Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

08.04.2016

James King. Kuvat: Virve Zenkner, CIMO

Syyrialaisten ja irakilaisten tutkijoiden tukeminen kiinnostaa suomalaiskorkeakouluja

Suomen liittyminen alkuvuodesta Scholar Rescue Fund -ohjelmaan mahdollistaa viiden uhkaa tai vainoa kokevan tutkijan pääsyn suomalaiskorkeakouluihin tutkimaan tai opettamaan seuraavan kolmen vuoden aikana.

Scholar Rescue Fundin Associate Director James King kävi tutusmassa suomalaiseen korkeakoulutukseen ja korkeakouluihin, ja samalla ohjelma lanseerattiin virallisesti Suomessa. King vieraili Helsingin yliopistossa ja Metropolia Ammattikorkeakoulussa tapaamassa sekä kansainvälisten asioiden parissa työskenteleviä että johtoa.

”Vastaanotto on ollut erittäin kiinnostunut”, James King kertoi.

Ohjelman taustaorganisaationa on yhdysvaltalainen Institute International Education (IIE). CIMOn ja transatlanttista yhteistyötä painottavan IIE:n Scholar Rescue Fundin kumppanuus rakentui luontevasti. ”CIMOssa olemme jo pidemmän aikaa hakeneet sopivia tapoja tukea opiskelijoita ja opettajia, joiden opinnot ja akateemisen uran Syyrian sota on keskeyttänyt. Tästä syystä apurahat myös rajattiin Syyriasta ja lähialueilta, tässä tapauksessa Irakista, lähtöisin oleville tutkijoille”, kertoo yksikön päällikkö Maija Airas CIMOsta.

Seuraavan 3 vuoden aikana ohjelmasta on tarkoitus tukea 5 uransa alkuvaiheessa olevan, syyrialaisen tai irakilaisen tutkijan pääsyä suomalaiskorkeakouluihin joko tutkimaan tai opettamaan 9–12 kuukauden pituiselle jaksolle. Ohjelmasta voi anoa jatkoa myös toiselle vuodelle.

Korkeakoulutus kriisissä

James King kertoi CIMOn järjestämässä tilaisuudessa Syyrian ja Irakin kriisien katastrofaalisista vaikutuksista maiden korkeakoulutukselle.

”Syyriassa on käynnissä valtava humanitäärinen kriisi, joka on myös korkeakoulutuksen kriisi. Ennen sotaa neljännes syyrialaisista nuorista opiskeli korkeakoulussa, nyt puhutaan jo menetetystä sukupolvesta. Arviolta liki kolman nes professoreista on joutunut pakenemaan maasta.”

Syyrialaiset muodostavatkin tällä hetkellä suurimman ohjelmasta tuettavien tutkijoiden ryhmän.

”Irakin akateeminen traditio on yksi vanhimmista maailmassa, mutta viime vuosikymmenten aikana se on kärsinyt paljon. Noin 550 tutkijaa on tapettu. Isis on lakkauttanut 8 500 tiedekuntaa, joissa opiskeli yhteensä 55 000 opiskelijaa.”

Liki 100-vuotias IIE on historiansa aikana tukenut niin Neuvostoliitosta kuin Natsi-Saksasta paenneita tutkijoita.

”Ohjelma ei ole hyväntekeväisyyttä, sillä ohjelman kautta saapuvat tutkijat tuovat oman työpanoksensa korkeakouluihin”, King painotti.

Stipendiohjelmassa on kumppaneina mukana monia Euroopan maita, muun muassa Englanti, Saksa, Ranska, Ruotsi ja Norja.

Jatkuva hakuaika

Lanseeraustilaisuuteen oli yhdistetty myös hakuneuvonta, joka saavutti parikymmentä osallistujaa eri suomalaiskorkeakouluista. Osalla heistä oli jo tiedossa potentiaalinen, ohjelman kriteerit täyttävä tutkija.

Scholar Rescue Fund ja CIMO rahoittavat jaksot yhteisesti. Scholar Rescue Fundin tuki Suomeen tulevalle tutkijalle on 25 000 Yhdysvaltain dollaria vuodessa, CIMO maksaa tämän lisäksi tutkijalle 1 500 euroa kuukaudessa sekä 5 000 euron asettumiskorvauksen.

Tuen anoo suomalainen korkeakoulu, joka maksaa sen edelleen tutkijalle.

Institute of International Education (IIE) on vuonna 1919 perustettu, yhdysvaltalainen voittoa tavoittelematon järjestö, joka on maailmanlaajuisesti yksi suurimpia ja keskeisimpiä toimijoita koulutuksen kansainvälistymisen alalla. Järjestö luo ja hallinnoi erilaisia koulutuksen alan kansainvälistymis- ja liikkuvuusohjelmia, kuten Fulbright-ohjelmaa, tekee tutkimuksia ja selvityksiä ja omaa laajan yhteistyöverkoston.

Scholar Rescue Fund (SRF) on IIE:n apurahaohjelma, joka on tarjonnut vuodesta 2002 kotimaassaan uhkaa tai vainoa kokeville tutkijoille mahdollisuuden jatkaa työtään turvallisessa ympäristössä toisessa maassa. SRF toimii pääosin yksityisten lahjoitusten turvin. Kesään 2015 mennessä yli 610 tutkijaa yli 53 maasta on päässyt mukaan ohjelmaan. Yli 300 korkeakoulua yli 40 maasta on vastaanottanut stipendiaatteja vierailujaksoille.

Lue lisää

Scholar Rescue Fund -ohjelmasta

Hakuneuvonnan materiaalit (englanniksi)

Apurahaohjelma tuo kriisialueiden tutkijoita suomalaiskorkeakouluihin (Mediatiedote 26.1.2016)

(8.4.2016 / VZ)