Muualla verkossa

Europass Documents
Mallipohja mm. ansioluettelon tekoon eri kielillä. Ansioluettelon voi tehdä myös muulla tavoin kuin tämän mallipohjan avulla.

Hakulomake ja -ohjeet

Jatkohaku EDUFI-harjoitteluun alkaa 4.10.2018 klo. 14.00 ja päättyy 18.10.2018 klo. 16.15 Suomen aikaa.

Hakulomake

Sähköinen hakulomake avataan to 4.10.2018 klo 14.00.
Hakulomake suljetaan to 18.10.2018 klo. 16.15, kun hakuaika päättyy.

Huom! Hakujärjestelmän avaussivulla on 2 linkkiä. Organisaatio-ohjelmien hakijat käyttävät lomaketta "Apply for programme".

Tietosuojakäytäntö Opetushallituksessa

Hakuohjeet

Haussa olevat paikat

Paikat syksyllä 2018 julkaistaan hakukierroksen alkaessa.

Hakuprosessin vaiheet pähkinänkuoressa

 1. Lue kaikki ohjeet huolellisesti ennen hakulomakkeen täyttämistä.
 2. Perehdy haettavana oleviin harjoittelupaikkoihin.
 3. Valmistele liitetiedostot (ansioluettelo eli CV, opintorekisteriote ja vapaamuotoinen motivaatiokirje tai -kirjeet) ohjeiden mukaan ja tallenna ne koneellesi .pdf-muodossa. Täyttäessäsi hakulomaketta sinun tulee liittää ko. tiedostot hakulomakkeeseen.
 4. Täytä sähköinen hakulomake ohjeiden mukaisesti.
 5. Tulosta hakulomake ja lähetä se allekirjoitettuna liitteineen paperiversiona Opetushallitukseen viimeistään hakuajan viimeisenä päivänä 18.10.2018 (postileiman päiväys). Tämä koskee myös kaikkia ulkomailta hakemuksen lähettäviä.
 6. Ilmoitus Opetushallituksen suorittaman esivalinnan tuloksista (jatkoon pääsystä tai siitä karsiutumisesta) lähetetään kaikille hakijoille sähköpostilla viimeistään 16.11.2018. Huom! Ilmoitus on paikkakohtainen. Jos olet hakenut kahteen eri paikkaan, saat kaksi erillistä ilmoitusta esivalinnan tuloksista. Ilmoituksia ei välttämättä lähetetä samaan aikaan.
 7. Esivalinnan perusteella lähetetään pääsääntöisesti eteenpäin 3-7 hakemusta kutakin tarjolla olevaa harjoittelupaikkaa kohti. Työnantaja voi haastatella kaikkia jatkoon valittuja hakijoita tai osaa heistä.
 8. Lopullisen valinnan harjoittelijasta tekee työnantaja oman aikataulunsa mukaan, jotka vaihtelevat paikkakohtaisesti ja voi kestää useita viikkoja. Paikoissa, joissa hakijalle tehdään turvaselvitys (esim. edustustot), valinta voidaan vahvistaa vasta, kun turvaselvitys valmistuu. Työnantajan kuuluu ilmoittaa loppuvalinnasta kaikille jatkoon valituille hakijoille. Kehy-paikat ovat poikkeus: ilmoitus loppuvalinnasta jatkoon valituille hakijoille lähetetään Opetushallituksesta.

  Valitettavasti emme pysty antamaan väliaikatietoja valinnan etenemisestä.

Hakulomake

Hakeminen tapahtuu sähköisellä hakulomakkeella, joka täytetään Internetissä kokonaan englanniksi. Täytetty lomake muuntuu pdf-tiedostoksi, jonka voit tulostaa. Tätä varten tarvitset Acrobat Reader-ohjelman, jonka voit ladata maksutta käyttöösi hakulomakkeen etusivulla olevan tai oheisen linkin kautta. Acrobat Readerin lataussivulle

Valokuva ei ole pakollinen hakulomakkeella, mutta se auttaa valitsijoita muistamaan paremmin hakijat. Jos CV:ssä on valokuvasi, ei sitä tarvitse liittää erikseen hakulomakkeeseen. Valokuvaksi riittää myös toimistopaperille tulostettu kuva.

