eurodesk-colour_205px

Erasmus+

Antakaa meidän määritellä itse itsemme. Sukupuolivähemmistönuoret laativat Youth in Action -leirillä toiveistaan ja oikeuksistaan Muu, mikä? -vision, jota käyttää jo Amnestykin.

Youth in Action -kalenteri 2013-2014 elokuu 2014

SETAlle ja Transtukipisteelle Youth in Action on vertaistuen ja tiedonlevityksen väylä

Leirillä ei ole pakko olla tyttö eikä poika

Nuoret eivät ole yksinkertaisesti tyttöjä ja poikia. On myös nuoria, jotka kokevat olevansa virallisesti väärää sukupuolta. On nuoria, jotka eivät osaa tai halua määritellä, mitä sukupuolta ovat, sekä transvestiittinuoria.
Sukupuolivähemmistönuorten Youth in Action -leiri soi Juudas Kannistolle korvaamattoman tärkeän hengähdystauon sukupuoli-identiteettimietinnöissä. "Oli hieno kokemus tavata toisia, jotka ovat joutuneet käymään samanlaisia asioita läpi. Leirillä sai olla juuri se, joka on."

Ensimmäisellä leirillä nuoret laativat Muu, mikä? Sukupuolivähemmistönuorten vision 2020. Nuorten omia havainnollisen koskettavia tarinoita, toiveita ja vetoomuksia sisältävä visio voitti Allianssin Nuori toimija 2012 -palkinnon. "Visio on monessa paikassa, muun muassa Amnestyssa, käytössä hyvänä tietopakettina, joka selittää asiat tiiviisti ja pistää ne ymmärrettävään muotoon. Olen itse jakanut sitä terveydenhoitajille, ja minulla on kavereita, jotka ovat vasta sen luettuaan tajunneet, mistä on kyse", Juudas sanoo.

SETA ja Transtukipiste sekä vastaavat järjestöt muissa EU-maissa ovat saaneet Youth in Actionista tärkeää apua sukupuolivähemmistönuorten vertaistukitoiminnalle eri puolilla Eurooppaa.
Vaikeinta lienee olla sukupuoli-identiteetistään epävarma nuori Euroopan syrjäseuduilla. Niin kuin vaikka suomalaisella pikkupaikkakunnalla. "Kaiken ei tarvitse olla niin selvää. Kunhan ei pakota itseään mihinkään mikä ei tunnu hyvältä, asiat kyllä selkenevät ennen pitkää", Juudas Kannisto lohduttaa.

Pahinta, mitä nuorisotyöntekijä voi sukupuolivähemmistönuorelle tehdä, on tämän tunteitten kyseenalaistaminen, painostaminen sekä hätäisten johtopäätösten tekeminen. "Ei nuorisotyöntekijän tarvitse olla asiantuntija. Riittää kun on valmis kuuntelemaan nuoren toiveita ja järjestää hänelle esimerkiksi mahdollisuus vaihtaa vaatteensa eri tilassa kuin muut. Transtukipisteeseen voi soitella, jos haluaa asiantuntevaa tukea", Juudas ehdottaa.

Teksti: Natalia Kisnanen Kuva: Hans Eiskonen