêksen kotiinsa EVS-jakson ajaksi. Vieras viihtyi, ja oppi paljon sellaista mistä on hyötyä tulevalla uralla, sillä Inês haluaa hoitoalalle.

Hämeenkyrön nuorisoseura on aika tyypillinen nykyajan nuorisoseura. Jäsenet ovat siis pääosin eläkkeellä ja toiminta koostuu eläkeläisten virkistysretkistä, sekä paikallisten kohteiden, kuten palvelutalon , tukemisesta.
Kun Suomen Nuorisoseurojen Sirja Salminen otti yhteyttä ja vinkkasi auttavansa byrokratian kanssa niitä nuorisoseuroja, jotka haluaisivat elävöittää toimintaansa Youth in Actionilla, Ritva Kujanpää sai idean. "Nuorisoseuramme on pitkään avustanut palvelutaloa kesä- ja heinäkuussa muun muassa tarjoamalla nuorille kesätöitä esimerkiksi ruokailuavustajina. Kysyin Sirjalta, olisiko este EVS:lle, että vapaaehtoinen keskittyisikin vanhuspalveluun? Estettä ei ollut!"

Lisää mielekästä puuhaa, kuten lastenleirejä, Inês Tôcolle löytyi muiden paikallisten seurojen, kuten 4H:n ja näytelmäseuran kautta. Inês lähetettiin myös Tampereelle tanssipitoihin, ja kun Hämeenkyrön nuorisoseura lähti Enontekiöön akvarellileirille, Inês pääsi itseoikeutetusti mukaan.

Suomen Nuorisoseurat on toteuttanut onnistuneita EVS-jaksoja ja ryhmätapaamisia muuallakin, muun muassa Etelä-Pohjanmaan nuorisoseurojen ja Kuoreveden nuorisoseuran kanssa. "Seuraavan EVS:n työllistämisessä nuorisoseuramme tekee yhteistyötä Mahnalan ympäristökoulun kanssa", Ritva suunnittelee ja kannustaa muitakin nuorisoseuroja rakentamaan EVS-hankepaketin yhdessä muiden paikallisyhdistysten kanssa. "Ja Inês on herättänyt monessa nuoressa täällä halun lähteä EVS-vapaaehtoiseksi!"

Teksti: Natalia Kisnanen Kuva: Hans Eiskonen