Huomaa, että sinulla tulee olla ansioluettelo, opintorekisteriote ja motivaatiokirje tallennettuna .pdf-muodossa ennen lomakkeen täytön aloittamista. Katso niitä koskeva ohjeistus kohdasta Liitteet.

Ohessa on sähköisen hakulomakkeen täyttöohjeet. Seuraa ohjeita tarkasti, jotta täyttäminen sujuisi mahdollisimman vaivattomasti. Ota myös huomioon, että laadit hakemuksesi nimenomaan työnantajaa varten: se on ensimmäinen kontaktisi häneen, joten se kannattaa tehdä huolella. Voit avata hakulomakkeen toiseen selaimeen ja pitää nämä ohjeet samalla auki tai voit tulostaa nämä ohjeet itsellesi ennen hakulomakkeen täyttöä.

Hakulomake tallentuu Opetushallituksen tietokantaan, minkä lisäksi tulostettu ja henkilökohtaisesti allekirjoitettu hakulomake sekä kaikki liitteet lähetetään Opetushallitukseen.

Jos olet täyttänyt ja lähettänyt hakemuksen järjestelmässä ja huomaat siinä virheen, voit halutessasi täyttää uuden hakemuksen. Viimeisin järjestelmään ennen hakuajan päättymistä jätetty hakemus jää voimaan ko. hakukierroksella.

Mikäli et jostain syystä pysty käyttämään sähköistä hakulomaketta, pyydämme sinua ottamaan yhteyttä osoitteeseen kv-hakulomake@cimo.fi.

Sivun alkuun

Sähköisen hakulomakkeen täyttöohjeet

Kansainvälisen harjoittelun sähköinen hakulomake

Sähköinen hakulomake täytetään englanniksi.

Hakulomakkeen täyttäminen jakautuu kuuteen (6) vaiheeseen. Voit tallentaa hakemuksesi kesken lomakkeen täytön, jos haluat tehdä siihen muutoksia myöhemmin. Antamaasi sähköpostiosoitteeseen (vaihe 3) lähetetään linkki, josta pääset keskeneräiseen hakulomakkeeseesi myöhemmin.

Hakulomakkeen täytön aikana saatat tarvita ohjeita. Klikkaamalla lomakkeessa olevia infonappuloita saat ohjeita kyseisen kohdan täyttämiseen.

Etusivu

Lomakkeen täyttäminen aloitetaan valitsemalla Apply for programme lomakkeen etusivulla.

Vaihe 1

Valitse alasvetovalikosta se ohjelma eli työnantaja (esim. edustustot) tai työnanatajaryhmä (esim. kehitysyhteistyötä tekevät organisaatiot), johon haluat hakea ja klikkaa Continue

Vaihe 2

Valitse nyt Placement/Branch -kohdan alasvetovalikoista harjoittelupaikka, johon haluat hakea. Mikäli sinulla on tarkoitus hakea toistakin saman työnantajan tai -ryhmän harjoittelupaikkaa, voit tehdä sen seuraavalla sivulla. Mikäli haluat tarkentaa harjoitteluajankohtaa paikkatarjouksessa mainitun ajankohdan puitteissa, voit tehdä sen kohdassa Time period.

Kun olet täyttänyt tarvittavat tiedot, klikkaa Continue ja pääset vaiheeseen 3.

Vaihe 3

Täytä kaikki tarvittavat henkilötietosi. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia, ilman niiden täyttämistä et pääse eteenpäin lomakkeessa.

Täytä kohtaan Health information tiedot terveydentilastasi tarvittaessa.

Täytä nykyinen osoitteesi kohtaan Present address. Mikäli se on voimassa vain tietyn ajan, ilmoita se kohdassa Valid from-to ja täytä pysyvä osoitteesi kohtaan Permanent address. Mikäli Present address on pysyvä osoitteesi, kohtaa Permanent address ei tarvitse täyttää.

