Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

18.12.2017

Luova Eurooppa avaa ovet verkostoihin ja toiminnan pitkäjänteiseen kehittämiseen

EU:n Luova Eurooppa -ohjelman seitsenvuotisen toimikauden (2014-2020) ensimmäinen puolikas on takana. Suomen Luova Eurooppa -yhteyspiste kokosi 14.12.2017 alan toimijoita yhteen Kulttuuritehdas Korjaamolle kuulemaan inspiroivia tarinoita ohjelmakauden ajalta ja jakamaan kokemuksia.

Luova Eurooppa -ohjelmaan osallistuminen edellyttää hyviä yhteyksiä ja kentän hyvää tuntemusta. Toisaalta ohjelman kautta on mahdollista päästä käsiksi aivan uudenlaisiin verkostoihin, joiden lisäarvo on eräs keskeisimpiä ohjelmaan osallistuvien esille nostamia hyötyjä. Music Finland osallistuu Luova Eurooppa -rahoitteiseen European Talent Exchange Programme -foorumiin (ETEP), jonka koordinaattorina toimii hollantilainen Eurosonic Noorderslaag.

- Lisäarvo on hankeen tuottamissa verkostoissa. Pystymme kohtaamaan mukana olevat sidosryhmät säännöllisesti, kertoi Riku Salomaa Music Finlandista.

Verkostojen merkityksen allekirjoitti myös elokuva-alan Inside Pictures Media Training -koulutukseen osallistunut Don Films -yhtiön Aleksi Hyvärinen.

- Koulutuksessa oli ainutlaatuista ikkuna isoon, koko maailman kattavaan elokuva-alan liiketoimintaan. Moni osallistujista oli töissä isoilla studioilla, tuotantoyhtiöillä tai lakifirmoissa, jotka ovat mukana globaaleissa elokuvissa.

Uudenlaiset taidot ovat tarpeen

Luova-ala käy läpi murrosta ja uusien rahoitusmallien etsintä yhdistää alan toimijoita. Yrittäjyys- ja liike-elämätaidot ovat yhä merkityksellisempiä. Muutos koskettaa myös alalla annettavaa koulutusta. Taideyliopisto on ollut partnerina mukana laajassa NEXT Making a living from the Arts -yhteistyöhankkeessa.

- Halusimme yhdessä eurooppalaisten partnereiden kanssa nähdä mitä tarkoittaa laajentuva ammattilaisuus taiteessa, mitä erityisosaamista se taiteilijoilta edellyttää ja miten koulutusta tulisi kehittää. Meillä on vahva tahto, että opiskelijoillamme on hyvät työelämävalmiudet valmistuttuaan, kertoi Taideyliopiston Kai Lehikoinen.

Yrittäjyyspuheen tuominen taiteen kentälle on herättänyt toisaalta ristiriitojakin. Kansainvälinen yhteistyö on kuitenkin tarjonnut mahdollisuuden uusien ajatusten pureskeluun.

- Kaikkein suurin merkitys, että asiat josta ei muutamia vuosia sitten saanut puhua ääneen on viety Euroopan tasolle. Silmät ovat auenneet, että yrittäjyys onkin tärkeä asia, kuvaili Lehikoinen.

Tuki mahdollistaa toiminnan pitkäjänteisen kehittämisen

Kulttuurialan rahoitukset ovat monesti lyhytkestoisia. Tässä mielessä Luova Eurooppa -ohjelman monivuotinen rahoitus tarjoaa hankkeille mahdollisuuden pitkäjänteiseen, osallistujien strategian mukaiseen toimintansa kehittämisen. Kuopiolainen ANTI - Contemporary Art Festival on mukana kunnianhimoisessa Future DiverCities -hankkeessa, joka on holistinen, urbaaniin kaupunkikulttuurin keskittyvä hanke. Osallistuminen on mahdollistanut kokeilemisen ja kehittämisen ilman esityksen tuottamisen pakkoa.

- Olemme alusta asti halunneet olla kansainvälinen festivaali. Tuen tietäminen pitkäjänteisesti neljäksi vuodeksi on merkittävää, kertoi ANTI-festivaalin Johanna Tuukkanen.

Rahoituksen hakemista tulisikin tarkastella luonnollisena osana omaa toimintaa ja liiketoiminnan kehittämistä. Rahoitushaut ovat työllistäviä ja hakemuksen jättäminen vaatii aikaa ja työtä.

- Sisältöjen on oltava merkityksellisiä mukanaolijoille ja hankkeen sisällön oltava integroituna toiminnan strategiaan, arvioi Tuukkanen.

Myös Helsinki-filmin Aleksi Bardy pitää rahoitushaun läpikäymistä palkitsevana.

- Kysymykset pakottavat miettimään keitä me ensinnäkin olemme ja mitä me olemme tekemässä. Strategiaan liittyvät kysymykset ohjaavat hyvällä tavalla toimintaa.

Lisätietoa

Tilaisuuden tallenteet ovat katsottavissa osoitteessa https://livestream.com/Infocrea-fi/polkuja-luovaan-Eurooppaan

Teksti ja kuva: Ilmari Nokkonen