Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

10.02.2016

Korkeakoulujen kehitysyhteistyöohjelma jatkuu 2016–2018

Uutista on muokattu 13.4.2016 hakuajan osalta.

Ulkomaankauppa ja -kehitysyhteistyöministeri Lenita Toivakka allekirjoitti loppuvuodesta rahoituspäätöksen HEI ICI -ohjelman jatkokaudesta 2016–2018. Kokonaisrahoitus näille vuosille on 12,7 miljoonaa euroa. Näillä näkymin ohjelman ensimmäinen haku avautuisi nyt keväällä.

Ulkoasianministeriö (UM) rahoittaa Higher Education Institutions Institutional Cooperation Instrument (HEI ICI) -ohjelman Suomen kehitysyhteistyövaroista ja CIMO toimii sen hallinnoijana. UM hioo vielä ohjelman tarkempia linjauksia.

Päätös merkitsee samalla North–South–South - ja HEI ICI -ohjelmien yhdistymistä. Odotettavissa ollut uudistus pohjautuu ulkoasiainminiesteriön FCG Oy:llä teettämän laajan arvoinnin tuloksiin.

Uusi HEI ICI -ohjelma vastaa hiljattain hyväksytyn Suomen kehityspoliittiseen selonteon linjauksiin vahvistamalla kehitysmaiden korkeakoulutusta. Sen tuella kehitetään korkeakoulujen tieteenalakohtaista, metodologista ja pedagogista kapasiteettia, tutkimusympäristöä, laatua, hallintoa ja muuta toimintakykyä sekä korkeakoulujen roolia ja asemaa yhteiskunnassa. Tavoitteena on myös lisätä korkeakoulutuksen tarjontaa sekä tiedon ja koulutuksen saavutettavuutta kehitysmaissa.

Tuki keskitetään Suomen kehitysyhteistyön nykyisiin ja aikaisempiin pitkäaikaisiin yhteistyömaihin sekä alueellisten yhteistyöohjelmien maihin, joissa Suomella on edustusto.

Käytännön työ tapahtuu suomalaisten ja kehitysmaihden korkeakoulujen yhteisissä hankkeissa, jotta voivat saada ohjelmasta pisimmillään 3-vuotisen rahoituksen. Hankkeiden omarahoitusosuus on 20 %.

Vuosien 2016–2018 aikana on tarkoitus järjestää 1–2 hakua. Ulkoasiainministeriö valmistelee parhaillaan korkeakouluohjelmaa ohjaavia tarkempia linjauksiaan. Hankkeiden toimintaa ohjaava ohjelmadokumentti valmistuu todennäköisesti maaliskuussa.

Haku avataan toukokuun 2016 lopussa ja se päättyy syyskuussa.

Korkeakoulujen kehitysyhteistyön tukiohjelma uudistuu vuoden 2016 alusta
Ulkoasiainministeriö

Katso myös

Infografiikkaa korkeakoulutuksen kehitysyhteistyöhankkeista
HEI ICI -ohjelmassa | North–South–South-ohjelmassa

Julkaisuja

North–South–South 10 years. A decade of supporting development through academic mobility. CIMO, 2015

HEIs partnering for development and change. Reflections of the first round of the Finnish HEI ICI programme. Editors Seppo Hölttä, Annica Moore & Elias Pekkola. CIMO & University of Tampere, 2015.