Kun olet täyttänyt kaikki tarvittavat kohdat, pääset vaiheeseen 4 klikkaamalla Continue. Mikäli haluat nyt keskeyttää lomakkeen täytön ja jatkaa myöhemmin, klikkaa Save and continue later. Tällöin antamaasi sähköpostiosoitteeseen lähetetään linkki, josta pääset jatkamaan lomakkeen täyttöä myöhemmin.

Vaihe 4

Täytä opintojasi koskevat tiedot. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia. Mikäli olet jo suorittanut korkeakoulututkinnon, täytä kohta Education. Jos et ole vielä suorittanut tutkintoa, tätä kohtaa ei tarvitse täyttää.

Kohtaan Present institution kirjoita tiedot opinnoista, joita parhaillaan olet suorittamassa.

Täytä kohdat Level of education, Main subject, Faculty ja Other subjects myös siinä tapauksessa, että olet jo suorittanut tutkinnon.

Taytä kohta Student number, jos opiskelet Suomessa tai olet vastavalmistunut suomalaisesta korkeakoulusta. Tiedot helpottavat korkeakouluja liikkuvuustilastojen tekemisessä. Jos opiskelet koko tutkintoa ulkomailla, eikä sinulla ole opinto-oikeutta suomalaisessa korkeakoulussa, ei opiskelijanumeroa tarvitse täyttää.

Ilmoita kohdassa Language skills kielitaitosi. Kohdassa Certficate ilmoita, onko sinulla kielitaitotodistus kyseisestä kielestä (yes tai no). Lisätietoa kielitaitotodistuksista löydät kohdasta Liitteet . Mikäli sinulla on muuta tietoa ko. kielen hallitsemisesta, kerro siitä kohdassa if other, explain. Huomaa, että kielitodistuksia ei liitetä hakemuksen mukaan, mutta työnantaja voi pyytää sinua esittämään kielitodistukset ja/tai osoittamaan kielitaitosi muuten.

Voit myös tässä vaiheessa keskeyttää lomakkeen täytön ja jatkaa myöhemmin. Kun olet täyttänyt sivun tarvittavat tiedot, klikkaa Continue ja pääset vaiheeseen 5.

Vaihe 5

Liitä tässä vaiheessa tiedostoistasi ansioluettelo, opintorekisteriote ja motivaatiokirje hakulomakkeeseen. Infoteksti opastaa, kuinka saat liitettyä liitetiedostot klikkaamalla Browse. Kukin liite saa olla korkeintaan 5000 kilotavua (kt). Huomaa, että liitetiedostot ovat pakollisia. Ilman niiden liittämistä et voi jatkaa hakemuksen täyttämistä. Älä liitä mukaan mitään ylimääräisiä liitteitä, kuten työtodistuksia tai suosituksia, jos niitä ei ole paikkakuvauksessa erikseen pyydetty.

Voit myös tässä vaiheessa keskeyttää lomakkeen täytön ja jatkaa myöhemmin.

Kun olet täyttänyt tarvittavat tiedot, klikkaa Continue ja pääset vaiheeseen 6.

Vaihe 6

Nyt näet tulostettavan version hakemuksestasi. Tarkistathan vielä kerran tietojesi oikeellisuuden. Voit tehdä niihin muutoksia klikkaamalla Change tai Select again sivun oikeassa laidassa. Huomaathan, että kohdissa, joissa muutokset tehdään valitsemalla Select again, sinun tulee valita uudestaan ko. osion kaikki kohdat.

Voit myös tässä vaiheessa keskeyttää lomakkeen täytön ja jatkaa myöhemmin.

Mikäli tietosi ovat oikein, klikkaa Continue.

Hakemuksesi lähetetään pdf-tiedostona kohdassa Personal info antamaasi sähköpostiosoitteeseen. Mikäli haluat vastaanottaa sen johonkin muuhun sähköpostiosoitteeseen, niin voit tehdä muutoksen tässä kohdassa.

