Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

12.07.2013

Kuva: Ville Hoikkala, CIMOn Erasmus 25 -vuotta -valokuvakilpailu

Suomalaisia Erasmus-opiskelijoita on jo miltei 70 000 - kokonaismäärä ylittää Euroopassa 3 miljoonaa

Yli kolme miljoonaa opiskelijaa on saanut Erasmus-apurahaa vuodesta 1987 lähtien. Ohjelma on nyt suosionsa huipulla, sillä viime lukuvuonna 250 000 Erasmus-opiskelijaa suoritti osan korkeakouluopinnoistaan tai työharjoittelunsa ulkomailla. Ohjelman kolme suosituinta kohdemaata ovat Espanja, Ranska ja Saksa.

Suomi on osallistunut Erasmus-ohjelmaan vuodesta 1992 lähtien. Ohjelman toimeenpanosta Suomessa vastaa Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus, CIMO. Sen tilastoista ilmenee, että vuosina 1992–2012 yhteensä 64 856 suomalaista opiskelijaa on saanut Erasmus-apurahaa opiskeluun ulkomailla. Erasmus-harjoittelun mahdollisuudet laajenivat vuonna 2007, jonka jälkeen 5 020 suomalaista on suorittanut opintoihin kuuluvan työharjoittelun ulkomailla.

”Erasmus on ollut merkittävä asia suomalaisen korkeakoulutuksen kansainvälistymiselle. Opiskelijoille ulkomaankokemus antaa vertailevaa näkökulmaa”, CIMOn korkeakoulutuksen toimialajohtaja Juha Ketolainen sanoo. Ketolaisen mukaan ulkomailla opittua ja havaittua voi soveltaa työelämässä – uteliaasti maailman menoon suhtautuvat kansainväliset osaajat ovat maallemme tärkeitä. Tällä hän viittaa CIMOn ja ajatushautomo Demos Helsingin tänä keväänä tehtyyn raporttiin, jossa selvitettiin kansainvälisyyden merkitystä työelämässä.

Erasmus jatkaa menestystarinaansa Suomessa

Maan kokoon ja opiskelijamäärään suhteutettuna Suomeen tulee ja Suomesta lähtee paljon Erasmus-opiskelijoita. Ohjelman suosio Suomessa on kasvanut lähes koko ajan vuodesta 1992. Kun tuolloin Erasmus-vaihtoon ja harjoitteluun lähti yhteensä 779 suomalaista, vuonna 2012 vastaava luku oli 5 272. Lukuvuonna 2011–2012 yhteensä 4 088 suomalaista sai Erasmus-apurahaa opiskelijavaihtoon ja 1 184 apurahan työharjoitteluun.

Suomalaisten Erasmus-opiskelijoiden suosikkimaa on vuosia ollut Saksa. Seuraavaksi suosituimmat kohdemaat ovat Espanja, Iso-Britannia, Ranska ja Alankomaat.

Suomi on suosittu Erasmus-kohdemaa, ja lukuvuonna 2011–2012 Suomeen saapui yhteensä 6 906 Erasmus--opiskelijaa. ”1990-luvulla Suomesta lähti vuosittain enemmän Erasmus-opiskelijoita vaihtoon kuin tänne saapui, mutta vuoden 2000 tienoilla Suomeen saapuneiden Erasmus-opiskelijoiden määrä ylitti lähtevien määrän. Nykyään Suomeen saapuu selkeästi enemmän Erasmus-opiskelijoita kuin täältä lähtee”, CIMOn ohjelmakoordinaattori Sofia Lähdeniemi kertoo.

Euroopan komission tilastot osoittavat, että Suomeen saapuu eniten Erasmus-opiskelijoita Saksasta. Listalla toisena on Ranska, jonka jälkeen suosituimmat maat ovat Espanja, Italia ja Tšekki.

Kuva: Tania Bobbo, CIMOn Erasmus 25 -vuotta -valokuvakilpailu

Erasmus on korkeakoulujen opiskelijaliikkuvuudessa merkittävin ohjelma, sillä sen kautta saapuu Suomeen ja lähtee Suomesta eniten vaihto-opiskelijoita. Suomalaisten korkeakoulujen vaihto-opiskelijoista 51 % lähti lukuvuonna 2011–2012 Erasmuksen kautta vaihtoon, ja 72,6 % Suomeen saapuneista korkeakoulujen vaihto-opiskelijoista saapui Erasmus-opiskelijoina.

Suomen edustaja 3. miljoonanneksi Erasmus-opiskelijaksi rohkaisee muita ulkomaille

Hämeen ammattikorkeakoulussa opiskeleva ja Saksassa Erasmus-harjoittelunsa tänä keväänä suorittanut Tuomas Nurminen valittiin Suomen edustajaksi 3. miljoonanneksi Erasmus-opiskelijaksi. ”Valinta tuntuu todella hienolta. Rehellisesti sanottuna en uskonut, että valinta osuisi kohdalleni”, Nurminen sanoo.

