Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

07.01.2016


Korsholmissa kesällä 2015 nuorisovaihtoon osallistuneita nuoria

Erasmus+ Youth in Action:
Vuoden 2015 viimeisellä hakukierroksella tuettiin Kvevlaxin uskontojen välistä dialogia

Erasmus+ Youth in Action tukee vuosittain 3 hakukierroksella nuorisoalan hankkeita. Vuoden 2015 viimeisellä kierroksella myönnettiin rahoitusta 36 hankkeelle. Skaala ulottuu pelitoiminnasta maahanmuuttajakysymyksiin ja uskontojen välisestä vuoropuhelusta nuorten poliittiseen vaikuttamiseen.

Kvevlaxin seurakunta on yksi vuoden 2015 viimeisellä hakukierroksella tuetuista organisaatioista. Kvevlaxin nuoret suunnittelevat yhdessä kansainvälisten nuorten ryhmien kanssa nuorisovaihtoa Armeniaan. Ambassadors of Peace 2.0 on hanke, joka paneutuu uskontojenvälisyyden ja kulttuurien kohtaamisen teemaan.

Tulevaa hanketta pohjusti viime kesänä Korsholmassa järjestetty nuorisovaihto. Tuolloin vaihdettiin tietoa ja keskusteltiin luterilaisuudesta, katolisesta ja ortodoksisesta kirkosta sekä islamista. Nuoria kiinnosti uskonnon ja kulttuurin näkyminen arkielämässä. Suomalaisten vieraina oli nuoria Turkista, Puolasta, Armeniasta, Venäjältä (Tšetšeniasta) ja Ukrainasta.

”Nuoria kiinnostivat ihan tavalliset arjen asiat. Esimerkiksi muslimitytöiltä kysyttiin pukeutumisesta ja naisten asemasta. Vaihdon tarkoituksena oli antaa nuorten puhua ja ymmärtää muiden maiden ja uskontojen tapoja. Tässä onnistuttiin hyvin”, kertoo hankkeen vetäjä Lina Nybjörk.

Tällaisia hankkeita tuettiin

Ensi kesän nuorisovaihdossa osa kumppaneista on uusia ja myös kotimaassa yhteistyötä tehdään viime kesää laajemmin. Armeniassa kukin osallistujamaa esittelee omia kansallisia juhliaan.

”Erityisenä teemana on uskonnollisten perinteiden vaikutus vuoden rytmiin. Nuoret tekevät Armeniassa uskontojenvälisen kalenterin, johon jokainen nuorten ryhmä lisää omat juhlansa”, Nybjörk kuvaa.

Erasmus+ Youth in Action tuki vuoden 2015 viimeisellä hakukierroksella 36 hanketta. Ohessa esimerkkejä EU-tuella toteutettavista nuorisoalan hankkeista:

  • Nuorisovaihto: Äänekosken kaupungin nuorisovaihtohankkeessa Young Travelers – Equity suomalaiset ja espanjalaiset nuoret pohtivat nuorten osallisuutta, inkluusiota sekä luovuutta ja kulttuuria.
  • Eurooppalainen vapaaehtoispalvelu (EVS): Suomussalmen nuorisopalveluiden EVS-hankkeessa saksalainen nuori saapuu Suomussalmelle. Hankkeen tavoitteena on vähentää ulkomaalaisiin kohdistuvia ennakkoluuloja ja luoda pienen paikkakunnan nuorille mahdollisuuksia ystävystymiseen yli kulttuurirajojen.
  • Eurooppalainen vapaaehtoispalvelu (EVS): Rovaniemen kaupungin digitaalisen pelitoiminnan hankkeeseen saapuu nuori Puolasta. Hän suunnittelee ja toteuttaa pelitoimintaa mm. nuorisokeskus Mondelle.
  • Nuorisotyöntekijöiden liikkuvuus: Loesje Suomen iINTERACT -koulutushankkeessa on mukana 9 maata. Loesje Suomi järjestää koulutuksen mukana olevien organisaatioiden aktiivisille nuorille, jotka toimivat ohjaajina ja kouluttajina omissa organisaatioissaan.
  • Nuorten ja päättäjien välinen vuoropuhelu: Päijät-hämäläisten nuorten vaikuttajakoulu -hankkeessa nuoret pääsevät verkostoitumaan ja innostumaan vaikuttamisesta. Päättäjiä puolestaan sitoutetaan kuulemaan ja osallistamaan nuoria päätöksenteossa. Tarkoituksena on voimaannuttaa nuoria osallistujia toimimaan aktiivisesti paikallisen ja alueellisen yhteisönsä eteen.

Rahaa jaettiin koko vuonna noin 3 miljoonaa euroa

Kolmannella hakukierroksella myönnettiin avustuksia noin 800 000 €. Koko vuonna Erasmus+ Youth in Action jakoi tukea 116 hankkeelle lähes 2,9 miljoonaa euroa.

Lisätietoja

[11.1.2016 AT & IN]