Muistathan tarkistaa, ettei tietoturvaohjelma ole siirtänyt hakemustasi (pdf-tiedosto) sähköpostiohjelmasi roskapostikansioon. Näin voi tapahtua sähköpostin sisältämän liitetiedoston vuoksi. Tämän jälkeen siirry eteenpäin klikkaamalla Send and continue.

Hakemuksestasi muodostetaan pdf-tiedosto, joka lähetetään antamaasi sähköpostiosoitteeseen. Kun pdf-tiedosto on valmis, siirryt automaattisesti seuraavaan kohtaan. Tässä vaiheessa hakemuksesi on tallentunut Opetushallituksen tietokantaan.

Pääset katsomaan hakemustasi klikkaamalla View PDF. Tulosta hakemus itsellesi allekirjoitusta ja Opetushalitukseen lähettämistä varten. Voit tulostaa hakemuksen myös myöhemmin sähköpostiisi tulleesta pdf-tiedostosta.

Sivun alkuun

Liitteet

Motivaatiokirje ja ansioluettelo kirjoitetaan sillä kielellä, joka on mainittu paikkakuvauksessa. Lyhenteitä ei saa käyttää. Oppilaitoksen, oppiaineiden ja tutkintojen nimet käännetään myös pyydetylle kielelle. Opintorekisteriote toimitetaan myös sillä kielellä, mikä on mainittu paikkakuvauksessa.

Hakemukseen tarvittavat liitteet liitetään sähköiseen hakulomakkeeseen liitetiedostoina .pdf-muodossa, josta ne tallentuvat Opetushallituksen tietokantaan. Lisäksi kaikki liitteet lähetetään yhtenä kappaleena postitse Opetushallitukseen hakulomakkeen kanssa.

Sähköiseen hakulomakkeeseen liitetään:

 1. Motivaatiokirje paikkakuvauksen ohjeen mukaisesti: Jos paikkakuvauksessa pyydetään motivaatiokirje kahdella eri kielellä, yhdistä kirjeet yhdeksi tiedostoksi ennen hakulomakkeelle liittämistä. Vapaamuotoisesta motivaatiokirjeestä tulisi käydä ilmi, miten opintosi ja työkokemuksesi sopivat paikkakuvauksessa esitettyihin kriteereihin ja toiveisiin, miksi olet kiinnostunut juuri kyseisestä paikasta sekä millaisia odotuksia ja toiveita sinulla on harjoittelupaikan ja työtehtävien suhteen. On myös hyvä kertoa, miksi työnantajan kannattaisi valita juuri sinut ja kuinka harjoittelu liittyy opinto- ja urasuunnitelmiisi. Jos haet kahta eri paikkaa, joiden työtehtävät eroavat toisistaan tai ne ovat eri maissa ja haluat perustella kiinnostustasi kohdemaahan tai -alueeseen, kirjoita kumpaankin paikkaan oma motivaatiokirje.
 2. Ansioluettelo (CV) paikkakuvauksessa ilmoitetulla kielellä: Koska hakulomakkeeseen ei tarvitse liittää työtodistuksia, kuvaile ansioluettelossasi lyhyesti myös työtehtäviäsi. Mallina voit käyttää esim. Europass-ansioluetteloa (ohjeet ja ansioluettelopohja löytyvät oikean palstan linkeistä).

 3. Opintorekisteriotteesi paikkakuvauksessa mainitulla kielellä: Myös vastavalmistuneiden on liitettävä hakemukseen opintorekisteriote, jossa näkyvät kurssisuoritukset. Jos olet suorittanut alemman korkeakoulututkinnon eri oppilaitoksessa kuin ylemmän korkeakoulututkinnon, eivätkä opintosuoritukset näy yhdessä rekisteriotteessa, liitä mukaan opintorekisteriotteet kummastakin tutkinnosta. Liitä ne yhdeksi tiedostoksi ennen hakulomakkeelle liittämistä. Opintorekisteriotteen ei tarvitse olla virallinen, vaan esimerkiksi oppilaitoksesi rekisteristä tulostettu ote. Mikäli olet vastavalmistunut, liitä hakemukseen kopio tutkintotodistuksesta, jos tutkinto ja sen suorittamispäivä eivät näy opintorekisteriotteessa.

