Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

07.07.2011

Senioreiden vapaaehtoistyöprojektien hakutulokset selvillä

Suomalaisten kiinnostus Grundtvig-ohjelman senioreiden vapaaehtoistyöprojekteihin ryöpsähti esille tänä vuonna, kun määräaikaan mennessä jätettiin 10 hakemusta. Kahtena aiempana vuonna hakemuksia saatiin 4 kappaletta. Valintaprosessin tuloksena hyväksyttiin neljä uutta hanketta, joita CIMO tukee yhteensä 61 440 eurolla.

Lista hyväksytyistä hankkeista löytyy osoitteesta: http://www.cimo.fi/ohjelmat/grundtvig/tuloksia. Lisäksi yksi hakemus on varalistalla.

Maantieteellisesti monimuotoista yhteistyötä

Grundtvig-oppimiskumppanuuksissa hakijakunta on ollut vuodesta toiseen hyvin etelä- ja länsivoittoista, mutta senioriprojekteissa hakijaorganisaatiot sijoittuvat tasaisesti eri puolille maata.

Myös hankekumppanit on valittu eri suunnilta Eurooppaa, vaikkakin yhteistyöhön lähdetään erityisen mielellään Etelä-Euroopan maiden kanssa. Senioreiden vapaaehtoistyöprojekti on kahden maan välinen hanke, ja hakemuksissa oli toisena osapuolena kahdeksan eri maata: Unkari, Espanja, Kreikka, Italia, Alankomaat, Portugali, Puola ja Iso-Britannia.

Vapaaehtoistyö on informaalista oppimista

Kaikki hyväksytyt hankkeet ovat perusteellisesti suunniteltuja ja niissä on oivallettu senioreiden vapaaehtoistyöprojektin luonne. Hankkeissa vapaaehtoistyö nähdään informaalisen oppimisen lähteenä, ja vapaaehtoistyöjakso perustuu konkreettiseen, yleishyödylliseen työtehtävään.

Hyvinkään opiston hankkeessa puolalaisen Stowarzyszenie Jeden Swiat -järjestön kanssa vapaaehtoiset työskentelevät maahanmuuttajien kanssa. Kalliolan Kannatusyhdistyksen hankkeessakin Baskimaasta tulevan Uztai Fundazioa -organisaation kanssa seniorit osallistuvat kummassakin maassa toteutettavaan monipuoliseen sosiaaliseen vapaaehtoistyöhön.

Kirkkonummen kansalaisopisto puolestaan on kehitellyt yhdessä kreikkalaisen Achaia-aikuiskoulutuskeskuksen kanssa hankkeen, jossa toimitaan monella tavalla kulttuurin ja taiteen alalla. Yhtenä vapaaehtoistyön kohteena on Kirkkonummella sijaitseva ortodoksinen Pokrovan luostari.

Karvian Matkailuyhdistyksen kumppanina on hollantilaisen Weeboschin kaupungin ”kyläneuvosto”. Hankkeessa tartutaan kahden pienen paikkakunnan aktiivisen toiminnan ylläpitämisen haasteisiin vapaaehtoistyön avulla. Molemmilla paikkakunnilla on pitkät paikallisen vapaaehtoistyön perinteet.

(7.7.2011/RV)