Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

04.04.2011

CIMOn tietoisku

CIMOn Sari Rehell kertoi, että ulkomailla opiskelun lisäksi hyviä vaihtoehtoja kansainvälistymiseen löytyy mm. Youth in Action –ohjelmasta. (Kuva: Samuli Repo)

Moni haaveilee lähdöstä Eurooppaan tai etäämmälle

Torstaina 31.3.2011 järjestettiin Helsingin kirjasto 10:ssä Lähde Eurooppaan tai etäämmälle! -tapahtuma, jossa oli tarjolla tietoiskuja opiskelusta ja työnhausta ulkomaille sekä henkilökohtaista neuvontaa. Tietoiskut ja ständit vetivät paikalle noin 700 kansainvälisistä mahdollisuuksista kiinnostunutta nuorta.

CIMO kertoi omassa esityksessään erilaisista vaihtoehdoista hankkia kansainvälisiä kokemuksia. Lisäksi tapahtumassa oli tietoiskuja mm. opiskelusta Saksassa, Ranskassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

CIMOn ständillä kävi päivän aikana useita nuoria, joiden haaveissa on opiskelu ulkomailla. Johanna, 24, haki tietoa yhteishausta Ruotsiin.

”Olen ollut aiemmin opiskelijavaihdossa Ruotsissa ja haluaisin lähteä sinne suorittamaan korkeakoulututkintoa”.

Samuli neuvoo Johannaa

Kuva vasemmalla: Samuli Repo neuvoo Johannaa Ruotsin korkeakoulujen hakuprosessiin liittyvissä kysymyksissä. (Kuva: Sari Pohjola)

Henri, 23, oli kiinnostunut opiskelusta Saksassa:

”Minua kiinnostaisi opiskella ammattikorkeakoulututkinto ulkomailla, erityisesti Saksassa. Siellä on paljon korkealaatuista tekniikan opetusta. Haluaisin oppia saksan kielen ja saada kansainvälistä kokemusta”.

Henri kertoo käyneensä Saksassa pari kertaa ja pitävänsä maasta, erityisesti Berliini kiinnostaa.

Ständeillä kierteli myös opoja, jotka olivat tulleet tapahtumaan kartuttamaan tietojaan oppilaittensa kansainvälisistä mahdollisuuksista. Jussi Turunen Vantaan Sotungin lukiosta kertoi hakevansa omassa ammatissaan oleellista tietoa:

”Opiskelu ulkomailla on vaihtoehto monelle lukiolaiselle nykyään. Opon on hyvä tietää raamit eri maiden korkeakoulujen hakujärjestelmistä”.

Allianssin nuorisovaihdon ständillä espanjalainen Carlos, 28, kannusti nuoria lähtemään ulkomaille Eurooppalaiseen vapaaehtoispalveluun (European Voluntary Service EVS). Carlos on itse työskennellyt Allianssissa EVS-vapaaehtoisena lokakuusta 2010 saakka. Hän kertoo saaneensa tietää EVS:stä majoittaessaan kotonaan Espanjassa ”sohvasurffaajia” eli tarjotessaan ilmaisen yösijan ulkomaalaisille matkailijoille.

”Kuulin asiasta puolalaiselta tytöltä, joka oli silloin Espanjassa vapaaehtoispalvelussa. Otin selvää EVS:stä ja löysin tämän Allianssin tarjoaman vapaaehtoisprojektin Suomesta. Allianssi sopi vapaaehtoispalvelusta espanjalaisen lähettävän organisaation kanssa ja noin kolmen kuukauden päästä saavuin Suomeen”.

Carlos Allianssin ständillä

Kuva vasemmalla: Suomessa vapaaehtoisena vaikuttava espanjalainen Carlos on tuonut virtaa ja uutta näkemystä suomalaiseen nuorisojärjestöön. (Kuva: Sari Pohjola)

Carlos aikoo seuraavaksi lähteä vapaaehtoistyöhön Vietnamiin ja harmittelee vain sitä, että häneltä jää kokematta Suomen kesä. Mutta kuka tietää, ehkä Carlos vielä palaa Suomeen?

Sari Pohjola


Eurooppaan tai etäämmälle -tapahtumassa olivat mukana: AIESEC, Allianssin nuorisovaihto, CampusFrance, CIMO ja Eurodesk, Fulbright Center, Goethe-Institut Finnland, Helsingin kaupunginkirjasto, Helsingin Kluuvin TE-toimiston EURES-palvelut, Opetushallitus/Europassi, Pohjola-Norden/Haloo Pohjola ja Pohjola-Nordenin Nuorisoliitto/Nordjobb, Saksan suurlähetystö, Uudenmaan Eurooppatiedotus.

Lisätietoja:

Maailmalle.net: Opiskelu ulkomailla
Maailmalle.net: CIMOn neuvontapalvelut
Cimo.fi: Youth in Action -ohjelma
Maailmalle.net: Eurooppalainen vapaaehtoispalvelu
Maakohtaista tietoa opiskelusta ulkomailla: Maatieto.net
Allianssin nuorisovaihto

Tietoiskut:

Tietoiskujen ohjelma (pdf)