Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

08.10.2014

Suomi mukana ammattitaidon EuroSkills –kilpailussa Lillessä 2.-4.10.2014

EuroSkills 2014 Suomen osasto

"Suomi! Suomi!" -kannustushuudot raikuivat ja sinivalkoliput liehuivat, kun Suomen joukkue asteli lavalle Lille Grand Palais -areenalla ammattitaidon EM-kisojen avajaisissa Lillessä, Ranskassa – 34 suomalaisen nuoren kolmipäiväinen kisa 23 lajissa oli alkamassa. Suomalaisten iloksi avajaiset räjäytti käyntiin Daruden Sandstorm, ja ohjelmassa vuorottelivat konemusiikki ja animaatio, viralliset juhlapuheet ja ranskalaisten opiskelijoiden upeasti toteutetut kampaus - ja baarimestariesitykset. Yllätyksenä tuli Europassin näyttävä mainos-ohjelmanumero.

Visuaalinen ilme kisoissa rakentui vauhdikkaisiin ammattitaito-supersankareihin, jotka seikkailivat yleisön seassa ja esiintyivät verkkosivuilla sekä jaetussa materiaalissa animaatioina ja sarjakuvina. Järjestelyt ja puheensorina käytävillä käytiin suurelta osin ranskaksi mikä osoitti, että kansainvälisyyden kieli ei aina ole englanti. Näytteilleasettajien EuroSkills-village oli mukaaansatempaava, värikäs ja vilkas. Alueen vohvelin tuoksun seasta löytyi niin Gangnam Styleä tanssiva robotekniikan luomus, saksankielisen Euroopan duaali-oppisopimusjärjestelmäesitteet, pätevyyksien ja taitojen tunnistamispeli kuin myös koivumetsäinen, maalaistupamaisen kotoinen Suomen oma messuosasto.

Kisayleisö kiinnostui suomalaisesta ammatillisesta koulutuksesta

Suomen messuosastolla keskusteltiin kisayleisön kanssa suomalaisesta ammatillisesta koulutuksesta, kilpailutoiminnasta, koulutusviennistä sekä mahdollisuuksista kansainväliseen yhteistyöhön suomalaisten ammatillisten oppilaitosten kanssa. Myös CIMOn Piilotettu Osaaminen -selvitys herätti suurta kiinnostusta kansainvälisessä kisayleisössä. Kisavieraiden kysymyksiin vastailivat CIMOn, Skills Finlandin, HAMK Skills Trainers' Academyn, opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen asiantuntijat, joiden yhteisponnistus osasto oli.

Kiinnostuneita riitti, sillä kisayleisöä tapahtumassa vieraili kolmen päivän aikana lähes 90 000 henkilöä. Kansainvälisen yleisön lisäksi osastolla kuhisi myös runsas joukko suomalaisia kilpailutiimin tukijoita. Perjantaina osastolla vieraili suomalaistiimiä kannustamaan saapunut opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru. Ranskalaisten kisavieraiden joukossa puolestaan oli paljon pieniä koululaisia opettajiensa kanssa tutustumassa eri ammatteihin. Suomen osastolla tehtaillut Skilly-siirtokuvatatuoinnit saavuttivatkin suuren suosion.

Skilly

Kilpailut huipentuivat sunnuntain palkintogaalaan, jossa mitaleille ylsi 14 suomalaista. Kulta-, hopea- ja pronssimitalien lisäksi kilpailussa jaetttiin Medallion for Excellence kaikille niille kilpailijoille, jotka saivat pisteitä yli oman lajinsa keskiarvon. Suomen joukkueen 34 kilpailijasta 24 palkittiin sunnuntai-iltana. Joukkue sijoittuikin kokonaistuloksissa upeasti kolmanneksi heti Itävallan ja Ranskan jälkeen.

Lisätiedot:
EuroSkills-kilpailuissa ammattiin opiskelevat tai jo valmistuneet alle 25-vuotiaat nuoret kilpailevat oman alansa paremmuudesta yli 40 lajissa. Joka toinen vuosi pidettäviä EuroSkills-kilpailuja on järjestetty vuodesta 2008 alkaen ja ne järjestetään vuorovuosin ammattitaidon MM-kilpailujen WorldSkillsien kanssa. Seuraavat EuroSkills- kilpailut järjestetään joulukuussa 2016 Göteborgissa Ruotsissa.

EuroSkills 2014 viralliset kotivut:
www.euroskills2014.org/rubrique.php?lang=en&rubr_id=2

Katso lisätietoja ja videoita EuroSkills-kisoista Skills Finlandin verkkosivuilt
a:
www.skillsfinland.fi/fi/home/uutiset/13450-euroskills-lille-2014-tiedotteet-kisauutiset-videot-ja-valokuvat

Elektronikka-asentaja

Floristit

Kattopeltiseppä

EuroSkills 2014 avajaiset

Teksti ja kuvat: Heidi Reese ja Petra Helenius