Postitse lähetetään:

 1. Sähköisestä hakulomakkeesta tulostamasi paperiversio päivättynä ja allekirjoitettuna.
 2. Motivaatiokirje tai -kirjeet
 3. Ansioluettelo
 4. Opintorekisteriote

Kielitaitotodistuksia ei tarvitse liittää hakuvaiheessa mukaan. Mikäli hakija pääsee esivalinnassa jatkoon, työnantaja saattaa pyytää häntä toimittamaan todistus ko. kielitaidostaan. Kielitaidon voi osoittaa esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

 • kielen lehtorin arviointi vapaamuotoisesti,
 • kopio enintään kaksi vuotta vanhasta virallisesta kielitaitotodistuksesta, esim. Goethe-Institut, TOEFL tms., tai
 • ansioluettelossa maininta pidempiaikaisesta opiskelusta tai harjoittelusta ulkomailla viimeksi kuluneen kahden vuoden aikana ja selvitys sinä aikana käytetystä kielestä.

Sivun alkuun

Hakeminen kahteen harjoittelupaikkaan

Voit hakea vain yhden (1) työnantajan (esim. instituutit) tai työnantajaryhmän (Kehitysyhteistyötä tekevät organisaatiot) paikkoja. Tuon ryhmän sisällä voit hakea korkeintaan kahteen (2) paikkaan. Jos esimerkiksi olet kiinnostunut harjoittelusta instituuteissa, voit hakea kahta paikkaa instituuteissa, mutta et voi hakea esim. yhtä kehy-paikkaa ja yhtä instituuttipaikkaa. Ryhmässä "Kehitysyhteistyötä tekevät organisaatiot" voit valita 2 paikkaa ko. ryhmän sisällä, vaikka ne olisivat eri yrityksissä tai järjestöissä. Huom! Voit hakea vain yhtä paikkaa, jos ko. ryhmässä on vain 1 paikka haettavana.

Jos haet kahta eri paikkaa, joiden työtehtävät poikkeavat toisistaan, kirjoita kumpaankin paikkaan oma motivaatiokirje.

Opetushallituksen esivalinnan jälkeen kunkin hakijan hakemus lähetetään korkeintaan yhteen paikkaan lopullista valintaa varten. Ensisijaisesti hakemuksesi lähetetään siihen paikkaan, jonka olet merkinnyt ensimmäiseksi hakulomakkeelle.

Sivun alkuun

Hakemuksen lähettäminen

Sähköinen hakulomake täytetään osoitteessa https://kv-harjoitteluhakulomake.cimo.fi ja siihen liitetään tarvittavat liitteet viimeistään hakuajan päättymispäivänä 18.10.2018 klo 16.15 (GMT+2) mennessä, jolloin sähköinen hakulomake sulkeutuu. Sähköisestä hakulomakkeesta tulostettu allekirjoitettu paperiversio lähetetään liitteineen Opetushallitukseen viimeistään hakujan päättymispäivänä 18.10.2018 (postileiman päiväys). Hakulomakkeita ja liitteitä ei palauteta.

Tämä ohjeistus koskee myös hakijoita, jotka postittavat hakemuksen ulkomailta. Kaikki hakijat otetaan huomioon, jos sähköinen hakemus on jätetty ajoissa järjestelmään, vaikka allekirjoitettu hakemus viipyisi postin kulun vuoksi matkalla.

Postiosoite:
Opetushallitus
Korkeakoulutuksen kansainvälistymispalvelut -yksikkö, 5.kerros
Kansainvälinen harjoittelu/ sen työnantajan tai -ryhmän nimi, johon haet (esim.Instituutit, kehy-paikat)
PL 380
00531 Helsinki

Copyright: Opetushallitus, 2018.

Teknisistä ongelmista sivujen käytössä pyydämme ilmoittamaan osoitteeseen: kv-hakulomake(at)cimo.fi
Huom! Ilmoita viestissäsi mitä paikkaa tai paikkoja olet hakemassa.

Sivun alkuun