Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

22.05.2014

Kuva: Mika Kanerva

Kymmenvuotiasta North–South–South-ohjelmaa juhlistettiin Tampereella

Vuonna 2004 käynnistynyttä North–South–South-ohjelmaa muistettiin Korkeakoulujen kansainvälisten asioiden päivien yhteydessä Tampereella 12.5.2014.

Noin sata ohjelman parissa työskennellyttä, tai siitä kiinnostunutta kevätpäivien osallistujaa kohotti maljan kymmenvuotiaalle. Erityisesti haluttiin kiittää ohjelmassa mukana olleita korkeakoulujen koordinaattoreita, jotka ovat pitkäjänteisellä työllään ja omistautuneisuudellaan saaneet paljon aikaan suomalaisten ja kehitysmaiden korkeakoulujen yhteistyöhön ja opiskelija- ja opettajaliikkuvuuteen keskittyvässä ohjelmassa.

10 vuoden aikana noin 1600 opiskelijaa ja noin 1 100 opettajaa on osallistunut CIMOn hallinnoiman NSS-ohjelman vaihtojaksoihin. Ohjelmaa on rahoitettu ulkoasiainministeriön kehitysyhteistyön varoista vajaalla16 miljoonalla eurolla kattaen laajan kirjon eri koulutusaloja korkeakoulusektorilla. Ohjelman tuella on järjestetty myös yhteensä 101 intensiivikurssia etelän partnerimaissa ja niihin on osallistunut yhteensä noin 1 800 opiskelijaa ja 900 opettajaa. Tampereen vastaanotolla kuultiin Ghanassa Sibelius-Akatemian koordinoimalle intensiivikurssille osallistuneen Cape Coast Universityn ja nykyisin Siban opiskelijan laulua ja soittoa. Intensiivikurssi antoi ghanalaiselle opiskelijalle kipinän jatkaa maisteriopintojen parissa Suomessa.

Tilaisuudessa ensiesitettiin myös kolme NSS-opiskelijoiden itsensä kuvaamaa ja editoimaa videota vaihtokokemuksista Suomesta, Botswanasta ja Malawista kevättalvella 2014. Juhlavuoden kunniaksi kerätyt videot esittelevät elämänmakuisia ja innostavia välähdyksiä maailmalta ja ne välittävät tunnelmia ulkomailla elämisestä ja opiskelusta opiskelijan omasta näkökulmasta – sekä kannustavat muitakin kansainvälistymään ja innostumaan kehitysyhteistyöstä!

Juhlavuoden kunniaksi CIMO koostaa parhaillaan myös englanninkielistä temaattista julkaisua North–South–South-ohjelman hankkeiden kokemuksista. Julkaisun on määrä valmistua syksyllä, jolloin mm. vuosien varrella syntyneiden verkostojen tarinoita saatetaan yksiin kansiin.

“Through the 10 years of the North–South–South programme, global responsibility at university level has become more concrete, and it is only through personal encounters and friendships with the people who have formed our partnerships that development and real cooperation has been able to transpire.” Tuovi Martinsen, NSS-koordinaattori, Sibelius-Akatemia

Videot CIMOn YouTube-kanavalla (CIMOvideos):

Jani Vehviläinen, Botswana

Emmi Puuvuori, Malawi

Susan Paredes Fernández, Turku, Suomi

(22.5.14 / IK)