Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

22.12.2011

Mitä virkamies hyötyy ulkomaanvaihdosta?

Jos opiskelijavaihto jäi väliin tai mieli vetää uudelleen maailmalle, myös työssäkäyville on mahdollista hankkia ulkomaankokemusta. Esimerkiksi eurooppalaiset virkamiehet hakevat enenevässä määrin oppia toisten maiden hallinnosta. Unkarilainen Pál Hegedüs työskenteli virkamiesharjoittelijana Suomessa 4 kuukautta. Kysyimme Pálilta mitä hän sai vaihtojaksosta.

Suomen kieltäkin Unkarissa opiskellut Pál Hegedüs työskenteli CIMOssa korkeakouluohjelmien, harjoittelun ja apurahojen parissa. Harjoittelun mahdollisti Hungarian Public Administration Scholarship Programme, jonka rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto ja Unkarin valtio.

Ensin harjoitellaan 6 kuukautta julkishallinnossa Unkarissa, seuraavat 4 kuukautta jossain EU-maassa. Tavoitteena on sekä parantaa unkarilaisen virkamieskunnan kielitaitoa, erityisesti englannin kielessä, että peilata hallintokäytäntöjä.

Mikä oli harjoittelun suurin anti?

– Nyt tuntuu, että kontaktit Suomeen, Suomen kielen taitoni huima parantuminen ja ylipäätään kokemus ulkomailla työskentelystä. Tulevaisuudessa työurani varrella huomaan varmasti muitakin hyötyjä.

Mitä suomalaisessa hallinnossa tehdään toisin?

– Suomessa hyödynnettään paljon enemmän tilastointeja, arviointeja ja monitorointeja kuin Unkarissa. Unkarissa CIMOn toimintakenttää hoitaa myös useampi pieni organisaatio, täällä kaikki on yhden katon alla.

Helmikuussa Pál aloittaa virkamiesuransa julkishallinnossa Unkarissa.

Miksi kannattaa lähteä maailmalle? Vai kannattaako?

– Hyvä kysymys (nauraa), mutta kyllä kannattaa. Kielitaidon ja kontaktien lisäksi näkee erilaisia työtapoja, sekä hyviä että huonoja, voi verrata ja oppia.

Suomalaiset virkamiehet voivat lähteä virkamiesvaihtoon CIMOn kautta.

Lue lisää:

[Teksti ja kuva: Virve Zenkner]