DAAD-liput liehuvat

Erasmus+ -yhteistyötä saksalaisittain

Elämässä tuntuu joskus siltä, että ympyrä sulkeutuu. Minulle kävi näin, kun lähdin virkamiesvaihtoon Saksaan marraskuun alussa. Olin 25 vuotta sitten Erasmus-opiskelijavaihdossa Berliinissä ja nyt vietin kuukauden Saksan Erasmus-toimistossa, joka ei tosin sijaitse Berliinissä, vaan Länsi-Saksan entisessä pääkaupungissa Bonnissa. Saksassa Erasmus+ korkeakoulutukselle -ohjelman kansallinen toimisto on Deutscher Akademischer Austauschdienst eli lyhyesti DAAD. Tapasin siis kollegoja, jotka tekevät samaa työtä kuin minä Opetushallituksessa.

DAAD on kaiken kaikkiaan lähes 3 kertaa Opetushallituksen kokoinen organisaatio ja siellä hoidetaan useita muitakin korkeakoulujen ja opiskelijoiden kansainvälistymistä edistäviä ohjelmia.

Minut otettiin Erasmus-toimistossa erittäin lämpimästi ja avoimesti vastaan, ja pääsin osallistumaan kaikkeen heidän normaaliin toimintaansa, kuten sisäisiin kokouksiin ja korkeakouluille järjestettyihin tilaisuuksiin.

Saksa on Suomen tärkein kumppani korkeakoulujen Erasmus+ -yhteistyössä. Sinne lähtee eniten vaihto-opiskelijoita sekä opettajia ja korkeakoulujen muuta henkilökuntaa Suomesta. Se on myös toiseksi suosituin kohde Erasmus+ -harjoitteluun meneville opiskelijoille. Liikkuvuus on aktiivista myös toisin päin: Suomi on saksalaisille opiskelijoille 7. ja korkeakoulujen henkilökunnalle 3. suosituin Erasmus+ -kohdemaa.

Saksan merkitys kasvaa entisestään, kun opiskelijaliikkuvuutta katsotaan Erasmus+ -ohjelmaa ja korkeakoulusektoria laajemmin. Se on suomalaisten korkeakouluopiskelijoiden suosikki myös silloin, kun otetaan huomioon kaikki opiskelijavaihto-ohjelmat, ja yleisin Suomeen tulevien vaihto-opiskelijoiden kotimaa. Myös yleissivistävän koulutuksen oppilas- ja opiskelijaliikkuvuudessa Saksa on suosituin yhteistyökumppani ja ammatillisessa koulutuksessa toiseksi yleisin.

Saksalaiselta korkeakouluväeltä kuulin, että Suomella ja suomalaisilla korkeakouluilla on Saksassa erittäin hyvä maine. Opiskelijoita tänne houkuttelevat erityisesti englanninkielinen, laadukas opetustarjonta ja korkeatasoiset palvelut kansainvälisille opiskelijoille.

Vaihdon aikana pääsin keskustelemaan DAAD-kollegojen kanssa siitä, miten Erasmus+ -ohjelmaa hoidetaan paljon Suomea isommassa maassa, miten siellä tehdään yhteistyötä asiakkaiden ja sidosryhmien kanssa, ja miten ohjelman vaikuttavuutta edistetään. Parasta vaihdossa oli saksan kieleen ja saksalaiseen työyhteisöön solahtaminen vertaisena kollegana. Kieli on muuten mystinen juttu – minusta tuntuu, että olen saksaksi vähän erilainen ihminen kuin suomeksi.

EU-ohjelmia hallinnoidaan samojen sääntöjen mukaan kaikissa maissa, mutta maan ja organisaation kulttuuriin liittyviä pieniä eroavaisuuksia ja painotuseroja toki löytyi. Ylipäänsä DAAD on paljon monikulttuurisempi kuin Opetushallitus – siellä on paljon asiantuntijatehtävissä työskenteleviä kollegoja, jotka tai joiden vanhemmat ovat tulleet Saksaan jostain muualta. Osa-aikainen työskentely on myös hyvin yleistä ja äkkiseltään arvioiden Erasmus-toimiston kollegoista jopa kolmannes tekee lyhennettyä työviikkoa.

Kiinnostavaa oli myös havaita, ettei kokouksissa ja seminaareissa kaikilla ole edessään kannettavaa tietokonetta, vaan paperia ja kynä!

Vaihtojaksoni sai lopuksi myös surullisen sävyn, sillä juuri ennen kotiin lähtöä sain kuulla, että Erasmus-toimiston johtaja Hanns Sylvester oli menehtynyt. Vaihtoni järjestyminen oli hänen ansiotaan, mutta valitettavasti en päässyt häntä tästä kiittämään, koska hän sairastui juuri ennen saapumistani. Kaikessa surullisuudessaan kuolema muistuttaa siitä, ettei haaveiden toteuttamista kannata lykätä loputtomiin – omalla kohdallani yksi pitkäaikainen haave toteutui tämän virkamiesvaihdon myötä.

Anne SiltalaAnne Siltala

työskentelee Opetushallituksen korkeakoulutuksen kansainvälistymispalvelut yksikössä Erasmus+ korkeakoulutukselle -ohjelman vastaavana asiantuntijana. Hän toivoo, että kansainvälistyminen kuuluu kaikille. Samanaikaisesti on tärkeää pitää huolta myös suomen ja muiden pienten kielten asemasta Euroopassa.

Kommentit (1)

Lisää kommentti

Nimi:   
Kommentti:   
Varmistus: Paljonko on neljä miinus neljä?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.