Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

07.08.2018

Ulkomaisten yliopistojen Suomen kielen ja kulttuurin opettajat kokoontuvat Ouluun

Suomen kielen opiskelijoita opintopäivillä Turussa 2015.Ulkomaisissa yliopistoissa työskentelevien Suomen kielen ja kulttuurin opettajien jokavuotiset opintopäivät pidetään tänä vuonna Oulussa 7.–9.8.2018. Opetushallituksen järjestämille opintopäiville osallistuu noin 80 opettajaa eri puolilta maailmaa. Osallistujat opettavat 19 eri maassa.

Opintopäivät tarjoavat ulkomailla työskenteleville yliopisto-opettajille mahdollisuuden päivittää tietojaan Suomen kielestä ja kulttuurista sekä tutustua tuoreeseen tutkimukseen ja vaihtaa kokemuksia muiden alalla toimivien kanssa. Koska opintopäivät pidetään Oulussa, liittyvät monet aiheet tänä vuonna pohjoiseen Suomeen.

Tiistaina professori Harri Mantila esittää luennossaan pohjoisia näkökulmia puhesuomeen, professori Jussi Ylikoski kertoo saamelaiskielistä suomen kielen historian valaisijana ja professori Jarmo Jantunen luennoi fraseologiasta kielessä ja opetuksessa. Iltapäivällä osallistujilla on mahdollisuus tutustua toisten yliopistojen hyviin käytänteisiin.

Keskiviikkona aamupäivällä osallistujat voivat osallistua kahteen kielen, kirjallisuuden tai kulttuurin opetusta käsittelevään työpajaan. Iltapäivällä Liisa-Maria Lehto luennoi japaninsuomalaisten kielidiskursseista ja -ideologioista ja Sari Keskimaa kertoo Kalle Päätalon tuotannosta kielentutkijan silmin. Illalla tutustutaan Kierikkikeskukseen.

Torstaina Kasimir Sandbacka luennoi pohjoisen Suomen kirjallisuudesta ja Kaisa Ahvenjärvi saamelaisesta nykykirjallisuudesta. Aamupäivä huipentuu kirjailija Rosa Liksomin haastatteluun.

Opetushallitus edistää Suomen kielen ja kulttuurin opetusta ulkomaisissa yliopistoissa

Suomen kielen ja kulttuurin opetuksella ulkomaisissa yliopistoissa on pitkät perinteet: tätä nykyä opintoja on tarjolla vajaassa 90 yliopistossa lähes 30 maassa eri puolilla maailmaa. Suomen opettajia on maailmalla yli 200 ja opiskelijoita noin 3 500.

Opetushallitus edistää monin eri tavoin Suomen kielen ja kulttuurin opintoja ulkomaisissa yliopistoissa. Opintopäivät ovat tärkeä osa tätä työtä. Muita tukimuotoja ovat mm. Suomesta lähetetyt opettajat, opetusvierailijat ja harjoittelijat sekä kirja- ja lehtilahjoitukset. Opiskelijoille on tarjolla apuraha- ja harjoitteluohjelmia sekä Suomen kielen ja kulttuurin kesäkursseja Suomessa.

Neuvoa antavana elimenä toimii Opetushallituksen koolle kutsuma Ulkomaisten yliopistojen Suomen kielen ja kulttuurin opintojen asiantuntijaryhmä, jonka jäsenet ovat pääasiallisesti suomalaisten yliopistojen alan professoreita ja lehtoreita.

Lue lisää

Opetushallituksen tuki Suomen kielen ja kulttuurin opinnoille ulkomaisissa yliopistoissa

(7.8.2018 / LK)