Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

23.03.2015

Ravintola Juuri on mukana Erasmus + -ohjelman pop up -ravintolahankkeessa

Espanjalainen ruoka ja tunnelma houkuttelivat tammikuun lopussa kävijöitä ravintolakoulu Perhoon, jossa nautittiin ravintola-alan opiskelijoiden luomista aidoista espanjalaisista mauista. Pop up –ravintola Mare Nostrum toteutettiin yhteistyössä suomalaisen ravintola Juuren ja espanjalaisen Pastisserie Coman kanssa ja se oli osa Erasmus+ -hanketta, jossa on mukana ravintoloita ja oppilaitoksia Suomesta, Espanjasta, Latviasta ja Italiasta.

Pop up -ravintola Mare Nostrum

Opiskelijat odottelemassa iltavuoron alkamista

Ravintolakoulu Perhon pop up -ravintola on hankkeen ensimmäinen. Seuraavaksi opiskelijat eri maista ja ravintola Juuren porukka suuntaavat Espanjaan, jossa toteutetaan ravintola Juuren lanseeraamien suomalaisten tapasten eli sapasten teeman ympärille rakentuva pop up –ravintola.
”Lähtöidea hankkeelle oli se, että halusimme kehittää uusia tapoja oppia yrittäjyyttä, ja tässä käytännön tekeminen on paras tapa”, Karoliina Kemppainen Helmestä kertoo. Mukaan tähän uudentyyppiseen opiskelumenetelmään lähtivät Perho ja Mercuria, ja seuraavassa vaiheessa löytyivät myös hankepartnerit: ravintola Juuri Suomesta, ravintola Kalku Varti Latviasta, ravintola Pastisserie Coma Espanjasta sekä italialainen ravintola-alan oppilaitos Luigi Carnacina. ”Hankkeessa on mukana opiskelijoita sekä bisnes- että kokki- ja tarjoilijapuolelta”, Kemppainen kertoo. ”On tarkoitus että opiskelijat tekevät ihan oikeasti ravintolan – he joutuvat selvittämään kaiken lähtien esimerkiksi siitä mistä haetaan ravintolatoimintaan tarvittavat luvat.” Näin opiskelijat saavat tuntumaa oikean ravintolan pyörittämisen kaikkiin puoliin – hyödyllistä oppia, jota nuoret tulevat tarvitsemaan toimiessaan valmistumisensa jälkeen ravintola-alalla.

Yrittäjät mukana eurooppalaisessa yhteistyössä

Motiiveina toimintaan mukaan lähtemiselle ravintola Juurella oli oman ravintolatoiminnan markkinoimisen ja näkyvyyden saamisen lisäksi halu jakaa opiskelijoille taitoja, joita tarvitaan käytännön työelämässä ravintola-alalla: ”Meitä kiinnosti lähteä mukaan kansainväliseen projektiin, jossa opetetaan yrittäjyyttä”, ravintoloitsija Jarkko Myllymäki sanoo. Juuresta mukana on neljä henkilöä, ja vaikka alkuun piti täyttää EU-hankepapereita, niin projekti ei kuitenkaan ole tuntunut liian raskaalta vaan päinvastoin mukavalta: ”On kiva tehdä töitä innostuneiden nuorten kanssa”, Myllymäki toteaa. Ravintola Juuri on ollut Perhon tapahtumassa mukana lähinnä konsultoimassa opiskelijoita ja opettajia keittiön puolella, sillä suurin osa Juuren osuudesta tulee tapahtumaan vasta Espanjassa toteutettavassa suomalaistyylisessä pop up -ravintolassa. Hankkeen aikana ravintola Juuren edustajat pääsevät osallistumaan myös Italiassa ja Latviassa aikanaan toteutettaviin pop up –ravintoloihin. ”Käytännön yhteistyöstä voi odottaa uusia ideoita ja makuja omaankin toimintaan”, toteaa Myllymäki.

JArkko Myllymäki, Ravintola Juuri

Jarkko Myllymäki

Ravintola loppuunmyyty

Sekä Myllymäki että Kemppainen sanovat että yhteistyö ravintola Juuren ja oppilaitosten välillä on sujunut hyvin. Asiakkaita on riittänyt, ja pop up -ravintola oli molempina iltoina myyty täyteen viimeistä paikkaa myöten: ”Ravintola Juuren nimi tuo mukanaan tietyn laatutakuun siitä että ruoka on hyvää”, Kemppainen sanoo. Asiakkaiden lisäksi myös opiskelijat ovat olleet hankkeesta hyvin innoissaan ja jopa halunneet tehdä ylimääräisiä työvuoroja ravintolassa. Vielä tällä hetkellä he ovat opiskelijoita, mutta muutaman vuoden kuluttua he ovat jo uusia ravintola-alan ammattilaisia ja tuomassa työelämään osaamistaan ja kansainvälisiä kokemuksiaan.

Katso Jarkko Myllymäen videohaastattelu

(23.3.2915/ AK)