Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

13.06.2012

CIMO isännöi pohjoismaisten sisarorganisaatioiden johtajien tapaamista Helsingissä. Kuva: Johanna Järviranta

Pohjoismaista yhteistyötä syvennettiin sisarorganisaatioiden johdon tapaamisessa

CIMOa vastaavien pohjoismaisten organisaatioiden johtajat tapaavat puolen vuoden välein keskustellakseen Pohjoismaille yhteisistä ilmiöistä ja haasteista kansainvälistymisen kentällä. Tuorein tapaaminen järjestettiin 7.–8. kesäkuuta Helsingissä, jossa CIMO isännöi Norjasta, Ruotsista, Tanskasta ja Islannista tulleita vieraita. Agendalla olivat tällä kertaa mm. korkeakoulutuksen kansainvälistymisstrategiat.

Strategia oli aiheena ajankohtainen siksi, että Euroopan komissio on suosittanut kansallisille viranomaisille erillisen kansainvälistymisstrategian laatimista korkeakoulusektorille. Suomi on tässä edelläkävijän asemassa, sillä meillä on ainoana Pohjoismaana jo vuonna 2009 hyväksytty kansainvälistymisstrategia, jossa määritellään tavoitteet korkeakoulutuksen kansainvälistymiselle. Toimialajohtaja Juha Ketolainen CIMOsta esitteli strategian toteutumista Suomessa; nyt ollaan väliarviovaiheessa.

Tapaamisessa keskusteltiin myös toiminnan vaikuttavuuden tunnistamisesta ja raportoinnista, joka on kaikille yhteinen haaste. Pohjoismaisille vieraille esiteltiin suomalaista global mindedness -mittaristoa, jota CIMO on kehittämässä yhdessä Oulun yliopiston kanssa. Tavoitteena on saada aikaan instrumentti, jolla voidaan hahmottaa kansainväliseen toimintaan osallistuneiden avarakatseisuudessa tapahtuneita muutoksia eli yksilötason vaikutuksia. Ensimmäinen mittaus ulkomaanjaksolla olleille korkeakouluopiskelijoille on tulossa syksyllä 2012.

Kaikissa Pohjoismaissa painiskellaan myös erilaisten sähköisten järjestelmien ja sovellusten kehittämisen kanssa. Ruotsalaiset vieraat esittelivät verkkopalvelussaan olevaa Sverigekartan-sovellusta, jolla voi helposti nähdä alue-, kunta- ja jopa koulutasolla tilastoja kansainväliseen toimintaan osallistumisesta.

Tapaamisen isäntinä toimivat CIMOn johtaja Pasi Sahlberg ja apulaisjohtaja Samu Seitsalo. Vieraina olivat Alf Rasmussen ja Vidar Pedersen Norjan SIU:sta (Norwegian Centre for International Cooperation in Education), Ulf Melin ja Helene Säll Mattson Ruotsin Programkontoretista, Morten Overgaard Tanskan UI:sta (Danish Agency for Universities and Internationalisation) sekä Karitas Kvaran Islannin yliopistosta.

Johdon säännölliset tapaamiset toimivat yhteistyöfoorumina, jonka tarkoituksena on lisätä ja syventää yhteistyötä pohjoismaisten sisarorganisaatioiden välillä. Tapaamisissa jaetaan parhaita käytänteitä ja keskustellaan avoimesti alan ajankohtaisista ilmiöistä, trendeistä ja haasteista.

Muualla verkossa

Programkontoret: Sverigekartan

(13.6.2012/TL)