Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

08.04.2016

Suomalaiskorkeakouluille erinomaista palautetta Erasmus+ -vaihto-opiskelijoilta

Opiskelijapalvelut, opetus ja akateeminen ohjaus saivat kaikki erinomaiset arviot Suomessa lukuvuonna 2014–2015 olleilta Erasmus+ -vaihto-opiskelijoilta. Sen sijaan tietoja opetustarjonnasta toivottiin saataville aikaisemmin.

Erasmus+ -vaihdossa tai -harjoittelussa olleet opiskelijat täyttävät ulkomaanjaksonsa päättyessä palautekyselyn, jossa tiedustellaan paitsi ulkomaanjakson onnistumisesta ja tuloksista, myös opiskelijan kokemuksia hänen kotikorkeakoulustaan ja vaihtokohteestaan. EU-surveyksi kutsutussa kyselyssä kartoitetaan esimerkiksi opiskelijoiden tyytyväisyyttä heidän korkeakouluilta saamiinsa palveluihin sekä opetukseen ja akateemiseen ohjaukseen.

Kyselyyn vastasi 212 000 lukuvuonna 2014–2015 opiskelija- tai harjoittelijavaihdossa ollutta eurooppalaisista korkeakouluopiskelijaa.

Suomi kymmenen kärjessä

Palaute oli pääosin erittäin hyvää – suomalaiset korkeakoulut sijoittuvat monessa kategoriassa kymmenen parhaan maan kärkeen. Kärkisijoille ylsivät myös muut Pohjoismaat. Baltian maat pärjäsivät vertailussa niin ikään mukavasti sijoittuen usein kymmenen parhaan maan joukkoon.

Suomi sijoittui ykköseksi ulkomaisten Erasmus+ -opiskelijoiden arvioidessa saamansa akateemisen ohjauksen tasoa. Peräti 80 % opiskelijoista oli erittäin tyytyväisiä suomalaiskorkeakoulujen opetuksen tasoon.

Tarkasteltaessa mitkä maat hoitavat ulkomaisten opiskelijoiden kyselyt ja ongelmatilanteet parhaiten, ylsi Suomi toiseksi: 92 % opiskelijoista oli tyytyväisiä saamaansa apuun ja neuvontaan. Viro sijoittui ensimmäiseksi (93 % tyytyväisiä) ja Norjan kolmanneksi (90 % tyytyväisiä).

Kiitosta myös omilta opiskelijoilta

Suomalaiset korkeakoulut saivat erittäin hyvää palautetta myös omilta vaihdossa olleilta opiskelijoiltaan. Opiskelijat olivat mm. hyvin tyytyväisiä kotikorkeakouluiltaan saamaansa tukeen vaihtoon liittyvissä käytännön järjestelyissä. Suomi myös sijoittui ensimmäiselle sijalle tarkasteltaessa mitkä maat maksavat opiskelijoille Erasmus+ -apurahat ajoissa, ennen ulkomaanjakson alkamista.

Eniten parannettavaa suomalaiskorkeakouluilla sen sijaan on ajantasaisten, tulevan lukuvuoden, kurssitietojen saamisessa ajoissa verkkosivuilleen. Vain 39 % Suomeen saapuneista opiskelijoista oli tyytyväisiä opetustarjontaa koskevien tietojen ajantasaisuuteen. Vaihto-opiskelijoiden on tärkeää saada tiedot kursseista hyvissä ajoin, jotta he pystyvät suunnittelemaan vaihtajaksojensa opintoja.

Lue lisää

Erasmus+ korkeakoulutukselle

(7.4.2016 / SL)