Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

19.11.2014

Kansainvälisyys kannattaa kouluissa

Kansainvälisyys kantaa ja kannattaa, todettiin yleissivistävän koulutuksen kansainvälisyyspäivillä Lahdessa 12.-13.11.2014. Peruskoulujen ja lukioiden kuudensille kv-päiville osallistui 187 opettajaa eri puolilta Suomea. Tapahtuman järjestivät yhteistyössä CIMO, Opetushallitus ja Lahden kaupunki.

Lahden musiikkiluokkien kuoro

Lahden musiikkiluokkien kuoro toivotti esityksellään osallistujat tervetuleeksi Sibelius-taloon.

Päivät avattiin keskiviikkona 12.11. tunnin mittaisilla infosessioilla, joiden aiheina olivat eTwinning, kansainvälisyyden keinovalikoiman kuntoon saattaminen kouluissa otsikolla ”Kohti kansainvälisempää toimintakulttuuria” sekä Erasmus+ -ja Nordplus-ohjelmat. Koulujen kansainvälistymisen keinovalikoimaa laittoivat kuntoon Tiina Sarisalmi, OPH, rehtori Arja Kemppainen Ulvilasta ja Tuomas Huhtala Tampereelta. Sessiossa pohdittiin muun muassa koulujen ulkopuolisten tahojen kanssa tehtävää yhteistyötä kansainvälistymisen välineenä. Tuomas Huhtala totesi, että yhteistyö koulun ulkopuolisten toimijoiden kanssa rikastaa koulutyötä ja liittää sen koulua ympäröivän yhteisön elämään. Kansainvälisyyden näkökulmasta yhteistyö tukee koulun mahdollisuuksia toteuttaa uutta opetussuunnitelmaa ja myös laaja-alaista osaamista.

Sessiossa muistutettiin, että kansainväliset hankkeet ovat vain toimintakulttuurin muutoksen käynnistäjiä; tavoitteena tulee olla pysyvä muutos oppilaitoksen toimintatavoissa. Kansainvälinen hanke voi toimia ponnahduslautana uuteen toimintakulttuuriin. Haastetta on siinä, miten mahdollisimman moni koulun henkilökunnasta osallistetaan kansainvälisyystyöhön. Ratkaisevassa roolissa muutoksessa ovat koulun opettajat, koska he rakentavat koulun uutta toimintakulttuuria.

Tiina Sarisalmi puolestaan korosti kansainvälisyyden roolia opetuksen eheyttäjänä ja maailmankansalaisuuden rakentajana. OPH:n Paula Mattila korosti eTwinnig-sessiossa kulttuurien moninaisuutta ja läsnäoloa meissä kaikissa sekä sen tunnistamista. eTwinningin tarkoituksena on yhteistyö verkossa osana koulun arkea. Se antaa mahdollisuuden kansainvälisyyteen myös niille kouluille, joilla ei ole mahdollisuuksia moniin liikkuvuusjaksoihin.

CIMOn yleissivistävän yksikön päällikkö Nina Rekola toivotti osallistujat tervetulleeksi Erasmus+ ja Nordplus-ohjelmia käsitelleeseen infosessioon, jossa CIMOn ohjelma-asiantuntijat Tytti Voutilainen, Tiina Karro, Nina Eskola ja Sirkka Säikkälä esittelivät Erasmus+ ja Nordplus+ ohjelmien kouluille tarjoamia mahdollisuuksia kansainväliseen yhteistyöhön. Erityisesti kysymyksiä herättivät uuden ohjelmakauden tuomat mahdollisuudet tehdä yhteistyötä myös muiden organisaatioiden kuin koulujen kanssa.

Antero Mertaranta

Antero Mertaranta

Torstaina päivien monipuolista ohjelmaa luotsasi eteenpäin huumorilla höystäen urheilun ja viihteen monitoimimies Antero Mertaranta, joka omassa puheenvuorossaan totesi, että kansainvälisyys ja avarakatseisuus ovat erottamaton osa nykypäivän työelämää, myös urheilutoimittajan työssä.

Selfie

Selfie Antero Mertarannan kanssa oli päivillä hitti.

Kiinnostavan puheenvuoron tarjosi ulkopoliittisen instituutin tutkija Kristi Raik, joka pohti sitä, miten koululaisille voi puhua maailman kriiseistä. Nykypäivän kriiseille on tunnusomaista niiden näkyvyys ja massiivinen propaganda mediassa, jolloin pienikin koululainen voi joutua kohtaamaan niitä arjessaan.

Puheenvuoro herätti kuulijoissa paljon kommentteja ja pohdintaa siitä, että koulussakin voi näistä maailman kriiseistä puhua, mikäli oppilaat itse ottavat niitä puheeksi ja ovat sillä ikätasolla että pystyvät tällaista tietoa käsittelemään. Kristi Raik korosti myös sitä, että jokainen meistä voi osaltaan vaikuttaa inhimillisen hädän lieventämiseen maailmassa.

Vertti Lahdenvirta

Vertti Lahdenvirta

Päivän ehkä kiinnostavimman ja omakohtaisimman esityksen piti IB-lukiolainen Vertti Lahdenvirta, joka kertoi tarinansa ujosta pikkukoululaisesta maailmankansalaiseksi. Hänen ajatuksensa valottivat erinomaisesti kansainvälisyyden hyötyjä oppilaan näkökulmasta: kansainvälisten kokemusten myötä hän oli oppinut ymmärtämään aikaisemmin vähättelemänsä kielitaidon merkityksen ja muuttunut aiempaa avoimemmaksi ja sosiaalisemmaksi. Kansainvälisyys ei Vertin kokemuksen mukaan olekaan ainoastaan kielitaitoa. Hän painotti myös koulujen mahdollisuutta tarjota kotikansainvälisyyttä oppilaille ja sitä, että vaihto-oppilaat tulee ottaa aktiiviseksi osaksi luokkaa ja ryhmätoimintaa; näin vaihtojaksosta hyötyvät eniten sekä vaihtari itse että luokka, jossa hän on vaihdossa.

Vertin esiyts

10-vuotiaan näkökulmaa kieltenopiskeluun.

Päivien lopuksi Tiirismaan lukion upea ja ammattitaitoinen kooste musikaalista ”The Sound of Music” sävähdytti ja siivitti osallistujat kotimatkalle – nähdään viimeistään ensi syksynä Tampereella, sillä siellä järjestetään yleissivistävän koulutuksen kansainvälisyys vuonna 2015!

Sound of Music

Tiirismaan lukion Sound of Music valloitti.

Kansainvälisyyspäivien materiaalit: www.polkka.info
Twitter: #kvkannattaa
Vertti Lahdenvirran haastattelu YLEn verkkosivuilla

(18.11.2014/AK)