Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

11.12.2018

#YoungTogether valtasi Twitterin – Nuorten ääni kuului ympäri Eurooppaa

Aware and Active -hankkeessa nuoret pääsivät kertomaan, millainen heidän Eurooppansa on: se on monimuotoinen, tasa-arvoinen, oikeudenmukainen ja suvaitsevainen.

Vuoden 2015 jälkeen rasismi ja muukalaisvastaisuus ovat nostaneet Euroopassa päätään. Moni maahanmuuttajanuori ei tunnista itseään siitä tavasta, jolla maahanmuuttajista Euroopassa puhutaan.
”Olen kokenut niin paljon rasismia ja syrjintää, etten halua, että sama tapahtuu muille. Rasismille pitää saada loppu”, sanoo Grace Laaksonen, 25.

Hän osallistui yhdessä parinkymmenen muun nuoren kanssa Aware and Active -hankkeen Twitter-myrskyyn 10.12. Helsingissä. Hankkeen tavoitteena on edistää aktiivista kansalaisuutta sekä ehkäistä rasismia ja vihapuhetta. Kahden tunnin Twitter-myrskyn aikana 200 nuorta eripuolilla Eurooppaa tviittasi hashtagilla #YoungTogether ja kertoivat ajatuksiaan monikulttuurisen ja suvaitsevaisen Euroopan puolesta.

”On tärkeää jakaa kokemuksia. Monet eivät tiedä, mitä eroa on pakolaisella, turvapaikanhakijalla ja maahanmuuttajalla. On tärkeää muistaa, että emme me olemme valinneet itse elämäämme turvapaikanhakijoina tai pakolaisina”, sanoo hankkeeseen osallistunut Bahaulddin Rawi, 31.

Twitter valikoitui nuorten äänen kanavaksi, sillä sen avulla on mahdollista tavoittaa päättäjiä: monet poliitikot ja yhteiskunnalliset vaikuttajat ovat Twitterissä. Samalla nuoret oppivat Twitterin käyttöä, sanoo Twitter-myrskystä vastaava Adam Elsod.

”Nuorilla on mahdollisuus jakaa heidän omia ajatuksiaan ja kertoa ne suoraan poliitikoille. Se ei ole mahdollista muualla kuin Twitterissä.”

Opetushallituksen ohjelma-asiantuntija Kati Inkinen oli vaikuttunut siitä, miten hyvin ja nopeasti nuoret ottivat Twitterin haltuun.

”Aivan mieletön fiilis! Kahden tunnin ajan oli sellainen tsemppi! Ja kun Rakel Liekki kommentoi tai Arman Alizad jakoi nuorten tviitin, mikä ilo! Mutta siltikin, ehkä tärkeintä oli, kun yksin tulleiden turvapaikanhakijoiden kanssa työskentelevä nuorisotyöntekijä sanoi, että oli ihan huikeaa, kuinka nuoret jotka ajattelivat, ettei heillä ole oikeutta mielipiteeseen, rohkaistuivat ja kertoivat mielipiteensä.”Hankkeeseen osallistunut Baneh Vainio, 17, suhtautui Twitter-myrskyyn ensin hieman varautuneesti: hän epäili, kuinka hyvin hashtag #YoungTogether lähtisi leviämään ja kuinka laaja yleisö sillä olisi mahdollista saavuttaa. Twitter-myrskyn jälkeen hänen epäilyksensä olivat pitkälle kadonneet.

”Ainakin myrsky oli tehokas ihmisten tavoittamisessa. Itse muutokseen menee aikaa, mutta ainakin olemme kertoneet, mitä me ajattelemme.”

#YoungTogether Twitter-myrsky tavoitti Twitterissä 650 000 ihmistä. Aware and Active kehottaa kaikkia nuoria lähtemään rohkeasti mukaan Twitteriin ja osallistumaan keskusteluun tasa-arvosta ja suvaitsevaisuudesta hashtagilla #YoungTogether.

Aware and Active -hankkeen tavoitteena on edistää kulttuurienvälistä dialogia, medialukutaitoa ja aktiivista kansalaisuutta sekä ehkäistä rasismia, vihapuhetta, väkivaltaa ja ääriajattelun syntymistä. Aware and Active on KA3-hanke (Key Action 3 [Avaintoimi 3] – nuorisopolitiikan uudistaminen). Aware and Active -hanke liittyy vuoden 2015 Pariisin julistukseen, joka pyrkii edistämään vapautta, suvaitsevaisuutta ja sosiaalista inkluusiota Euroopassa. Hanketta toteuttavat Itävallan, Suomen, Viron, Italian, Makedonian ja Slovenian Erasmus+ kansalliset toimistot.

LIsätietoa