Tony Turuselle ja Kaille osallistuminen on tärkeää ja tuo vaihtelua arkeen.

Rinnekodin nuoret opettelevat itsenäistymistä ja yhteiskunnallista vaikuttamista

"Hän kutsui minua Samiksi, ei siksi kehitysvammaiseksi. Hän antoi uskoa, että minäkin voin joku päivä olla tässä.”

Keskustan kuntavaaliehdokas Sami Helle herkistyy kyyneliin nimetessään yhdeksi poliittiseksi esikuvakseen keskustan Mari Kiviniemen. Helteen puheenvuoron aikana vieressä istuva feministisen puolueen ehdokas Carmen Villman pyyhkii myös silmäkulmaansa.

"Olen miettinyt, voiko poliitikko olla herkkä. Näköjään voi.”

Rinnekotisäätion järjestämässä kuntavaalipaneelissa Allianssi-talolla on lämmin tunnelma. Monella ehdokkaalla tuntuu olevan tarttumapintaa kehitysvammaisten asioihin. Puheenvuoroissa painottuu kehitysvammaisten oikeus tehdä työtä ja saada oikeaa palkkaa toimintakeskuksissa puuhailun sijaan. Yleisökysymyksissä esille nousevat kehitysvammaisten taksikuljetukset, joiden saatavuutta on kiristetty.

Tavoitteena nuorten osallisuuden edistäminen

Kuntavaalipaneeli on osa Rinnekoti-Säätiön nuorten hanketta, jonka tavoitteena on lisätä kehitysvammaisten nuorten osallisuutta omassa arjessaan, Rinnekodissa ja yhteiskunnassa. Hanke on alkanut syksyllä 2016 ja se kestää vuoden 2017 loppuun. Mukana hanketapaamisissa on kymmenkunta 14–18-vuotiasta nuorta ja heidän ohjaajansa. Hanke on ajankohtainen, sillä YK:n viime kesänä ratifioimassa yleissopimuksessa vammaisten henkilöiden oikeuksista on myös oma artiklansa osallisuusteemalle.

Hankkeeseen osallistuvilla nuorilla on eri tasoisia kehitysvammoja, ja osallisuuteemaan liittyviä asioita käsitellään heidän ehdoillaan – kunkin osaamisen ja kykyjen mukaan. Kehitysvammaisuus ei kuitenkaan ole hankkeessa keskiössä, vaan se on vain yksi nuoria yhdistävä tekijä.

"Nämä meidän nuoret ovat ihan tavallisia nuoria, jotka haluavat tehdä kaikenlaista. Osallistua yhteiskuntaan ja harrastaa”, sanoo hankkeen koordinaattori Minna Sarola.

Vierailuja, työpajoja ja leirielämää – ja paljon onnistumisia

Hanke rakentuu yhteensä 15:stä hanketapaamisesta, jotka jakautuvat tasaisesti koko puolentoista vuoden hankeajalle. Viime syksynä järjestettiin muun muassa vierailu Espoon nuorisovaltuustoon sekä viikonlopun mittainen osallisuusleiri Anjalan nuorisokeskuksessa. Tänä keväänä on vierailtu Ylellä, tavattu kansanedustaja Sari Sarkomaa Pikkuparlamentissa sekä hiillostettu kuntavaaliehdokkaita paneelikeskustelussa.

19-vuotias Tony Turunen on osallistunut kaikkiin hanketapaamisiin. Sarola kehuu Turusta erittäin motivoituneeksi ja kertoo tämän odottavan jokaista hanketapaamista innolla. Hanke tarjoaa nuorille kaivattua vaihtelua arkeen sekä mahdollisuuden tavata kavereita eri yksiköistä. Turusen tavoitteena on muuttaa tulevaisuudessa omaan kotiin, jonka vaatimia taitoja hankkeessa nyt harjoitellaan. Kun Turuselta kysyy mikä hankkeessa on ollut parasta, hänen ei tarvitse kauan miettiä:

"Kaikki.”

Sarola kiittelee, että nuoret ovat oppineet valtavasti sosiaalisia taitoja ja ryhmässä toimimista.

"Olen päässyt antamaan nuorille ihan hirveän määrän positiivista palautetta onnistumisista ja olen aivan äärettömän ylpeä meidän nuorista!”

Viime syksyn kohokohta oli leiri Anjalassa. 10 nuorta ohjaajineen matkusti bussilla nuorisokeskukseen ja majoittui siellä kaksi yötä. Ohjelmassa oli osallisuuspajoja, leiriolympialaiset ja makkaranpaistoa kodalla. Osalle nuorista arki on todella haasteellista, mutta he onnistuivat yllättämään ohjaajansa positiivisesti auttamalla toisiaan esimerkiksi pukemisessa ja syömisessä. Leiri oli kaikkien mielestä todella onnistunut.

Omien vaikutusmahdollisuuksien pohdiskelua

Leirin osallisuuspajoissa mietittiin millaisiin asioihin nuoret voivat omassa arjessaan vaikuttaa ja mihin eivät. Keskusteluissa käsiteltiin muun muassa sitä, millaisia sääntöjä asumisyksiköissä on, miksi niitä on ja miten niihin voi vaikuttaa.

Leirin päätteeksi nuoret kirjoittivat joulupukille kirjeet, joissa he toivoivat aivan samoja asioita kuin kuka tahansa nuori: enemmän aikaa perheen kanssa, oma koti, lemmikki, tyttö- tai poikaystävä. Yhteisten keskustelujen ja harjoitusten myötä nuoret oivalsivat mitä omien unelmien eteen voi tehdä sekä oppivat myös realismia.

Tänä keväänä ohjelmassa on vielä nuorten ja säätiön päättäjien vuorovaikutustilaisuus ja osallisuusfestarit. Ensi syksylle on suunnitteilla seminaarimatka Naantaliin. Vierailuja ja tilaisuuksia edeltää aina valmisteleva tapaaminen, jossa opiskellaan aihepiiriä ja opetellaan miten erilaisissa vuorovaikutustilanteissa käyttäydytään.

Oppimiskokemus myös alan ammattilaisille

Yksi hankkeen tavoitteista on herättää ajatuksia alan ammattilaisissa. Sarolan mukaan tämä on toteutunut jo tähän mennessä erinomaisesti.

"Olen hankkeen aikana oppinut itse tosi paljon ja joutunut haastamaan omia ajatusmallejani. Tulemaan sieltä tutusta laatikosta ulos ja tietoisesti pohtimaan kehitysvammaisten osallisuuteen liittyviä haasteta ja mahdollisuuksia.”

Verkostojensa kautta Sarola on onnistunut viemään kehitysvammaisten osallisuusteemaa eteenpäin myös muille alan toimijoille.

Sarola kiittelee, että hanke mahdollistaa Rinnekodin nuorille aktiivisemman arjen ja työntekijöille kehittymisen paikkoja. Hän toivoo, että nuorille jäisi evääksi itsenäisen elämän taitoja, joita hankkeessa on opeteltu.

"Nuorille on tärkeää, että saavat kokea itsensä tärkeiksi ja kuulua yhteiskuntaan.”

Teksti: Arna Grym
Kuvat: Arna Grym (koontisivu) ja Minna Sarola