Gordanan vierailu Itä-Suomen yliopistossa sujui ongelmitta ja antoi eväitä omaan työhön

Novi Sadin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan kansainvälisten suhteiden toimiston johtaja Gordana Vlahovic, joka työskentelee myös Erasmus+ koordinaattorina, vieraili huhtikuussa 2016 Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa Erasmus+ -henkilökuntavaihdossa.

Yhteistyö Serbialaisen Novi Sad –yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston välillä sai alkunsa jo vuonna 2008 EU:n rahoittaman Campus Europea -hankeen kautta. Nyt yhteistyö jatkuu Erasmus+ -kumppanuutena. Itä-Suomen yliopisto ei ole Novi Sadin ainoa kumppani, vaan yhteistyöyliopistoja heillä on suurimmassa osassa ohjelman osallistujamaita.

Gordana toivottaa kaikki Itä-Euroopan ja läntisen Balkanin yliopistossa opiskelusta tai opettamisesta kiinnostuneet tervetulleiksi Novi Sadin yliopistoon. Tämä monitieteinen yliopisto sijaitsee Vojvodinan provinssissa Danube-joen rannalla ja on alueen monikulttuurinen pääkaupunki. Se on loistava paikka opiskella tai hakea uralle nostetta ja siellä on miellyttävää elää ja nauttia kaupungin ja sen ihmisten vieraanvaraisuudesta.

Hyvät käytänteet vakuuttivat

Yliopistojen välisen pitkän yhteistyöhistorian ansiosta Gordana tiesi paljon Itä-Suomen yliopistosta jo ennen sinne saapumistaan. Vierailu sujui ongelmitta ja hänestä oli ilo huomata, kuinka sujuvasti Itä-Suomen yliopistossa oli organisoitu Erasmus-ohjelman hallinto. Hän haluaa ehdottomasti soveltaa hyväksi kokemiaan ratkaisuja oman yksikkönsä toimintaan: hallinto ja asioiden hoitaminen yleensäkin on Suomessa läpinäkyvämpää ja avoimempaa kuin Serbiassa.

Suurin ero Itä-Suomen yliopiston ja Novi Sadin välillä on, että Novi Sadin yliopistossa tiedekunnat ovat itsenäisiä juridisia yksikköjä. Byrokratiaa saattaa olla tuplasti Itä-Suomen yliopistoon verrattuna, koska asiat on hyväksytettävä ensin tiedekunnan ja sitten yliopiston tasolla. Se, että yliopistolla on hajautetut palvelut, saattaa myös hämmentää yliopistoon vaihtoon saapuvia.

Henkilökohtaiset kontaktit tärkeitä

Gordana sai matkan aikana runsaasti uusia kontakteja: hän tapasi monien hallinnollisten toimistojen kollegoita. Eikä pelkästään kansainvälisten suhteiden osastolta, jolla hän kotimaassaan työskentelee, vaan esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston strategisen suunnittelun osastolta. Hän tutustui myös muiden EU:n rahoittamien ohjelmien, kuten Horisontti 2020-tutkimusohjelman, hallintoon.

Arvokkainta, mitä hän liikkuvuusjaksoltaan sai, oli uusien ihmisten tapaaminen ja vanhojen suhteiden vahvistuminen. ”People make things work and my motto is friends before funds.” Gordanan mukaan Itä-Suomen yliopiston kollegat ovat päteviä, tuloksiin keskittyneitä ja valmiita tekemään töitä niiden eteen. He ovat joustavia ja avoimia uusille toimintatavoille, mikä onkin hyvän yhteistyön edellytys.

Gordana sai vahvistusta ajatukselle, että jatkuva ammatillinen kehittyminen ja muilta oppiminen on etuoikeus, josta hän haluaisi nauttia myös tulevien Erasmus+ henkilökuntavaihtojensa aikana.

[Teksti: Ida Buure]