Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

13.04.2015

Virpi Luoma on käyttänyt aikaa kansainvälisen osaamisen merkityksen pohtimiseen osana työnhakuprosessia.

Virpi Luoma tuo työnhaussa esiin kansainvälisen osaamisensa

Kokemukset opiskelusta ja harjoittelusta Lähi-idässä ovat kerryttäneet turkulaisen Virpi Luoman ammatillista osaamista ja henkilökohtaisia taitoja. Vaihtojaksojen anti voi olla kuitenkin vaikeaa pukea sanoiksi työnhakutilanteissa. Virpi on käyttänyt työkaluja kansainvälisen osaamisen tunnistamiseksi ja kokenut nämä apuvälineet hyödyllisiksi.

Lähi-itä on ollut yleisestä historiasta valmistuneen Virpi Luoman mielenkiinnon kohteena koko opiskeluajan. Virpi opiskeli ensin Suomessa turkin kieltä kahden vuoden ajan ja lähti opiskelijavaihtoon Istanbuliin Sabancı-yliopistoon keväällä 2012.

Onnistunut vaihtojakso Turkissa sai Virpin suunnittelemaan myös harjoittelua ulkomailla, ja hänet valittiinkin harjoittelijaksi Suomen Lähi-idän instituuttiin Libanonin pääkaupunkiin Beirutiin syksyksi 2014.

”Tehtäväni painottuivat viestintään. Päivitin verkkosivuja, tiedotin ajankohtaisista asioista sosiaalisessa mediassa ja kirjoitin esimerkiksi artikkelin Suomen Joutsenen vierailusta Beirutiin 80 vuotta sitten. Tutustuminen Beirutin kulttuurielämään oli myös osa työtäni. Opiskelin lisäksi arabian kieltä”, Virpi kertoo harjoittelutehtävistään instituutissa.

Arki Beirutissa kasvatti aloitteellisuutta, sitkeyttä ja itsevarmuutta

Ulkomailla eläessä oppii runsaasti myös vapaa-aikana. Sosiaalinen elämä pitää luoda tyhjästä ja käytännön asiat selvittää itsenäisesti. Virpi sai pian uusia ystäviä, sekä paikallisia että ulkomaisia nuoria. Käytännön asioissa isona apuna oli myös instituutin henkilökunta.

Uudenlaisissa tilanteissa Virpi ei anna periksi, vaan suorittaa asiat loppuun kylmän rauhallisesti. ”Itsevarmuuteni kasvoi valtavasti, kun huomasin, että selvisin kaikesta. Kun oppii joustamaan, voi nauttia ympäristöstä ja uusista asioista.”

Beirutissa liikkuminen oli Virpin mielestä yllättävän hankalaa, koska julkista liikennettä tai jalkakäytäviä ei ole samalla tapaa kuin Suomessa. Se vaati häneltä paikallisten tapojen omaksumista ja kärsivällisyyttä. Toisaalta libanonilaisten kohteliaisuuden kulttuuri ja huolenpito lähimmäisistä tekivät Virpiin vaikutuksen. ”Kokemus Turkista antoi perspektiiviä ja näppituntumaa siitä, mitä edessä voi olla, mutta joka maassa on omat erityispiirteensä ”, Virpi pohtii.

Piilotettu osaaminen näkyväksi työnhaussa

Virpi palasi Suomeen viimeistelemään graduaan ja hakemaan töitä vuoden 2014 joulukuussa. Hän tutustui piilotettu osaaminen -työvälineisiin, joita käyttämällä voi pohtia, minkälaista osaamista kansainväliset kokemukset ovat kerryttäneet ja miten siitä voi viestiä esimerkiksi CV:n kirjoittamisessa: ”Tuottavuuteen, sitkeyteen ja uteliaisuuteen liittyvät ominaisuuteni kasvoivat harjoittelun aikana, mutta en olisi välttämättä hahmottanut sitä itse ilman näiden työkalujen käyttöä. Työkalupakin kysymykset laittoivat minut miettimään osaamistani uudella tavalla, ja mallivastauksista oli apua. Kokonaisuus oli looginen, eikä se tuntunut uuvuttavalta”. Virpi oli käyttänyt aiemmin myös Europassin ansioluetteloa, joka noudattaa samaa rakennetta kuin CV-työkalu.

Virpi teki myös Global Mindedness -kyselyn ennen harjoittelua ja heti sen jälkeen. Kysely pyrkii mittaamaan sitä, miten lähtijän asenteet ovat muuttuneet ulkomaanjakson aikana. Vastaaja saa käyttöönsä testin tuloksen. Virpin saaman raportin mukaan hänen asennemaailmansa on avartunut joka suuntaan harjoittelun aikana. ”Näiden välineiden yhteisvaikutuksesta oma tietoisuuteni osaamisestani on lisääntynyt. Tein Global Mindedness -kyselyn heti palattuani, mutta olisi kiinnostavaa tehdä testi uudelleen nyt, kun aikaa on kulunut lisää. Huomasin nimittäin, että piilotettu osaaminen -työkalun käytössä vastauksiini oli tullut lisää syvyyttä, kun palasin niihin uudelleen tauon jälkeen”.

Harjoittelu ulkomailla muutti Virpin urasuunnitelmia

Virpi on syventynyt opinnoissaan historiallisten tekstiaineistojen käsittelyyn ja analysointiin. Hän oli jo pitkään suunnitellut hakeutuvansa akateemisiin jatko-opintoihin valmistumisensa jälkeen. Harjoittelu Beirutissa muutti kuitenkin Virpin urasuunnitelmia: ”Ymmärsin Libanonissa, miten paljon työtä on tehtävänä tasa-arvon ja hyvinvoinnin edistämiseksi Suomessa ja ulkomailla. Haluan vaikuttaa asioihin, en vain tarkkailla ja analysoida niitä.” Libanonissa joka puolella läsnä oleva hyväsydämisyys ja auttamisen halu antoivat Virpille kipinän edistää niitä myös Suomessa: hän lähti mukaan Punaisen Ristin vapaaehtoistoimintaan.

Etäisyys tutuista ympyröistä auttoi Virpiä näkemään itsensä uudessa valossa ja pohtimaan tulevaisuudensuunnitelmia luovasti: ”Tällä hetkellä en koe sopivani siihen lokeroon, johon aiemmin laitoin itseni. Haluan tehdä työtä, jolla on konkreettinen merkitys.”

(13.4.2015 / LT)

Lue lisää:

Kansainvälisen osaamisen hyödyntäminen

Global Mindedness -kysely mittaa ulkomailla opiskelun vaikutusta siihen, miten nuoret asennoituvat erilaisuuteen

Virpi Luoma. Suomen Joutsenen vierailusta Beirutissa 80 vuotta. Lukemista Levantista 6/2014