brexit

Kuva: Pixabay

Tietoa Brexitin vaikutuksista

Tiedote 23.4.2019

BBC:n 19.4. julkaiseman artikkelin mukaan Skotlanti jatkaisi EU-kansalaisten vapautusta korkeakoulujen lukukausimaksuista niin, että se kattaisi myös vuonna 2020 opintonsa aloittavat. Vapautus koskisi koko opintoaikaa, ja olisi siis riippumaton siitä, minkälaiseen ratkaisuun Brexitin suhteen päädytään.

Linkki artikkeliin Free tuition to continue for EU students in Scotland (19.4.2019).

Tiedote 15.4.2019

EU-maat ovat myöntäneet Britannian EU-eroon lisäaikaa 31.10.2019 asti. Erasmus+ -ohjelman näkökulmasta tämä tarkoittaa sitä, että Britannia osallistuu normaalisti Erasmus+ -ohjelmaan ainakin 31.10.2019 asti.

Mikäli Britannia ajautuisi 31.10.2019 sopimuksettomaan eroon (ns.hard brexit) voitaisiin ne avaintoimi 1:n (KA1) alla rahoitetut Erasmus+ -ulkomaanjaksot, jotka ovat alkaneet viimeistään Britannian viimeisenä jäsenyyspäivänä, viedä normaalisti loppuun.

Mikäli Britannia hyväksyy erosopimuksen, voi se erota aiemminkin. Koska ero tällöin tapahtuisi sopimuksella, osallistuisi Britannia EU-ohjelmiin nykyisen ohjelmakauden, eli vuoden 2020 loppuun.

Tiedote 25.3.2019

Komissiolta 25.3.2019 tulleen tiedotteen mukaan voidaan sopimuksettoman Brexitin tapauksessa ne avaintoimi 1:n (KA1) alla rahoitetut Erasmus+ -ulkomaanjaksot, jotka ovat alkaneet viimeistään Britannian viimeisenä jäsenyyspäivänä, viedä normaalisti loppuun. Toisin sanoen poikkeusmenettelyä ei enää sidota tiettyyn päivämäärään.

Esimerkiksi jos Britannia eroaisi sopimuksettomasti niin, että viimeinen jäsenyyspäivä on 12.4.2019, voitaisiin viimeistään 12.4.2019 alkaneet Erasmus+ -ulkomaanjaksot viedä Erasmus+ -rahoituksella loppuun asti.

Tiedote 22.3.2019

EU-jäsenmaat ovat antaneet Britannialle lisäaikaa 12.4.2019 asti kertoa, aikooko se erota ilman sopimusta vai osallistuuko Britannia kevään eurovaaleihin. Näin ollen Britannian sopimuksettoman eron uhka on siirtynyt kahdella viikolla.

Mikäli Britannian parlamentti hyväksyy erosopimuksen, annettaisiin eroprosessille lisäaikaa 22.5.2019 asti.

On siis vielä täysin auki, eroaako Britannia EU:sta sopimuksella vai ilman sopimusta. Mahdollista on myös, että eroprosessiin tulee pitkä lisäaika. Selvää kuitenkin on, ettei Brexit tapahdu 29.3.

Tässä vielä kertauksena mahdolliset vaikutukset Erasmus+ -ohjelmaan

Mikäli erosta saavutetaan sopimus:

  • Britannia osallistuu Erasmus+ -ohjelmaan normaalisti ohjelman loppuun asti, eli osallistuu myös vuoden 2020 hakukierrokseen.

Mikäli Britannia eroaa ilman sopimusta:

  • Sopimuksettomaan Brexittiin on varauduttu sopimalla, että ne Erasmus+ -ohjelmasta rahoitetut ulkomaanjaksot, jotka ovat alkaneet viimeistään Britannian viimeisenä jäsenyyspäivänä, viedään Erasmus+ -rahoituksella normaalisti loppuun. Tämä koskee sekä muiden ohjelmamaiden kansalaisia Britanniassa että brittien vaihtoja muissa ohjelmamaissa.
  • Tämä poikkeusmenettely rajautuu ainoastaan avaintoimi 1:stä rahoitettuihin ulkomaanjaksoihin. Muiden toimintojen osalta ei kuluja voitaisi sopimuksettoman eron tilanteessa korvata Erasmus+ -ohjelmasta Britannian eropäivästä lähtien, eikä esimerkiksi Erasmus+ -hankkeisiin osallistuvia britannialaisia organisaatioita laskettaisi EU-partnereiksi. Poikkeusmenettely ei koske Euroopan Solidaarisuusjoukot -ohjelmaa.
  • Britannian hallitus on varautunut kattamaan kansallisista varoista britannialaisten organisaatioiden osallistumisen ohjelmaan sopimuksettoman eron jälkeen. On kuitenkin epäselvää, miten tämä käytännössä tapahtuisi, ja hyväksyisikö komissio tämän.

Erasmus+ -ohjelman näkökulmasta Brexitissä on siis olennaista se, tapahtuuko ero sopimuksella tai ilman. Ja mikäli sopimuksettomaan eroon päädytään, on keskeistä, minkälaisia siirtymätoimenpiteitä sovitaan.

Tietoa brittiopiskelijoille

Tiedotamme tilanteen kehittymisestä näillä sivuilla. Lisätietoa Brexitistä löydät myös UK:n Erasmus+ toimiston sivuilta: www.erasmusplus.org.uk/brexit-update

Aiemmin tiedotettua:

Brexit-tiedote 17.1.2019

Tietoa Brexitin vaikutuksista (päivitetty 11.12.2018)

Näin tiedotimme osallistumisesta vuoden 2018 hakukierrokselle.