Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

23.05.2019

Kuva: Mikko Rasila.

Piia Leinon Taivas on vuoden 2019 EUPL-voittaja. Kuva: Mikko Rasila.

Piia Leinon Taivas voitti EU:n kirjallisuuspalkinnon

Euroopan unionin kirjallisuuspalkinnon (European Union Prize for Literature, EUPL) 2019 voittajat on julkaistu. Suomen-voittaja on Piia Leinon romaani Taivas (Kustantamo S&S, 2018). Palkinnon suuruus on 5000 euroa.

Palkinto myönnetään vuosittain noin kymmenelle kirjallisuuden nousevalle kyvylle Euroopassa. Suomi on palkittavien maiden joukossa kolmen vuoden välein. Aiemmin palkinto on myönnetty Suomeen Selja Ahavalle (Taivaalta tippuvat asiat, 2016), Katri Lipsonille (Jäätelökauppias, 2013) ja Riku Korhoselle (Lääkäriromaani, 2010).

Palkinnon tavoitteena on edistää eurooppalaisen kirjallisuuden tunnettuutta ja rohkaista kääntämään palkintoteoksia eri kielille. Kansallisen palkintoraadin puheenjohtajan, kustantaja Ville Rauvon mukaan palkinnon merkitys suomalaiselle kirjallisuudelle kytkeytyy juuri tähän mahdollisuuteen edistää suomenkielisen kirjallisuuden levitystä muualle Eurooppaan:

- EU:n kirjallisuuspalkinnolla on suuri merkitys suomalaisen kirjallisuuden kääntämisessä muille kielille. Esimerkiksi edellisen voittajan Selja Ahavan palkitun teoksen oikeudet on myyty jo 17 maahan.

Vuoden 2019 muut voittajat ovat Beqa Adamashvili (Georgia), Jan Carson (Irlanti), Melissa Harrison (Iso-Britannia), Giovanni Dozzini (Italia), Laura Fredenthaler (Itävalta), Nikos Chryssos (Kreikka), Daina Opolskaite (Liettua), Marta Dzido (Puola), Sophie Daull (Ranska), Tatiana Țîbuleac (Romania), Ivana Dobrakovová (Slovakia), Halya Shyyan (Ukraina) ja Réka Mán-Várhegyi (Unkari).

EU rahoittaa kirjallisuuspalkintoa Luova Eurooppa -ohjelman kautta. Ohjelma tukee palkinnon tavoitteiden toteutumista tarjoamalla kustantamoille rahoitusta palkittujen teosten ja muun eurooppalaisen kaunokirjallisuuden käännös-, julkaisu- ja markkinointikustannuksiin. Vuoden 2019 rahoitushaku on parhaillaan auki ja päättyy 4.6.2019.

Lisätietoja