Katso myös

Uutisia kansainvälisyydestä monelta sektorilta

Tällä sivulla näytetään Opetushallituksen tuottamia uutisia kansainvälisyydestä. Lisää kansainvälisyysaiheisia uutisia Erasmus+ -ohjelmasta, yleissivistävän, ammatillisen ja aikuis- ja korkeakoulutuksen sektoreilta, nuorisotoiminnasta, kulttuurista ja Euroguidance-toiminnasta löydät vasemman sivupalkin kautta .

Ajankohtaista

15.06.2015

Kuva: Johannes Jansson / norden.orgKuva: Johannes Jansson /norden.org

Kansainvälisen harjoittelun hakuaikoja yhdistettiin - kolmesta tuli yksi

CIMO on aikaisempina vuosina järjestänyt keväisin kolme eri hakukierrosta, jolloin korkeakouluopiskelijat ja vastavalmistuneet ovat voineet hakea ulkomaille työharjoitteluun, mutta nyt tilanne on muuttunut. Teknisen alan opiskelijoille suunnatun IAESTE-ohjelman viimeinen CIMOn hallinnoima haku oli vuonna 2014 ja maaohjelmien ja organisaatio-ohjelmien haut järjestettiin tällä kertaa samanaikaisesti helmikuussa 2015, joten kolmesta tuli yksi.

Tavoitteet tarkemmassa puntarissa

Hakukierrosten yhdistäminen haastaa opiskelijoita miettimää tarkemmin omaa motivaatiotaan ja osaamistaan, koska heidän on valittava kumpaan harjoitteluohjelmaan he haluavat hakea. Hakemukseen liitettävä motivaatiokirje syntyy helpommin, kun tekee selväksi itselleen, mihin oma mielenkiinto ja osaaminen kohdistuvat, mitä harjoittelulta haluaa ja miten se tukee omia urasuunnitelmia.

Aikaisempina vuosina on ollut mahdollista osallistua useampaan hakukierrokseen, joiden valintaprosessit ovat voineet edetä lähes samanaikaisesti. Jos hakija on hyväksytty useampaan harjoittelupaikkaan, hänen on ollut valittava, minkä niistä ottaa vastaan, koska CIMO myöntää apurahan vain yhteen harjoitteluun.

Peruutukset vaativat muilta joustavuutta

Jos valittu hakija ei ole ottanut vastaan hänelle tarjottua paikkaa, siitä on aiheutunut ylimääräistä työtä sekä työnantajille että harjoittelupaikkoja hankkiville CIMOn yhteistyökumppaneille. Valintaprosessin viivästyminen on saattanut myös tuoda mukanaan muutoksia harjoittelun työnkuvaan.

Varasijalla olevat hakijat joutuvat usein tekemään päätöksen paikan vastaanottamisesta lyhyellä varoitusajalla ja lähtöjärjestelyille voi jäädä niukasti aikaa. Paikka on saattanut myös peruuntua kokonaan, jos työnantajalla ei ajankohdan muuttumisen vuoksi ole enää ollut tarjota harjoittelijalle sopivia tehtäviä. Hakujen yhdistämisen toivotaan vähentävän tällaisia peruutuksia.

Maaohjelmien hakemusmäärä pieneni odotetusti

Maaohjelmissa oli mahdollista hakea harjoitteluun seitsemään eri maahan EU:n ulkopuolelle. Hakemuksia saatiin helmikuun 2015 hakukierroksella yhteensä 164. Vuotta aikaisemmin samoihin maihin tuli hakemuksia 287, joten hakijoiden määrä putosi huomattavasti. Kiina on ollut jo pitkään suosituin kohdemaa ja viime vuoden uutuus, Brasilia, on myös noussut kärkeen.

Maaohjelmien hakemusmäärissä on ollut vaihtelua eri vuosina. Myös kohdemaat ja niiden määrä ovat vaihdelleet jonkin verran.

Organisaatio-ohjelmissa uusia työnantajia

Organisaatio-ohjelmien hakemuksia ensi- ja toissijaisiin paikkoihin saatiin yhteensä 1204 kappaletta helmikuun hakukierroksella. Haettavana oli 69 paikkaa. Syksyn 2014 hakukierroksella vastaavat luvut olivat 1122/68. Organisaatio-ohjelmien hakemusmäärä siis kasvoi tänä vuonna hiukan, mutta ei yhtä paljon kuin maaohjelmien hakemusmäärä putosi, joten ei voida varmasti sanoa, kuinka suuri vaikutus hakukierrosten yhdistämisellä oli hakijoiden määrään.

Edustustopaikat ovat kestosuosikkeja. Paikkoja niihin oli tarjolla 12 ja hakemuksia saatiin 353. Myös kulttuuri- ja tiedeinstituutit kiinnostivat: 15 paikkaa ja 328 hakemusta.

Team Finland –toimijoista Tekes oli mukana ensimmäisen kerran vuonna 2014 yhdellä Piilaakson harjoittelupaikalla. Helmikuun 2015 hakuun saatiin Piilaakson lisäksi myös harjoittelupaikka Brysselin toimistoon. Finpron toimistot olivat organisaatiomuutosten jälkeen taas normaalisti mukana kevään hakukierroksella.

Kehitysyhteistyötä tekevissä organisaatioissa oli uutena työnantajana mukana YK:n väestörahasto, United Nations Population Fund (UNFPA). Näitä paikkoja voivat hakea suomalaisten korkeakouluopiskelijoiden lisäksi yhden tanskalaisen ja kahden norjalaisen korkeakoulun opiskelijat. CIMO hoitaa alkuvalinnat suomalaisten opiskelijoiden osalta. Suomesta lähtee kaksi harjoittelijaa UNFPA:n toimistoihin syksyllä, toinen Senegaliin ja toinen Mosambikiin.

Seuraava hakukierros syksyllä

CIMO järjestää seuraavan kansainvälisen harjoittelun hakukierroksen 15.-29.9.2015. Tällöin on haettavana organisaatio-ohjelmien paikkoja.

Helmikuussa 2016 on jälleen tarjolla paikkoja sekä maaohjelmissa että organisaatio-ohjelmissa ja hakukierros on kahden viikon pituinen. Sen tarkka ajankohta ilmoitetaan myöhemmin syksyllä.

[12.6.2015 | TN]

Linkit

www.cimo.fi/harjoittelupaikat">Cimo.fi | CIMOn harjoittleupaikat

Harjoitteluohjelmien hakutilastoja:

Kansainvälisen harjoittelun tilastoja