Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

15.12.2016

Suomalaiset huippuosaajat menestyivät ammattitaidon EM-kilpailuissa Göteborgissa

Hitsaaja Ville Virtanen Suomen ständillä joulupukin ja joulumuorin kanssa

Suomi oli mukana huikeissa nuorten ammattitaidon EuroSkills -kilpailuissa, jotka järjestettiin tällä kertaa 30.11. - 4.12.2016 Göteborgissa Ruotsissa. EuroSkills on joka toinen vuosi järjestettävä ammattitaidon EM-kilpailu, jossa ammattiin opiskelevat tai jo valmistuneet alle 25-vuotiaat nuoret ympäri Eurooppaa kisaavat oman alansa mestaruudesta. Tänä vuonna noin 500 kilpailijaa kisasi yli 40 eri lajissa kuten hitsauksessa, verkkosivujen tuottamisessa, floristiikassa, kauneudenhoidossa ja lähihoitajan työssä. EuroSkills-kilpailut sekä ammattitaidon MM-kilpailut WorldSkills järjestetään vuorovuosittain ja ensi vuoden WorldSkills -kilpaillaan Abu Dhabissa Arabiemiraateissa.

Suomalaiset osaajat menestyivät erinomaisesti ja Suomen joukkue kahmi kilpailussa kuusi kultaa, neljä hopeaa ja kaksi pronssia. Suomen 30 osallistujaa saivat eniten kultamitaleja kaikista joukkueista. Kisojen jälkeen kilpailijoille pitämässään puheessa opetus-ja kulttuuriministeriön opetusneuvos Seija Rasku vertasi joukkueen asennetta Cheekin laulun sanoihin: "Mä tulin voittamaan."

Kilpailutapahtuman tarkoituksena on myös auttaa yläkouluikäisiä nuoria ammatinvalinnassa ja siksi tänäkin vuonna messuilla vieraili tuhansia nuoria lähialueiden kouluista. Göteborgin kisoissa oli uutuutena "Try a Skill" -pisteet, joilla koululaiset ja muut kisavieraat pääsivät kokeilemaan eri ammattitaitoja alan opiskelijoiden neuvonnassa. Kisajärjestäjien mukaan kiinnostus tiettyä alaa kohtaan syntyy, kun nuori pääsee kokeilemaan taitojaan ja huomaa oman osaamisensa. Kisoissa haluttiin myös korostaa sitä, että ammatinvalintaan pitäisi lähteä taidot edellä: Sen sijaan, että kysyisi mikä minun unelma-ammattini on, pitäisi siis kysyä mitä taitoja minulla on.

Kansainvälistä osaamista ammattitaitokilpailuista

Kultamitalisti Lila Hagman (floristiikka)


Myös CIMO oli mukana kannustamassa Suomen joukkuetta ja edustamassa Suomea messualueella. Vaikka Suomi onkin varmasti monella tapaa melko tuttu ruotsalaisille, Suomen osasto kiinnosti kävijöitä ympäri maailmaa ja ständin sininen hetki -talvimaisema sai paljon kiitosta ja moni vierailija halusi siitä valokuvamuiston. Göteborgissa asuu paljon suomalaistaustaisia, jotka tulivat mielellään tapaamaan muita suomalaisia ja keskustelemaan suomalaisesta ammatillisesta koulutuksesta. Ständillä vierailijoiden kanssa pohdittiin muun muassa huippuosaamisen olemusta, käytiin läpi Suomen koulutusjärjestelmää ja tehtiin lapsille Skilly-tarratatuointeja.

Ville Virtasen valmistama Lisko-koru

Ständillä tapasimme myös levyseppähitsaaja Ville Virtasen. Ville aloitti kisauransa Savon ammatti-ja aikuisopiston edustajana 2010 Suomen Taitajat-kisoissa ja seuraavana vuonna nappasi taitaja-mestaruuden, jota seurasi Pohjoismaiden mestaruus vuonna 2012. Menestyksekäs ammattitaitokisaura huipentui v. 2013 Leipzigin WorldSkills-kisoissa. Kansainvälisen ammattitaito- kisakokemuksen ja ulkomailla tehdyt työjaksot Ville nostaa merkittäviksi tekijöiksi kansainväliselle työuralle. Hän itse aloitti uransa varkautelaisessa ”reissufirmassa” ja teki ensimmäisen ulkomaan hitsauskeikkansa Ruotsissa.

Virtanen on hiljattain perustanut oman hitsausalan reissufirman EveryWeld Oy:n ja Göteborgissa Ville oli jo strategisesti katsastamassa hitsauspuolen kisaajia mahdollisiksi uusiksi työntekijöiksi yritykseensä. Oman yrityksen hallinnointikuviot Ville oppi metallikorufirmassa, jonka perusti ja piti toiminnassa reissufirmojen välissä. "Kyllä minuakin jännitti ennen ensimmäistä Ruotsin työkomennusta miten siellä pärjää ja riittääkö kielitaito", kertoi Ville, mutta mainitsi saman tien että huomasi hänellä suomalaisena olevan ihan hyvä kielitaito ja kansainvälisissä töissäkin pärjäsi hyvin kun on avoimin mielin ja tekee työnsä kunnolla. Ville on menestyksekäs esimerkki siitä että kansainvälisyys kannattaa.

Viimeisenä kilpailupäivänä Suomen ständillä järjestettiin "Meet the Finns" -hetki, jolloin vierailijat pääsivät tapaamaan suomalaisia koulutuksen asiantuntijoita CIMOsta, Hämeen ammattikorkeakoulusta, Opetushallituksesta sekä Skills Finlandista. Suurimman huomion paikalla taisi kuitenkin varastaa paikalla vieraillut joulupukki sekä suomalaiset jouluherkut.


Hopeamitalisti Krisi Havi (kauneudenhoito)

(PH&HR/15.12.2016)