Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

04.10.2018

Samu Seitsalo ja Maxmillian Angerholzer

Johtaja Samu Seitsalo ja IIE:n Executive Vice Precident Maxmillian Angerholzer.

Uusia askelia kriisialueiden korkeakoulutuksen tukemiseksi

Suomalaiselle korkeakouluyhteisölle tarjoutuu uusia väyliä kriisialueiden korkeakoulutuksen tukemiseen, kun Opetushallitus tiivistää yhteistyötään yhdysvaltalaisen IIE:n kanssa. Tulevaisuudessa tukiväyliä avataan tutkijoille, opiskelijoille ja taiteilijoille.

Yhdysvaltalaisen Institute of International Educationin(IIE) Scholar Rescue Fund -ohjelma (IIE-SRF) ohjelma on toiminut vuodesta 2002. Suomi liittyi mukaan 2016. Ohjelma tarjoaa kotimaassaan uhkaa tai vainoa kokeville tutkijoille mahdollisuuden jatkaa työtään turvallisessa ympäristössä. Tähän mennessä Suomeen on saapunut ohjelman kautta 2 stipendiaattia Jemenistä ja 2 Syyriasta.

Suomessa ohjelmasta tuetaan akateemisen uransa alussa olevien tutkijoiden tutkimus- ja opetusjaksoja suomalaisissa korkeakouluissa yhteisrahoitteisesti Opetushallituksen kanssa. Nyt allekirjoitettiin Memorandum of Understanding joka tiivistää yhteistyötä myös kriisialueiden opiskelijoiden ja taiteilijoiden tukemiseksi. IIE:llä on omat tukiohjelmansa näille kohderyhmille.

”Iloitsen kun näen perheeni voivan hyvin”

Helsingin yliopiston kampuksella järjestetyssä allekirjoitustilaisuudessa kuultiin sekä Suomeen tulleiden stipendiaattien että suomalaisyliopistojen edustajien kokemuksia.

Rand Jarroch ja Sakhr Al-Kubati

Stipendiaatit Rand Jarroch ja Dr. Sakhr Al-Kubati.

”Suomeen tulo on merkinnyt turvallisuutta ja vakautta, mahdollisuutta tehdä tutkimusta. Iloitsen kun näen perheeni voivan hyvin ja tiedän, että olemme turvassa”, kertoi jemeniläinen Dr. Sakhr Al-Kubati, joka saapui ohjelman kautta Suomeen 2017. Al-Kubati tekee nyt toista vuotta tutkimusta Helsingin yliopistossa hammaslääketieteen alalta biomateriaaleista.

Syyriasta Suomeen saapunut Rand Jarroch opiskelee IIE:n stipedin tuella Public Health -maisteriohjelmassa Itä-Suomen yliopistossa. ”Oman alani lisäksi johtamisopinnot kiinnostaisivat tulevaisuudessa”, eri avustusjärjestöissä aktiivisesti toiminut Rand kertoo.

Tilaisuudessa kuultiin IIE-SRF:n apulaisjohtaja James R. Kingin katsaus Jemenin kriisiin, sen taustoihin ja katastrofaalisiin vaikutuksiin maan korkeakoulutukselle. Jemeniläisten tutkijoiden määrä on kasvanut voimakkaasti IIE:n Scholar Rescue Fundille tulleissa hakemuksissa, syyrialaisten sen sijaan laskenut.

”Kyse ei ole vain velvollisuudesta”

Suomalaiskorkeakoulujen näkökulmaa edustivat rehtori Liisa Laakso Tampereen yliopistosta ja professori Erkki Sutinen Turun yliopiston tulevaisuuden teknologian laitokselta.Molemmat yliopistot ovat olleet aktiivisia kriisialueiden tukitoimissa.

Turun yliopistossa työskentelee tällä hetkellä SRF-ohjelman kautta saapunut tutkija, Tampereen yliopistossa opiskelee IIE:n tuella syyrialaisopiskelija. Tampereen yliopisto on lisäksi tarjonnut tukea turkkilaistutkijoille.

”Yliopistoilla tulisi olla vahvempi rooli hädänalaisten tutkijoiden työn turvaamisesta. Kyse ei ole vain velvollisuudesta, ulkomaalaiset tutkijat ja opiskelijat myös rikastavat yliopistoa omalla osaamisellaan”, Liisa Laakso painotti puheenvuorossaan.

Rehtori Liisa Laakso

Tampereen yliopiston rehtori Liisa Laakso.

”Tulevaisuuden teknologiassa ei ole kyse vain tietämisestä. Kaikki alkaa empatiasta, ihmisten ja heidän elämänsä tuntemisesta. Tarvitsemme eri taustoista tulevia ihmisiä, koska he tuovat tutkimukseen eri kysymykset”, kertoi Erkki Sutinen.

”Olemme osa globaalia akateemista yhteisöä, myös siksi solidaarisuus on tärkeää.”

Professori Erkki Sutinen

Professori Erkki Sutinen Turun yliopistosta.

Yhteistyösopimuksesta seuraavien uusien toimintojen valmistelua jatketaan tiiviissä yhteistyössä korkeakoulujen kanssa.

Lue lisää

Scholar Rescue Fund

The Beacon: IIE and Finland’s EDUFI Expand Partnership to Support Academics, Artists, and University Students from Conflict Regions

(4.10.2018 / VZ & SP)