Suomalaiset modernismit ja kokemuksellisuus – Suomen kirjallisuuden kurssi ulkomaisten yliopistojen Suomen kielen ja kulttuurin opettajille

Aika ja paikka
Kenelle
Hakeminen
Kurssikuvaus
Luennoitsijat
Kurssin aikataulusta
Kustannukset
Majoitus
Matkajärjestelyt ja viisumi

Aika ja paikka

To 3.8. – ma 7.8.2017 (5 päivää)

Hotel Degerby, Brandensteininkatu 17, 07900 Loviisa

Kenelle

Kurssi on tarkoitettu ensisijaisesti niille ulkomaisten yliopistojen opettajille, joiden nykyiseen opetusohjelmaan sisältyy Suomen kirjallisuuden kursseja. Kurssille voivat hakea myös opettajat, jotka alkavat opettaa kirjallisuutta lukuvuoden 2017 - 2018 aikana.

Hakeminen

Hakuaika kurssille päättyi 23.3.2017.

Kurssikuvaus

Opettajat Jyrki Nummi, Mari Hatavara, Vesa Haapala, Stefan Moster
Laajuus 20 t luentoja ja 15 - 20 t itsenäistä työskentelyä

Kurssi muodostaa yhden itsenäisen kokonaisuuden kolmelle perättäiselle kesälle (2017 - 2019) suunnitellusta kirjallisuuskurssien ohjelmasta. Kursseilla tarkastellaan laajahkon teeman näkökulmasta suomalaista kirjallisuutta uusimman tutkimuksen valossa.

Kesän 2017 kurssin aihepiirinä on suomalaisen kirjallisuuden modernismi 1800-luvun lopulta aina 1900-luvun loppuvuosikymmeniin. Kurssilla asetetaan suomalainen kirjallisuus kansainväliseen yhteyteen ja tarkastellaan ajanjakson kirjallisuutta opetuksen näkökulmasta. Kurssin keskeinen tavoite on rakentaa opintokokonaisuuksia, jotka ovat siirrettävissä suomen kielen ja kulttuurin kirjallisuuden opetukseen.

Kurssi tarjoaa tiiviitä luento-osioita, joiden pohjalta rakennetaan keskustelupiirejä ja harrastetaan itsenäistä opiskelua pienryhmissä. Luennot rakentuvat tekstinäytteille ja runsaalle esimerkkiaineistolle. Kurssin päätavoitteena on pareittain tai pienissä ryhmissä valmistella jokin suppea käytännöllinen opintokokonaisuus suomen kielen ja kulttuurin kirjallisuuden opetuksen käyttöön.

Kurssin aikana osallistujat perehtyvät myös kaunokirjallisuuden kääntämisen periaatteisiin ja toimintatapoihin erityisesti siitä näkökulmasta, miten opettaja voi auttaa opiskelijoitaan valmistautumaan ammattimaiseen kaunokirjallisuuden kääntämiseen.

Kurssin opetuskieli on suomi.

Osallistujilta edellytetään aktiivista osallistumista kurssin kaikkiin osioihin ja koko kurssin keston ajan. Osallistujat laativat loppuraportin Opetushallitukselle elokuun loppuun mennessä.

Opettajat

Jyrki Nummi on Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden professori. Hän on tutkinut viime vuosina kaanon-teoriaa, Juhani Ahoa ja Aleksis Kiven draamaa. Nummi toimii tämän kurssin johtajana.

Mari Hatavara on Tampereen yliopiston Suomen kirjallisuuden professori. Hän on tutkinut mm. Topeliuksen historiallisia romaaneja ja on viime vuosina perehtynyt erityisesti kertomuksen tutkimukseen.

Vesa Haapala on Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden yliopistonlehtori. Hän on tutkinut modernistista ja avant-gardistista lyriikkaa sekä nykyrunoutta.

Stefan Moster on kääntäjä ja kirjailija. Hän on opettanut vuodesta 2002 FILIn ja Opetushallituksen järjestämällä aloittelevien kääntäjien kurssilla, ja hänellä on hyvä tuntuma kääntämisen opetuksen haasteisiin ja tarpeisiin ulkomaisissa yliopistoissa.

Kurssin aikataulusta

Kurssilaiset saapuvat Loviisaan ke 2.8.2017. Ei järjestettyä kuljetusta.

To 3.8. – ma 7.8.2017 opetusta.

Ma 7.8. iltapäivällä yhteinen linja-autokuljetus Loviisa - Joensuu*)

*) Ulkomaisten yliopistojen Suomen kielen ja kulttuurin opettajien opintopäivät alkavat tiistaina 8.8.2017 Joensuussa. Ne kurssilaiset, jotka eivät osallistu opintopäiville järjestävät matkansa pois Loviisasta itse.

Kustannukset

Opetus ja majoitus ovat osallistujille maksuttomia. Kaikille yhteinen linja-autokuljetus Loviisa - Joensuu on niin ikään maksuton. Muista matkakuluista osallistujat vastaavat itse. Opetushallituksesta voi hakea matka-avustusta. Avustus ei kata matkakuluja kokonaisuudessaan.

Yhden hengen huoneesta lisämaksu on 227,50 € / 5 yötä, jonka osallistuja maksaa suoraan hotellille.

Ne kurssilaiset, jotka osallistuvat opintopäiville varaavat ja kustantavat itse majoituksensa Joensuussa ma 7. – ti 8.8.

Majoituksesta

Majoitus on hotelli Degerbyssä jaetuissa kahden hengen huoneissa. Osallistujat voivat halutessaan majoittua yhden hengen huoneeseen, jolloin he maksavat itse lisämaksun.

Hotelli Degerby sijaitsee Loviisan keskustassa, n. 90 km Helsingistä ja 380 km Joensuusta. Bussiasemalta on vain muutaman minuutin kävelymatka hotellille.

Matkajärjestelyt ja viisumi

Sinun tulee järjestää matkasi Suomeen ja kurssipaikalle Loviisaan itse.

Loviisaan pääsee kulkemaan kätevästi bussilla. Aikataulut ja liput näet esimerkiksi Matkahuollon sivuilta.

Suosittelemme matkavakuutuksen ottamista. Opetushallitus ei vakuuta kurssilaisia.

Jos tarvitset viisumia varten kutsun, pyydä se hyvissä ajoin. Laita pyyntöön mukaan ainakin seuraavat tiedot:

  • nimesi kuten se on passissasi
  • syntymäaikasi
  • osallistutko vain kurssille vai myös opintopäiville.

Lisätietoja antavat Krista Heikkilä ja Jenni Mäkitalo | Yhteystiedot