Tietoa lastentarhanopettajille

Kutsu kansainvälinen vierailija päiväkotiisi tai esikouluusi!

Päiväkodeilla ja esikouluilla on nyt myös mahdollisuus kutsua ulkomaisia vaihto- ja tutkinto-opiskelijoita sekä EU-ohjelmien kautta Suomeen tulleita vapaaehtoisia vieraikseen.

Opiskelijat ja vapaaehtoiset voivat päiväkotivierailujen aikana esim. opettaa lapsille kotimaansa lauluja, leikkejä, yksinkertaisia sanoja ja satuja tai askarrella, leipoa ja ulkoilla lasten kanssa.

Vierailut auttavat lapsia kohtaamaan eri kulttuureista tulevia ihmisiä jo varhaisesta iästä lähtien. Ne orientoivat lapsia tuleviin kieliopintoihin ja tuovat mukavan kansainvälisen tuulahduksen päiväkotien ja esikoulujen arkeen.

Vierailu on päiväkotien ja esikoulujen lapsille siis oiva mahdollisuus kotikansainvälistymiseen! Samalla vierailu antaa ulkomaisille opiskelijoille ja vapaaehtoisille ainutlaatuisen tilaisuuden päästä tutustumaan suomalaisten päiväkotien ja esikoulujen toimintaan.

Ohjelman toteutus

Vierailijat käyvät päiväkodeissa opettajien esittämien toivomusten ja kunkin vierailijan oman erityisosaamisen mukaan.

Vierailun sisältöä ei ole rajattu, mutta sen minimipituus on 2−3 tuntia, jotka voivat olla kaikki samana tai eri päivinä. Tyypillistä kuitenkin on, että vierailija kutsutaan osaksi päiväkoti-/esikoulupäivää yhden päivän ajaksi. Muilta osin vierailun suunnittelu ja toteutus ovat opettajan ja opiskelijan välillä sovittavissa.

Ohjelmaan osallistuminen on päiväkodeille ja esikouluille täysin maksutonta. Vierailevien opiskelijoiden ja vapaaehtoisten matkakustannukset korvataan ohjelman puolesta. Halutessaan päiväkodit ja esikoulut voivat tarjota vierailijalle esimerkiksi lounaan tai avustaa paikalle pääsemisessä, jos julkiset kulkuyhteydet ovat heikot. Opiskelijat saavat vierailustaan myös opettajan täyttämän osallistumistodistuksen.

Ilmoittaudu mukaan!

Olemme avanneet uuden Erasmus in Schools Matching Machinen osoitteessa https://matchingmachine.hci.fi! Rekisteröitymällä järjestelmän käyttäjäksi, voit ilmoittautua mukaan ohjelmaan ja etsiä sopivan vierailijan päiväkotiisi. Raportointi ja osallistumistodistuksen antaminen opiskelijalle hoituvat nykyisin myös järjestelmän kautta.

Tutustuthan päivitettyihin step-by-step -ohjeisiin (pdf)!

Seuraa meitä Facebookissa

Erasmus in Schools

Yhteystiedot

erasmuskouluissa@oph.fi