Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

27.11.2015

Mansesta aineksia maailmankansalaisuuden rakentamiseen

Yleissivistävän koulutuksen seitsemänsillä kansainvälisyyspäivillä Tampereella 25.-26.11.2015 pohdittiin ajankohtaisia aiheita kuten monikulttuurisuutta, pakolaisuutta ja uuden opetussuunnitelman sulauttamista paikallisiin opetussuunnitelmiin. CIMOn, Opetushallituksen ja Tampereen kaupungin järjestämille päiville osallistui parisataa opettajaa ja kansainvälisyydestä kiinnostunutta koulujen henkilöstön edustajaa eri puolilta Suomea.

”Mansesta maailmalle – maailma Mansessa” -päivien aikana järjestettiin useita rinnakkaisia työpajoja ajankohtaisista teemoista, joita olivat muun muassa ihmisoikeudet ja rauhankasvatus, kulttuurierot, asenneilmasto sekä se, miten koulu kohtaa pakolaiset. Useisiin kouluihin eri puolilla Suomea on syksyn aikana tullut oppilaaksi joukko pakolaislapsia. Syyrian pakolaistilanteen järkyttäviä taustoja valotti YLE:n toimittaja Nina Malmberg, joka kävi keväällä Kreikassa tekemässä jutun Eurooppaan saapuvista pakolaisista. Moni pakolaislapsi on joutunut jättämään perheensä väkivaltaisissa oloissa, eivätkä kaikki yksin Suomeen tulleet lapset saa yhteyttä kotimaahan jääneisiin perheenjäseniin.

Professori Mikko Lehtonen Tampereen yliopistosta herätteli kuulijoita pohtimaan monikulttuurisuutta ja muukalaisuutta syvällisemmin. Suomalaisuutta määrittävät Lehtosen mukaan yhä suuremmassa määrin Suomen ulkopuolella olevat tekijät. Suomi on aina ollut monikulttuurinen, ja yhteiskunnat koostuvat aina keskenään erilaisista ihmisistä. Lehtonen nosti esille myös sanonnan "maassa maan tavalla". Kysymys on siitä eivätkö tavat mitenkään muutu väestöpohjan muuttuessa.

Hankekoordinaattori Tiina Sarisalmi Orivedeltä totesi, että uudessa opetussuunnitelmassa taataan jokaiselle oppilaalle mahdollisuus kansainvälisyteen. Tämä mahdollisuus voi olla sekä kansainvälisissä hankkeissa tapahtuvaa matkustamista että kotikansainvälisyyttä. Uudessa opetussuunnitelmassa kansainvälisyys on eri aineiden opetusta yhdistävä ja eriyttävä tekijä. CIMOn johtaja Samu Seitsalo muistutti että on turha kuvitella että Suomi voisi vain laittaa rajat kiinni. ”Kaikki maat ovat nykymaailmassa toisistaan riippuvaisia.” Eija Tiisala-Heiskala Tampereen kaupungin opetustoimesta sanoi, että koulutuksen rooli on hyvin tärkeä kun totutellaan elämän erilaisuuden kanssa.


Päivien materiaalit tulevat löytymään Polkka –sivustolta: http://www.polkka.info/tuoreimmat_materiaalit.html

Teksti ja kuvat: Aino Kivelä