Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

17.12.2015

Komissiota edusti molemmissa tilaisuuksissa Länsi-Balkanin asioista Erasmus+ -ohjelmassa vastaava Helene Skikos (oikealla).

Kontaktiseminaari Länsi-Balkanilla avasi uusia korkeakouluyhteyksiä

Serbian ja Kosovon kansalliset Erasmus+ -toimistot järjestivät yhdessä CIMOn kanssa Belgradissa ja Pristinassa marraskuussa Pohjoismaiden, Baltian maiden ja Länsi-Balkanin maiden korkeakouluille tarkoitetun kontaktiseminaarin, jonka tavoitteena oli lisätä verkostoitumista ja yhteistyötä maiden välillä.

Korkeakoulujen edustajia ohjelmamaista oli mukana noin 30, joista kolme Suomesta. Komissiota edusti molemmissa tilaisuuksissa Länsi-Balkanin asioista Erasmus+ -ohjelmassa vastaava Helene Skikos. Sekä Belgradin (Serbia) että Pristinan (Kosovo) tilaisuuksissa käsiteltiin Erasmus+ -ohjelman ja kohdemaiden korkeakoulutuksen kehittämisprioriteetteja, esiteltiin maiden korkeakoulujärjestelmiä sekä järjestettiin korkeakoulutapaamisia ja -vierailuja.

Serbia matkalla Erasmus+ -ohjelmamaaksi

Belgradissa osallistujia oli yli 200, osa myös Bosnia-Hertsegovinasta ja Montenegrosta. Tilaisuuden verkostoitumisosiossa sali kuhisi innokkaita korkeakouluedustajia tapaamassa mahdollisia kumppaneitaan. Osallistujilla oli mahdollisuus vierailla Belgradin yliopiston oikeustieteellisessä ja teknillisessä tiedekunnassa. Tilaisuudessa paikalla oli myös Serbian yleisradioyhtiö, joka tulee koostamaan tapahtumasta dokumentin. Suomen Serbian suurlähetystö järjesti tapahtuman yhteydessä vastaanoton.

Serbian kontaktiseminaarin yleisöä.

Näytti siltä, että Serbiassa ollaan täyttä vauhtia valmistautumassa Erasmus+ -ohjelmaan liittymiseen, joka tapahtunee näillä näkymin vuodesta 2017 lähtien.

Suomi tunnettu yhteistyömaa Kosovossa

Pristinan tilaisuudessa osallistujia oli noin 75, joista osa Albaniasta. Tilaisuus järjestettiin Kosovon kansalliskirjastossa, keskellä Pristinan yliopistokampusta. Tilaisuuden avasi Kosovon opetus- ja tiedeministeri Arsim Bajrami, joka korosti kansainvälisen yhteistyön merkitystä Kosovon korkeakoulutuksen kehittämisessä.

Osallistujat saivat mahdollisuuden tutustua Pristinan yliopiston tiedekuntiin ja tavata potentiaalisia yhteistyökumppaneita sekä seminaarin aikana että sen yhteydessä järjestetyillä illallisilla. Suomen suurlähettiläs Anne Huhtamäki osallistui myös aktiivisesti tapahtumaan.

Kosovon tilaisuus, puhumassa Antra Mendele Latviasta ja paneelissa komission Helene Skikos sekä Kosovon opetusministeri Arsim Bajrami.

Suomi on Kosovossa tunnettu ja hyvämaineinen yhteistyökumppani ja maassa työskentelee laaja suomalaisasiantuntijoiden verkosto. Tarvetta yhteistyölle on esimerkiksi perusopetuksen ja opettajankoulutuksen kehittämisessä.

Tilaisuus onnistui yhteyksien rakentamisessa

Palautteen perusteella korkeakoulut kokivat kontaktiseminaarin hyödylliseksi yhteistyökumppanien löytymiselle. Keskeisenä tilaisuuden onnistumiselle pidettiin seminaarien toteuttamista nimenomaan kohdemaissa sekä mahdollisuuksia henkilökohtaisiin tapaamisiin ja korkeakouluvierailuihin. Myös tilaisuuden järjestäminen pohjoismais-balttilaisessa yhteistyössä nähtiin vahvuutena. Vierailun koettiin avanneen silmiä ja rakentaneen luottamusta tulevan yhteistyön pohjaksi. Suomi sai molemmissa maissa erityishuomiota erityisesti suurlähetystöjemme aktiivisuuden ansioista.

Lisätietoa

Erasmus+ ohjelman globaalin liikkuvuuden toiminto tarjoaa rahoitusta Länsi-Balkanin maiden (Albania, Bosnia-Hertsegovina, Kosovo, Montenegro ja Serbia) kanssa tehtävään yhteistyöhön. Koska alue ei ole Pohjoismaiden ja Baltian maiden korkeakoulujen perinteisintä yhteistyöaluetta, tarvetta ja mahdollisuuksia uusille avauksille on olemassa.

(17.12.2015 / Teksti: Sini Piippo, kuvat: Annela Hendrikson)