Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

12.10.2015

Kuva: Outi JäppinenUusia askelia opiskelijaliikkuvuuden edistämiseksi Suomen ja Venäjän välillä

Askel kohti maantieteellisesti laajempaa suomalaiskorkeakoulujen Venäjä-yhteistyötä otettiin Suomen Moskovan suurlähetystössä kun uusi Venäjä-pilottiohjelma lanseerattiin.

CIMOn ja Suomen Moskovan suurlähetystön 25.9. järjestämän Business Breakfast -tilaisuuden osanottajina oli pääosin korkeakouluja sekä Suomesta että eri puolilta Venäjää. Tarkoituksena oli sekä jakaa tietoa uudesta Venäjä-pilottiohjelmasta että tukea korkeakoulujen verkostoitumista.

Venäjä on Suomelle varsin keskeinen korkeakouluyhteistyön kumppanimaa

Kokeiluna alkavan ohjelman tavoitteena on lisätä opiskelijaliikkuvuutta Suomen ja etenkin niiden Venäjän alueiden välillä, jotka eivät kuulu FIRST-ohjelman piiriin eli Luoteis-Venäjään.

”FIRSTin puitteissa suomalaiset korkeakoulut ovat jo vuosien ajan toteuttaneet tiivistä yhteistyötä venäläiskorkeakoulujen kanssa. Toive rahoituksesta, joka tarjoaisi mahdollisuuksia laveammalla alueella, on elänyt jo pitkään”, kertoo yksikön päällikkö Maija Airas CIMOsta.

Uusi ohjelma on tärkeä siksi, että niin elinkeinoelämällä kuin muilla yhteiskunnan osa-alueilla on tarvetta monipuoliselle Venäjää koskevalle asiantuntemukselle. Ohjelman käynnistämisen taustalla on kummankin maan opetusministeriöiden väliset neuvottelut korkeakouluyhteistyön lisäämiseksi Suomen ja Venäjän välillä.

Opiskelu Suomessa kiinnostaa venäläisnuoria

Kuva: Outi JäppinenSamassa yhteydessä CIMO järjesti myös päivän mittaiset Study in Finland -opiskelijatapahtumat Moskovan suurlähetystössä ja Suomen pääkonsulaatissa Pietarissa. Tapahtumissa markkinoitiin suomalaista korkeakoulutusta.

Paikan päällä esittäytyi 9 yliopistoa, 12 ammattikorkeakoulua ja 1 ammattiopisto, jotka kertoivat englanninkielisistä koulutusohjelmistaan. Lisäksi kävijöille kerrottiin laajemminkin suomalaisesta koulutusjärjestelmästä ja korkeakouluista.

Suomalaiskorkeakoulujen 20 255 kansainvälisestä tutkinto-opiskelijasta venäläiset (3 044) ovat ylivoimaisesti suurin kansallisuusryhmä*

Vanhemmat ovat Venäjällä isossa roolissa, kun venäläisnuoret pohtivat ulkomailla opiskelua. Monet nuoret saapuivat paikalle yhdessä vanhempiensa kanssa, joita piti pystyä palvelemaan myös venäjäksi, vaikka nuoret osasivat englantia erinomaisesti.

Uutinen mahdollisista lukukausimaksuista EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta saapuville korkeakouluopiskelijoille oli kantautunut myös Venäjälle. Monet nuorista ja vanhemmista esittivät huolenaiheensa mahdollisista maksuista.

”Kokemukset aiemmilta vuosilta Pietarista ovat olleet hyviä, kävijöitä oli nytkin yli 500. Moskovassa tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa ja siellä tavoitimme 100 kävijää. On tärkeää, että suomalainen korkeakoulutus näkyy Venäjällä myös Pietarin ulkopuolella. Pietarissa korkeakoulutustamme tunnetaan paremmin, muualla Venäjällä tilanne on toinen, mikä vaatii myös viestien kirkastamista selkeämmiksi”, kertoo opiskelijatapahtumista vastannut Jens Närger CIMOsta.

”Kaikkiaan oli hienoa huomata, miten valmistautuneita ja motivoituneita tapahtumissa vierailleet potentiaalit opiskelijat olivat. Asioista oli otettu hyvin selvää ja paikalle saavuttiin täsmäkysymysten ja pitkälle jäsennettyjen suunnitelmien kera.”

*) Luvut vuodelta 2014.

Lue lisää

[12.10.2015 / MA, OJ] [Kuvat: Suomen Moskovan suurlähetystö]