Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

24.09.2014

Opintopäiville osallistui yli 60 opettajaa eri puolilta Eurooppaa ja Kiinasta.

Ulkomaisten yliopistojen suomen opettajat koolla

Uusinta tutkimusta Suomen kielen ja kulttuurin alalta, työpajoja ja kokemusten vaihtoa. Ulkomaisissa yliopistoissa työskentelevien Suomen kielen ja kulttuurin opettajien opintopäivät järjestettiin tänä vuonna Lahdessa. Samalla julkistettiin ulkomaanlehtoreiden tuore artikkelikokoelma ”Puhetta eri foorumeilla”.

Julkaisun esittelivät sen toimittaneet Helsingin yliopiston opettaja ja CIMOn ulkomaisten yliopistojen Suomen kielen ja kulttuurin opintojen asiantuntijaryhmä jäsen Yrjö Lauranto ja CIMOn Suomen kielen ja kulttuurin yksikön päällikkö Marjut Vehkanen.

”Suomi toisena kielenä -alaan kuuluvan julkaisun aiheet liikkuvat uuskanavaisesta vuorovaikutuksesta ja puheesta tavoitteellisena toimintana aina puheen illuusioon oppikirjoissa”, Yrjö Lauranto kertoi. ”Puhetta eri foorumeilla juhlistaa samalla 45-vuotiasta toimintaamme”, Marjut Vehkanen täydensi. Teos on julkaistu Helsingin yliopiston julkaisusarjassa.

Tove Janssonin syntymän 100-vuotisjuhlan teeman hengessä ohjelmassa oli myös uutta suomalaista lastenkirjallisuutta ja sarjakuvataidetta.

Toimialajohtaja Juha Ketolainen toivotti osanottajat tervetulleiksi.

Kalakeitto opettaa suomea

Uuden tanssin keskus Zodiakin Riina Hannuksela ja Jenna Rignell vetivät kinesteettisen kielityöpajan, jossa opittiin opettamaan kieltä liikkeen ja liikkumisen avulla.

Myös muut aistit pääsivät käyttöön opintopäivillä. Kielenoppimista osana autenttista toimintaa päästiin harjoittelemaan Kielikeittiössä Lari Kotilaisen ja Salla Kurhilan opastamina. Digitaalisen välineistön avulla opiskeltiin samalla sekä kieltä että valmistamaan kalakeitto. Työpajan taustalta löytyy EU:n tukema, kuuden maan yhteinen Lancook-hanke, jossa molemmat ovat mukana.

Monet opintopäivien esitelmistä ja työpajoista pohjautuivat ”Puhetta eri foorumeilla” -kirjan artikkeleihin. Asiasisällön ohella kolmipäiväinen tapahtuma tarjosi oivan mahdollisuuden päivittää kuulumisia ja kokemuksia eri maissa työskentelevien kollegoiden kanssa.

Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Lahden Yliopistokampuksen kanssa.

Lari Kotilainen veti Kielikeittiö-työpajan yhdessä Salla Kurhilan kanssa.

”Onko tässä tarpeeksi suolaa?”. Lehtorit kalakeittoa maistamassa.

Kirjailijavieraana oli tänä vuonna Petri Tamminen (vasemmalla), joka kertoi teoksistaan ja kirjailijantyöstään. Paneelissa mukana kääntäjä ja kirjailija Stefan Moster (keskellä) sekä kustantaja Touko Siltala.

Uutuuskirjoja näyttelyyn – ja eteenpäin ulkomaisiin yliopistoihin vietäväksi – lahjoittivat mm. SKS, Finn Lectura, Gaudeamus, PS-kustannus, Otava ja Turun yliopisto.

Suomea voi opiskella yli 100 yliopistossa noin 30 maassa

CIMO edistää monin eri tavoin Suomen kielen ja kulttuurin opetusta yliopistoissa Suomen ulkopuolella, esimerkiksi lähettämällä vierailevia Suomen kielen ja kulttuurin opettajia, jakamalla opetuspisteavustuksia, järjestämällä opetusvierailuja sekä lahjoittamalla kirjallisuutta ja lehtitilauksia. Opiskelijoille on tarjolla kesäkurssien ohella apurahoja ja Suomea Suomessa -harjoitteluohjelma.

Päättymätön projekti. Puhetta eri S2-foorumeilla. Toim. Yrjö Lauranto ja Marjut Vehkanen. Helsingin yliopiston suomen kielen, suomalais-ugrilaisten ja pohjoismaisten kielten ja kirjallisuuksien laitos. Helsinki, 2014.
HELDA – Helsingin yliopiston digitaalinen arkisto

Lue lisää

CIMOn tuesta Suomen kielen ja kulttuurin opetukselle ulkomaisissa yliopistoissa

(24.9.2014 / VZ)