Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

22.05.2018

Osallistujia istumassa luentosalissa

Kuva: Katrina Hämäläinen

Korkeakoulujen kansainvälisyyden visiot ja linjaukset keskusteluttivat Jyväskylässä

Lähes 400 suomalaisten yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kansainvälisten asioiden parissa työskentelevää asiantuntijaa kokoontui Jyväskylään korkeakoulujen kansainvälisten asioiden kevätpäiville.

– Kansainvälisen vuorovaikutus on lisääntynyt korkeakouluopinnoissa viime vuosikymmeninä. Sen avulla kehitetään osaamista ja luodaan opiskelijoille entistä parempia valmiuksia toimia globaalien haasteiden parissa ja nykypäivän työmarkkinoilla. Kansainvälistä yhteistyötä tulee entisestään vahvistaa, korosti pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen avaustervehdyksessään. – Suomella voisi tunnettuna koulutusmaana olla entistä merkittävämpi asema ratkaistaessa maailman koulutusongelmia globaalin vastuun hengessä. Aktiivisesti toimimalla avautuu myös lisää koulutusviennin mahdollisuuksia.

Kevätpäivien pääpuhuja André Noël Chaker esitti lennokkaassa ja inspiroivassa esityksessään menestyskonseptin, jonka avulla suomalaisen koulutuksen maailmanvalloitus onnistuu. Konseptissa yhdistyvät luovalla tavalla positiivinen ainutlaatuisuus ja rohkeus puhua sekä kyky tehdä yhteistyötä.

Rinnakkaissessiossa keskusteltiin muun muassa globaalista vastuusta, koulutusviennistä, opiskelijarekrytoinnista ja -markkinoinnista, opiskelijaliikkuvuudesta ja kansainvälisistä tutkinto-ohjelmista. Yhtenä ohjelman läpäisevänä teemana ovat opetus- ja kulttuuriministeriön viime vuonna julkaisemat korkeakoulutuksen ja tutkimuksen kansainvälisyyden edistämisen linjaukset.

– Ohjelmalla tarjosi laajan ajankohtaiskatsauksen korkeakoulujen kansainvälisyyteen liittyviin kysymyksiin. Yli 80 puhujan kaarti on hieno esimerkki korkeakoulujen yhteistyöstä ja siitä, että haluamme kehittää ja edistää kansainvälisyyttä yhteistyössä, Jyväskylän yliopiston kansainvälistymispäällikkö Anna Grönlund kertoo. – Tärkeä osa kevätpäiviä on myös verkostoituminen, virkistyminen ja inspiroituminen.

Korkeakoulujen kansainvälisten asioiden kevätpäivät järjestetään vuosittain. Tänä vuonna päivien järjestäjinä ovat Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Humanistinen ammattikorkeakoulu yhteistyössä Opetushallituksen kanssa.

Suomalaiskorkeakouluista lähtee vuosittain noin 10 000 opiskelijaa ulkomaille opiskelijavaihtoon tai opintoihin kuuluvaan työharjoitteluun. Suomeen saapuu suunnilleen sama määrä vaihto-opiskelijoita. Suurin väylä vaihtoon on Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelma. Suomen korkeakouluissa opiskelee yli 20 000 ulkomaista tutkinto-opiskelijaa, joka on noin 7 % kaikista opiskelijoista. Suomalaisten tutkinto-opiskelijoiden määrä ulkomailla on lisääntynyt selvästi viime vuosina, heitä on noin 8000.

Tilastoja korkeakoulutuksen kansainvälisyydestä

(22.5.2018 / JK)