Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

28.09.2015

Uusi Venäjä-pilottiohjelma tukee opiskelijavaihtoja Suomesta Venäjälle

Venäjä on säilynyt Suomelle keskeisenä yhteistyökumppanina niin talouselämässä kuin korkeakouluyhteistyössäkin. Suomalaiskorkeakouluissa opiskelee tutkintoa jo yli 3 000 venäläistä. Suomalaisopiskelijoita kannustetaan Venäjälle vaihtoon uuden pilottiohjelman rahoituksella.

Uudesta Venäjä-pilottiohjelmasta tuetaan Suomesta Venäjälle suuntautuvia opiskelijavaihtoja. Kyseessä on kokeilu, joka pohjaa Suomen ja Venäjän opetus- ja tiedeministeriöiden välillä käytyihin neuvotteluihin.

Tavoitteena on lisätä opiskelijaliikkuvuutta Suomen ja etenkin niiden Venäjän alueiden välillä, jotka eivät kuulu FIRST-ohjelman piiriin eli Luoteis-Venäjään. Mukana ovat kaikki alat ja tutkintotasot.

”Tulemme myöntämään tukea ainoastaan Suomesta Venäjälle suuntautuviin opiskelijavaihtoihin, mukaanlukien niin pitkät kuin lyhyetkin liikkuvuusjaksot. Mielenkiintoinen lisä korkeakouluille on varmasti se, että myös Venäjän kielen pääaineopiskelijat voivat hyötyä tästä apurahasta”, kertoo ohjelma-asiantuntija Outi Jäppinen CIMOsta. Venäläiset korkeakoulut voivat osallistua ohjelmaan omalla Venäjän valtiolta tulevalla rahoituksellaan. FIRST-ohjelma jatkuu rinnalla entisellään.

Uuden ohjelman haku päättyy 13.11.2015.

Venäläisten tutkinto-opiskelijoiden määrä Suomessa on kasvanut

Venäläisten tutkinto-opiskelijoiden määrä Suomessa on kasvanut merkittävästi: kun vuonna 2012 Suomessa korkeakoulututkintoaan suoritti 2 500 venäläistä, vuoteen 2014 määrä oli kasvanut 3 044 opiskelijaan eli 22 %. Suomessa korkeakoulututkintoa suorittavasta hieman yli 20 000 ulkomaalaisesta venäläiset ovat ylivoimaisesti suurin kansallisuusryhmä, Kiinan tullessa perässä 1 963 opiskelijalla.

CIMO järjesti yhteistyössä suomalaisten korkeakoulujen kanssa Study in Finland -promootiotapahtumat Moskovassa ja Pietarissa 25.–26.9., joissa mahdollisuuksista opintoihin Suomessa kerrottiin useille kiinnostuneille.

Venäjä on yksi CIMOn alueellisista painopisteistä.

Lue lisää

Venäjä-pilottiohjelmasta ja hakukuulutus (englanniksi)

Tilastoja korkeakouluopiskelijoiden kansainvälisestä liikkuvuudesta

(28.9.2015 / OJ)