Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

27.05.2013

Natascha Sander (vasemmalla) Euroopan komissiosta kertoi 2014 alkavasta uudesta EU-ohjelmakaudesta.

Työnantajille pitää kertoa kansainvälisen osaamisen merkityksestä, todettiin Levillä

Korkeakoulujen kansainvälisten asioiden kevätpäiviä viettiin tänä vuonna arktisissa tunnelmissa Levillä 20.–22.5. Järjestelytoimikuntaan kuuluneet Rovaniemen ja Kemi-Tornion ammattikorkeakoulut, Lapin yliopisto, Lapin korkeakoulukonserni, University of the Arctic ja CIMO loivat yhdessä tapahtuman, jolle kodassa käydyt keskustelut ja Hullu Poro toivat oman lappilaisen mausteensa.

Jo perinteeksi muodostuneilla kevätpäivillä jaettiin ajankohtaista tietoa korkeakoulujen kansainvälisestä koulutusyhteistyöstä. Ohjelma koostui luennoista, sessioista, infoista ja round table -keskusteluryhmistä. Tapahtuma tarjosi jälleen myös oivan paikan verkottua toisissa korkeakouluissa työskentelevien kollegoiden kanssa.

Osallistujia oli kaikkiaan kolmisensataa.

Arktisista alueista BRIC-maihin

Kevätpäivien teemoja sävyttivät arktisen yhteistyön lisäksi BRIC-maiden nousu ja Euroopan unionin tuleva uusi ohjelmakausi. ”EU:n uusi ohjelma kausi tuo uusia avauksia ja strategisia kumppanuuksia. Uusi ohjelma on vähintään yhtä tärkeä kuin vanha”, korkeakoulutuksen toimialajohtaja Juha Ketolainen CIMOsta kertoi kevätpäivien päätöstilaisuudessa. ”Nähtäväksi jää, miten erityisesti Etelä-Euroopan vaikea taloustilanne huomioidaan uudessa ohjelmassa”, hän jatkoi.

Korkeakoulutuksen kansainvälistymisen strategisia painopistealueita koskeneet sessiot olivat tänäkin vuonna suosittuja. Kiina, Brasilia ja Venäjä herättivät jälleen kv-väen kiinnostuksen, eivätkä suotta.

Uusi viime vuonna alkanut Kiina-ohjelma, kysymys CIMOn Shanghain toimiston jatkosta sekä kansallisen tason Kiina-yhteistyö virittivät kiivaita keskusteluja. Brasilian Science without Borders -ohjelma on käynnistynyt Suomessakin, nyt hakeneista 300 brasilialaisopiskelijasta 73 saapuu Suomeen syksyllä. Ohjelma tukee opiskelija- ja tutkijavaihtoa Brasiliasta Suomeen. CIMO vastaa Suomessa ohjelman opiskelijaliikkuvuudesta ja Suomen Akatemia tutkijaliikkuvuudesta. Seuraavaa hakua odotetaan jo, ajankohta vain on vielä auki.

Ketolaisen mukaan Venäjä on pitkään ollut yksi Suomen painopistealueista. ”Kuitenkin myös nouseviin talouksiin lukeutuvat Intia ja Etelä-Korea ovat korkeakoulutusmainakin merkittäviä.”

"Tervetuloa töihin kv-hallintoon". Tulokaskoulutus veti lähes neljäkymmentä osallistujaa.

Työnantajilla ei ole varaa ylenkatsoa kansainvälistä osaamista

Loppupaneelissa pohdittiin CIMOn ja Demos Helsingin Piilotettu osaaminen -tutkimuksen teeman mukaisesti työnantajien asenteita ja arvostusta kansainvälistä osaamista kohtaan. ”Oletin, että tutkimuksen tuloksena syntyy yksi käsitys kansainvälisestä osaamisesta, mutta näitä käsityksiä olikin useita. Perusosaamiseen kuuluvat esimerkiksi kielitaito ja kulttuurinen osaaminen, laajennettuun osaamiseen muun muassa kyky toimia erilaisissa ympäristöissä ja ajatella laajempia kokonaisuuksia”, kuvaili korkeakouluyhteistyön päällikkö Maija Airas-Hyödynmaa CIMOsta.

Piilotettu osaaminen -tutkimuksen mukaan yritykset tunnistivat kansainvälisen kokemuksen tuomaa osaamista nyt huonommin kuin esimerkiksi vuonna 2005, jolloin CIMO edellisen kerran selvitti työnantajien käsityksiä kansainvälistymisestä. Panelisteja mietitytti erityisesti se, kuinka työnantajat saadaan huomaamaan, että heidän arvostamansa osaaminen juontaa juurensa juuri kansainvälisestä osaamisesta. Tätä ei vielä esimerkiksi rekrytointitilanteissa tunnisteta.

Finnairin HR-johtaja Manne Tiensuu totesi, ettei työelämällä ole varaa olla arvostamatta kansainvälistä osaamista. Siksi sen tuoma lisäarvo tulee tehdä näkyväksi työnantajille: korkeakoulujen pitää ottaa aktiivinen ote työelämän suuntaan ja kertoa opiskelijoiden osaamisesta. Airas-Hyödynmaan mukaan korkeakoulujen ura- ja rekrytointipalvelut toimivat tässä tärkeänä linkkinä.

Opiskelijoiden näkökulman keskusteluun toi Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien hallituksen jäsen Christoffer Andersson: ”Korkeakoulujen pitäisi kertoa opiskelijoille kuinka kansainvälisen osaamisen hyödyt kannattaa tuoda esille. Lisäksi kotikansainvälistymisen merkitystä ei pidä unohtaa, sillä kaikilla opiskelijoilla ei ole mahdollisuutta lähteä ulkomaille”.

Laavukahvit vaihtuvat ensi vuonna mustaanmakkaraan, sillä seuraavat kevätpäivät järjestetään Tampereella 12.–14.5.2014.

Levi tarjosi painavan asian ohella melkein yöttömiä öitä.

Katso myös

Piilotettu osaaminen: selvitys kansainvälistymisen merkityksestä työelämässä. Demos Helsinki, 2013.

Kevätpäivät CIMOn verkkopalvelussa

Kohti uutta EU-ohjelmakautta

(27.5.2013 / teksti: Heidi Hänninen, kuvat: Iiro Rautiainen)