Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

28.05.2012

Kriistilanteet kansainvälisessä liikkuvuudessa opas korkeakouluille

Kansainvälisyys kasvaa – yhä useampi suomalainen lähtee maailmalle ja maailmalta tullaan tänne entistä useammin. Asian nurja puoli on, että samalla myös riskit erilaisille onnettomuuksille ja muille kriiseille kasvavat. CIMO on julkaissut oppaan Kriisitilanteet kansainvälisessä liikkuvuudessa tukemaan korkeakoulujen työtä myös silloin kun kaikki ei menekään kuten piti.

Käsikirjaksi tarkoitettu opas on suunnattu kaikille suomalaisten ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kansainvälisen liikkuvuuden parissa työskenteleville sekä monille muille ammattilaisille, joiden työtä aihepiiri sivuaa.

Oppaassa on käsitelty monia erilaisia kriisityyppejä. Siinä on kriisitilanteiden ennakointiin ja ehkäisyyn liittyviä muistilistoja, ohjeita kriisisuunnitelman laatimiseen ja kriisitilanteissa toimimiseen, oman toiminnan arviointiin kriisin jälkeen ja paljon esimerkkejä todellisista kriisitilanteista.

Kriisioppaassa on huomioitu korkeakoulujen opiskelija- ja henkilöstöliikkuvuus sekä saapuvien että lähtevien osalta. Painotus on kuitenkin opiskelijaliikkuvuudessa, koska valtaosa korkeakoulujen liikkuvuudesta on opiskelija- tai harjoittelijavaihtoa.

Kriiseihin voi valmistautua

Tarkoituksena on tukea korkeakouluja varautumaan kriisitilanteisiin ennakolta. Internet ja sosiaalinen media tuovat nykypäivänä lisää paineita toimia nopeasti, kun jotain ikävää tapahtuu. Viestintä onkin keskeinen osa kriisinhallintaa.

Kriisitilanteet kansainvälisessä liikkuvuudessa on valmisteltu yhteistyössä korkeakoulujen ja muiden eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Oppaan kirjoittaja Emilia Tolvanen on työskennellyt aikaisemmin Jyväskylän yliopiston kansainvälisissä palveluissa opintoneuvojana ja kansainvälisten asioiden suunnittelijana.

Vaikka opas on suunnattu ensisijaisesti korkeakouluille, siitä löytyy paljon yleishyödyllistä tietoa kaikille kansainvälistymisen kanssa tekemisissä oleville.

Kriisitilanteet kansainvälisessä liikkuvuudessa – opas korkeakouluille

(28.5.2012 / VZ)