Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

28.03.2013

Talvikoulun ohjelma koostui luennoista, ryhmätöistä ja esityksistä.
Kuva: Tarja Mäkelä

Monta tietä aivojen ymmärtämiseksi

Miten monitieteellinen tutkimus on vaikuttanut aivojen kuvantamiseen ja niiden toiminnan tutkimiseen? Entä mahdollistanut ihmisaivojen tutkimisen erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa tai oppimisessa?

Uudet kuvantamismenetelmät ja monitieteelliset tutkimusmenetelmät ovat vaikuttaneet paitsi aivosairauksien tutkimukseen myös antaneet uutta tietoa siitä miten ihmisen muisti toimii.

Kolmisenkymmentä nuorta tutkijaa Venäjältä, Ukrainasta ja suomalaisista yliopistoista syventyi aihepiiriin 17. kertaa järjestettävässä CIMOn talvikoulussa. Neurotieteitä, nanotieteitä ja humanistisia tieteitä tänä vuonna yhdistävän tapahtuman otsikko oli ”Plasticity: from brain functions to cancer and nanoscience”.

Opettajina oli Suomen parhaita aivotutkijoita, syöpätutkijoita ja nanotieteen tutkijoita. Viikon mittainen kurssi järjestettiin maaliskuisessa Tvärminnessä, Helsingin yliopiston eläintieteellisellä tutkimusasemalla.

Kurssin alussa opiskelijat esittäytyivät käsitekarttojen avulla.
Kuva: Tarja Mäkelä

160 tutkijaa rekrytoitu Suomeen talvikoulujen kautta

CIMOn talvikoulu edistää nuorten tutkijoiden ja jatko-opiskelijoiden liikkuvuutta Suomen, Venäjän ja Ukrainan tiedemaailmojen välillä. Vuodesta 1997 järjestetyissä talvikouluissa on kouluttautunut noin 500 nuorta tutkijaa eri tieteenaloilta – suomalaisiin tutkimusryhmiin heistä on rekrytoitu 160.

Talvikoulussa suomalaiset tutkijat tutustuvat opiskelijoihin, joita he voivat jatkossa kutsua tutkijoiksi omiin ryhmiinsä tai laitoksilleen. Suurimmalle osalle Suomeen kutsutuista on CIMOn apurahakauden jälkeen löytynyt jatkorahoitusta esimerkiksi tutkijakouluista, mikä on mahdollistanut talvikoululaisten jäämisen eripituisiksi ajoiksi Suomeen.

Vuoden 2013 talvikoulun opettajia – professori Arto Mustajoki (vas.), talvikoulun johtoryhmän puheenjohtaja, professori Pertti Panula ja CIMOn johtaja, kasvatustieteen tohtori Pasi Sahlberg. Kuva: Tarja Mäkelä

Lue lisää

CIMOn talvikoulusta

Juhlajulkaisu CIMOn talvikouluja 15 vuotta (pdf)

(28.3.2013 / VZ & HA)