Harjoittelu oli Nurmiselle onnistunut. Hän oppi uusia asioita markkinoinnista, internetyritysten arjesta ja yleisesti siitä, miten suuret yritykset toimivat. Lisäksi hänen englannin ja saksan kielen taitonsa paranivat ja hän oppi itsestään. Nurminen kertoo, että harjoittelun alussa hän oli ujo ja hiljainen, mutta asiat alkoivat sujua koko ajan paremmin. ”Kun uskalsin lähteä omalta mukavuusalueeltani pois, huomasin, että on todella paljon mukavia asioita, kun niihin uskaltaa tarttua”, Nurminen sanoo.

Nurminen sai paljon ystäviä harjoittelun aikana ja ihmiset olivat lopulta syy, miksi hän viihtyi harjoittelussa niin hyvin. Hän kannustaa kaikkia haastamaan itsensä ja lähtemään ulkomaille. ”Jos nyt tuntuu siltä, että kaikki on hyvin ja oma mukavuusalue on hyvä paikka olla, niin kannattaa haastaa itsensä ja tutkia maailmaa laajemmin. Se kannattaa ja maksaa itsensä moninkertaisena takaisin.”

Nurminen haaveilee tällä hetkellä yrityksen perustamisesta. ”Jos joskus toteutan tuon haaveen, uskon, että kontakteista, joita Saksassa loin, on tulevaisuudessa suuri merkitys ja apu.”

Eurooppalaista yritystä perustamassa

Erasmus-vaihtojakso muistetaan vuosien jälkeenkin. Vuonna 2004 vietetty Erasmus-vaihto on kirkkaasti mielessä Juho Jokisella, joka sai vaihdosta erilaista näkökulmaa yrityksen perustamiseen ja se avarsi mielikuvaa eurooppalaisuudesta.

Jokinen kertoo, että Erasmus-vaihdon jäljiltä oli itsestään selvää rakentaa yrityksestään lähtökohtaisesti eurooppalainen yritys. ”Vielä kun lainsäädäntö seuraisi perässä ja esimerkiksi mahdollistaisi EU-kansalaisen työllistämisen yrityksen ulkopuolisessa EU-maassa”, Jokinen pohtii. Jokinen on yksi Dinglen, suomalaisen sosiaalisen median toimiston, perustajista ja omistajista.

Vaasan yliopistossa johtamista pääaineena vuosina 1998–2005 opiskellut Jokinen vietti vaihtonsa Ranskassa. ”Pääsin vaihtoon yhteen maailman arvostetuimmista yhteiskuntatieteen alan oppilaitoksista, Sciences-Po:hon, Pariisiin”. Samaa koulua ovat käyneet muun muassa monet Ranskan entiset presidentit.

Jokinen opiskeli vaihdossa liiketoimintaan ja johtamiseen liittyviä kursseja. ”Näin katsauksen myös ison maailman meininkiä. Vuosijuhlissa oli puhujana YK:n pääsihteeri, koulukavereina oli arabimaiden prinssejä.”

Elinikäisen oppimisen ohjelma muuttuu Erasmus+ -ohjelmaksi

Erasmus-ohjelman avulla on tuettu korkeakoulujen opiskelijoiden ja henkilökunnan liikkuvuuden lisäksi lyhyempiä intensiivikursseja sekä pidempikestoisia yhteistyö- ja kehittämishankkeita eurooppalaisten korkeakoulujen ja muiden sidosryhmien välillä.

Erasmus on ollut osa EU:n Elinikäisen oppimisen ohjelmaa, joka on tarjonnut kansainvälistymismahdollisuuksia kaikille eri koulutusasteille esi- ja kouluopetuksesta aikuis- ja täydennyskoulutukseen.

EU:n Elinikäisen oppimisen ohjelma sekä nuoriso- ja urheiluohjelmat yhdistyvät vuoden 2014 alussa. Uusi Erasmus+ -ohjelma tavoittelee neljää miljoonaa nuorta seuraavien seitsemän vuoden aikana. Euroopan tasolla ohjelmasta vastaavan EU-komissaari Androulla Vassillioun mukaan Erasmus on nykyisten talousvaikeuksien ja korkean nuorisotyöttömyyden aikana tärkeämpi kuin koskaan.

Lisätietoja

Ohjelmakoordinaattori Sofia Lähdeniemi, CIMO
sofia.lahdeniemi@cimo.fi, 0295 338 523

Toimialajohtaja Juha Ketolainen, CIMO,
juha.ketolainen@cimo.fi, 0295 338 592

Erasmus-ohjelma

CIMOn tilastot Erasmuksesta

Erasmus-opiskelijoiden määrä ylitti 3 miljoonan rajapyykin

3. miljoonas Erasmus-opiskelija, Suomen edustaja Tuomas Nurminen

Uusi Erasmus+ jatkaa nykyisten EU:n koulutus- ja nuoriso-ohjelmien toimintaa

Kohti uutta EU-ohjelmakautta 2014–2020

Piilotettu osaaminen -raportti (selvitys kansainvälisyyden merkityksestä työelämässä)

12.7.2013/JJ