Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

30.03.2012

Vaihdosta duuniin Pietarissa

Mitä Venäjällä vaaditaan ja millainen onkaan Suomen tuleva Venäjä-asiantuntijasukupolvi? 100 suomalaista opiskelijaa kohtasi 30 suomalaista yritystä Pietarissa. ”Vuosi Venäjällä vastaa seitsemää vuotta Euroopassa”, tiivistivät konkarit.

Suomen Venäjä-klubi ry, Suomen Pietarin pääkonsulaatti ja CIMO järjestivät Vaihdosta duuniin -tapahtuman Suomen Pietarin pääkonsulaatissa maaliskuussa.Päivän tilaisuus oli suunnattu suomalaisille vaihto-opiskelijoille ja Pietarissa työharjoittelussa oleville opiskelijoille, joilla on kiinnostusta Venäjään –kesätöihin, harjoitteluun tai valmistumisen jälkeiselle työuralle.

Tilaisuudessa järjestettiin paneelikeskustelu, jossa nuoremman polven Venäjä-konkarit Mika Kokkonen (Awara Group), Anne Rossinen (Agora), TimoSivonen (Stockmann), Veli-Pekka Tirkkonen (Swedbank) ja Joonas Turkama (Core Finland) kertoivat kokemuksistaan. Tilaisuuden moderaattoreina toimivat Jyrki Terva Suomen Pietarin Pääkonsulaatista ja Suomen Venäjä-Klubin puheenjohtaja Petri Vuorio. CIMOsta tilaisuutta järjestämässä olivat korkeakoulutuksen Asta Hämäläinen, Jaana Mutanen ja Sini Piippo.

Miten työllistyä Venäjälle?

Jo opiskellessa hankitulla Venäjä-osaamisella ja kulttuurintuntemuksella todettiin olevan merkitystä, sillä Venäjällä työelämä poikkeaa monella tavalla Suomesta. Kuulijajajoukko sai mm. seuraavia eväitä:

  • työllistyäkseen suomalaisyrityksiin Venäjällä ammatillinen osaaminen on etusijalla, mutta kielitaidollakin on merkitystä
  • suoraan koulunpenkiltä on hankalaa työllistyä
  • Venäjällä erityistä merkitystä on omalla osaamisella ja suhdeverkostoilla
  • Venäjällä työelämää leimaavat autoritaarisuus ja byrokratia
  • suhtautuminen aikatauluihin poikkeaa Suomesta: jos haluaa olla valmiina ajoissa, deadline on asetettava viikko todellista aiemmaksi
  • suomalaisia pidetään jopa hyväuskoisina
  • työskentely Venäjällä vaatii keskimääräistä enemmän luonteenlujuutta ja kykyä ratkaista ongelmia, myös konflikteihin kannattaa varautua.

Tapahtumassa oli myös työ-, harjoittelu- ja gradupaikkaesittelyjä sekä vapaamuotoista verkostoitumista. Vaihdosta duuniin on poikinut jo työpaikkaneuvotteluja, ja tapahtumalle suunnitellaan jatkoa tulevaisuudessakin.

Kuva ja teksti: Jaana Mutanen